gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΡΝΟΣ Χωριό ΛΗΜΝΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Κορνού

ΚΟΡΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61230
  Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού Σκούρα, βρίσκεται το χωριό Κορνό με 270 κατοίκους.Τα ψηλά δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και η θέση όπου είναι χτισμένος ο οικισμός δημιουργούν ένα τοπίο που δεν θυμίζει την υπόλοιπη άνενδρη και επίπεδη Λήμνο. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη βρύση (κρούνο). Σώζονται δύο, η μία χτισμένη το 1902 και ανακαινισμένη το 1993, βρίσκεται στη πλατεία του χωριού, ενώ η δεύτερη στέκει εντυπωσιακά στην είσοδο του χωριού. Και οι δύο ανήκουν στις κρήνες με συμπαγή πρόσοψη. Οι κρήνες αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται από έλλειψη υπόστεγου χώρου. Αντί αυτού, εμφανίζουν στην πρόσθια όψη τους συμπαγές κατακόρυφο μέτωπο, από όπου προβάλλει ο κρούνος.Η παράδοση λέει ότι σαν χωριό υπήρχε από το 1500 περίπου. Πρωτοαναφέρεται το 1361, με την ονομασία Κορωνός. Υπάρχει πάντως μία πιθανότητα το όνομα να αντιστοιχεί στον οικισμό Κουρούνι της περιοχής Αγ. Δημητρίου.
  Ο Κορνός, επί τουρκοκρατίας ήταν δήμος με 2.000 κατοίκους, και ευημερούσε. Αυτό αποδεικνύεται από τα όμορφα παλιά αρχοντικά. Από εδώ κατάγονται πολλοί ευεργέτες του νησιού, κυρίως Αιγυπτιώτες μετανάστες. Στην πλατεία του χωριού κάτω από τη σκιά των δέντρων υπάρχουν καφενεία - ταβερνούλες που μπορεί κάποιος να ξαποστάσει. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγ. Ανδρέα και της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένες τον 19ο αιώνα με αξιόλογες γύψινες διακοσμήσεις. Ενώ στα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της Παναγίας στις 23 Αυγούστου και του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου μπορεί κάποιος να διασκεδάσει με τοπικούς χορούς. Μπορεί κανείς να κολυμπήσει στις παραλίες Αγ. Γιάννη και Ρωμέϊκο Γιαλό, συνδυάζοντας το μπάνιο, την άθληση και το καλό φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια.
  Στο Κορνό λειτουργεί η βιοτεχνία ζαχαρωδών προϊόντων του "Αχιλλαδέλη" με προϊόντα γλυκά κουταλιού, χαλβά, μαστίχα, ταχίνι. Το ούζο διαφέρει από το τσίπουρο ή ρακί στην πρώτη ύλη. Για το ούζο - το οποίο επίσης παράγεται στη Λήμνο - φέρνουν καθαρό οινόπνευμα και στη συνέχεια το αποστάζουν με αρωματικά φυτά όπως ο γλυκάνισος που παράγεται και στη Λήμνο. Όμως το τσίπουρο ή το ρακί διαφέρει γιατί σ' αυτό χρησιμοποιούν τα υπολείμματα της αλκοολικής ζύμωσης. Σε ένα νησί στο οποίο παράγεται μεγάλη ποσότητα κρασιού είναι λογικό μετά από τον τρύγο να χρησιμοποιούν ό,τι μένει για την παραγωγή τσίπουρου.
  Γι’ αυτό και από 10 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου επιτρέπεται, μετά από άδεια, η απόσταξη για οικιακή χρήση τσίπουρου. Η διαδικασία αυτή διατηρείται για χρόνια σχεδόν, χωρίς αλλαγές, με τα καζάνια και τους αποστακτήρες να μην έχουν αλλάξει.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ