gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΡΑΙΟΝ Αρχαία περιοχή ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Η Περαία Γη

ΠΕΡΑΙΟΝ (Αρχαία περιοχή) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Με την ονομασία Περαίον ή Περαία ήταν γνωστές στην αρχαιότητα οι παράλιες περιοχές που εκτείνονταν απέναντι από σημαντικές πόλεις. Η Κορινθιακή Περαία, απέναντι από την Κόρινθο, καταλάμβανε όλο το τμήμα βορειοδυτικά του Ισθμού, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Λουτράκι και η Περαχώρα. Η περιοχή αποικίστηκε γύρω στο 750π.Χ από τους Κορινθίους, οι οποίοι με αυτή τους την κατάκτηση μπορούσαν να ελέγχουν ολόκληρο τον Κορινθιακό Κόλπο. Το 392π.Χ, στη διάρκεια του Κορινθιακού Πολέμου, καταλήφθηκε από τον Αγησίλαο της Σπάρτης και το 243π.Χ περιήλθε στον Αρατο και την Αχαϊκή Συμπολιτεία και γνώρισε νέα περίοδο ακμής. Οταν το 146π.Χ οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την Κόρινθο, η Περαία πέρασε στην εξουσία τους και γνώρισε ολοκληρωτική ερήμωση. Το κέντρο του ενδιαφέροντος των νέων κατακτητών μετατοπίστηκε στην περιοχή των Θερμών, το σημερινό Λουτράκι. Η Περαία γη εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο της ιστορίας στα τέλη του 14ου αι. μ.Χ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο.
  Ο αρχαίος οικισμός των Κορινθίων τοποθετείτο μέχρι πρόσφατα στις όχθες της λιμνοθάλασσας της Βουλιαγμένης, διότι στην περιοχή εκείνη ανακαλύφτηκαν πολυάριθμα ίχνη οικημάτων και οχυρώσεων. Η άποψη αυτή έχει σήμερα αμφισβητηθεί και πιστεύεται ότι ο οικισμός βρισκόταν βορειότερα, στο χωριό Ασπρόκαμπος, ενώ τα κτίρια στη Βουλιαγμένη ερμηνεύτηκαν ως καταυλισμός - άσυλο κοντά στο ιερό της Ήρας.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ