gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΝΤΙΑΣ Χωριό ΛΗΜΝΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγκαρυώνων

ΑΓΚΑΡΥΩΝΕΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 51289
  Αν το σημερινό χωριό Αγγαριώνες είναι η Αρειώνη/Αριώνη των μοναστηριακών απογραφικών πρακτικών του 1355 ή οι Καρυώνες που αναφέρονται στους κώδικες της Μονής Παντοκράτορος δεν το ξέρουμε. Η Μονή Παντοκράτορος πάντως φαίνεται πως είχε αξιόλογη περιουσία στην περιοχή: Το μετόχι ´Ανω Χωρίον, τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και έναν Πύργο, τον Αλεξόπυργο, γνωστό κυρίως για τη ρωσική του καμπάνα. Ο πύργος ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί ο ιδρυτής της Μονής του Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, Αλέξιος ο Κομνηνός ή Αλέξιος Στρατηγόπουλος.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοντιά

ΚΟΝΤΙΑΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Λήμνου, με τον πευκόφυτο λόφο, τους μισοερειπωμένους ανεμόμυλους, τα πέτρινα σπίτια με το χαρακτηριστικό τοπικό χρώμα. Στην είσοδο του Κοντιά υπάρχει μια σειρά από παλιούς ανεμόμυλους με τους οποίους άλεθαν το σιτάρι. Η Λήμνος - με το όνομα ανεμόεσσα - ήταν λογικό να έχει αναρίθμητους ανεμόμυλους, τόσο γιατί φυσά συνεχώς δυνατός αέρας, όσο και επειδή ήταν πασίγνωστη για τις καλλιέργειες του σιταριού. ´Αλλωστε ακόμα και σήμερα στην ελληνική γεωργία από τα καλύτερα υβρίδια σιταριού ονομάζεται Λήμνος. Παλαιότερα καλλιεργούσαν και βαμβάκι μόνο που η νέα τεχνολογία των αρδεύσεων οδήγησε - στη Λήμνο το νερό δεν είναι άφθονο - στην εγκατάλειψή του.
  Έχει πληθυσμό 550 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι συγκεντρώνει ντόπιους ξενιτεμένους από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Το όνομα του χωριού προήλθε από τον Βυζαντινό γαιοκτήμονα της περιοχής Κοντέα, που η παράδοση τον θέλει Πελοποννήσιο στην καταγωγή. Το χωριό αρχικά βρισκόταν κοντά στην θάλασσα και εγκαταλείφθηκε λόγω των πειρατών γύρω στο 1600. Στη παλιά περιοχή απομένει μόνο το μεσαιωνικό κάστρο με το όνομα Παλαιόκαστρο του Κοντέα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδοχωρίου

ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 92451
  Το Λιβαδοχώρι αναφέρεται σε χρυσόβουλο το 1355 ως Λιβατοχώριο ή Λιβαδοχώριον. Αναπτύχθηκε γρήγορα, αφού βρίσκεται στο κέντρο μιας εκτεταμένης πεδιάδας. Μέρος της σημασίας του πρέπει να οφείλεται στο γειτονικό Μοναστήρι του Αγίου Παύλου, όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά η Μητρόπολη της Λήμνου μετά το 1390 και πριν από το 1447 και που κατείχε 3000 στρέμματα, τα ευφορότερα του νησιού. Λέγεται πως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος παραχώρησε το μοναστήρι στους Λημνιούς προκειμένου να καλύψουν με τα έσοδά του εκπαιδευτικούς και εκκλησιαστικούς σκοπούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα με σουλτανικό φιρμάνι παραχωρήθηκε στη χριστιανική κοινότητα του νησιού. Έκτοτε διοικείται από Παλλημνιακή Επιτροπή.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Κούταλης

ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 92383
  Η Νέα Κούταλη είναι προσφυγικό χωριό. Δημιουργήθηκε το 1926, όταν 351 κάτοικοι από το νησί Κούταλη της Προποντίδας εγκαταστάθηκαν εδώ. Σφουγγαράδες στην πατρίδα τους, συνέχισαν και εδώ την πατροπαράδοτη τέχνη. Κατέβαιναν παλιότερα μέχρι τις ακτές της βόρειας Αφρικής. Διάσημος συντοπίτης τους ο Παναγής ο Κουταλιανός, παλαιστής και αρσιβαρίστας στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πεδινού

ΠΕΔΙΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 92435
  Το Πεδινό ή ο Πισπέραγος, όπως παλιά ονομαζόταν αναφέρεται σε χρυσόβουλο ήδη το 1393 όταν περιγράφονται οι ιδιοκτησίες της Μονής Παντοκράτορος στην περιοχή. Ήταν από τα χωριά της Λήμνου που τον περασμένο αιώνα διέθεταν ιστιοφόρα. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1968. το χωριό τότε χτίστηκε στην περιοχή της Νέας Κούταλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα σπίτια του παλιού χωριού - με θαυμάσιους κήπους - ανακατασκευάζονται και κατοικούνται και πάλι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πορτιανού

ΠΟΡΤΙΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 51222
  Στο Πορτιανού είχαν στρατοπεδεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις το 1915. εδώ είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ την ίδια εποχή, όταν ως Πρώτος Λόρδος του Αγγλικού Ναυαρχείου διηύθυνε τις επιχειρήσεις των συμμάχων στην Καλλίπολη. Το αρχοντικό που τον φιλοξένησε πρόσφατα αναπαλαιώθηκε. Σώζεται και η πολυθρόνα του γραφείου του ´Αγγλου πολιτικού. Έξω από το χωριό είναι θαμμένοι οι νεκροί των επιχειρήσεων της Καλλίπολης. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί εδώ το μοναδικό λαογραφικό Μουσείο του νησιού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσιμανδριών

ΤΣΙΜΑΝΔΡΙΑ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 51344
  Τα Τσιμάνδρια αναφέρονται ως Σεμάνδρια το 1569. η παράδοση θέλει την περιοχή κάποτε ιδιοκτησία του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη του Τσιμισκή. Η φράση "στου Τσιμισκή τις μάνδρες" έγινε "στις μάνδρες Τσμσκή" και κατά συμφυρμό Τσιμάνδρια. Στην περιοχή τα ερείπια Φθέρης - το Πτέριον ή Πτέρι των βυζαντινών - μετόχι κάποτε του Ταξιάρχη Μιχαήλ και αργότερα εξάρτηση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου. Πρόκειται πάντως για το πρώτο χωριό της Λήμνου που απελευθερώθηκε το 1912. στη θέση Βουρλίδια αποβιβάστηκαν οι άντρες του Κουντουριώτη. Ύψωσαν την ελληνική σημαία στη γέφυρα κοντά στο σχολείο.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ