gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΘΑΚΗ Νησί ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (16)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Δρόμος από το τέλος περίπου του χωριού της Λεύκης στο δρόμο προς το Βαθύ, οδηγεί στο μικρό οικισμό Αγιος Ιωάννης που τα σπίτια του είναι κτισμένα πάνω από μια όμορφη ακρογιαλιά και στην εξαιρετική παραλία του Ασπρου Γιαλού. Μονοπάτια ιδανικά για περιπατητές φτάνουν σε μικρές απόμακρες αμμουδιές όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ανενόχλητος την ηρεμία και τη θάλασσα. Στο τέλος του χωριού υπάρχει ένα πολύ γέρικο ελαιόδεντρο με 18 περίπου μέτρα περίμετρο, που οι ντόπιοι αποκαλούν "ελιά του Οδυσσέα".

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΙΘΑΚΗ
  Σκαρφαλωμένο στις παρυφές του βουνού, πάνω από το Βαθύ, πανέμορφο γραφικό χωριό, με έντονα αποτυπωμένη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα ερείπια των σπιτιών και στις εκκλησίες με αξιόλογες Βυζαντινές τοιχογραφίες στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιοχώρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιθάκης


Δημοτικό Διαμέρισμα Ανωγής

ΑΝΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 33509
  Σε υψόμετρο 550 μ. στο βουνό Νήριτο και σε απόσταση 15 χλμ από το Βαθύ, βρίσκεται το "ψηλότερο" χωριό του νησιού. Με ελάχιστους σήμερα κατοίκους, θύμα και αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης, παρατάσσει τα όμορφα κτίσματά του για να πιστοποιήσει ότι κάποτε υπήρξε ζωντανό.
  Με έντονα στοιχεία της Ενετοκρατικής περιόδου στη γενικότερη συμπεριφορά του χώρου , "παρουσιάζει" την Βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας κτισμένη τον 12ο αιώνα η οποία σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο. Οι θαυμάσιες αγιογραφίες της, συντηρημένες από τον κ. Κουτσουρή από την ευγενική προσφορά του συμπατριώτη μας κ. Γράτσου, μεταφέρουν την αξία της τέχνης δια μέσου των αιώνων. Πανέμορφο έργο και το καμπαναριό της που στέκει στον προαύλιο χώρο από το 1682. Στις 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας γίνεται εκεί παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι με επιτυχία.
  Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του παλαιού οικισμού με πυκνή δόμηση και αμυντική αρχιτεκτονική διάταξη. Από εδώ η θέα είναι θαυμάσια και ο επισκέπτης μπορεί να δει και τα σωζόμενα ερείπια του οικισμού, με τις παλιές φυλακές. Έως το 1912 η Ανωγή ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Νηριτίων στον οποίο ανήκε και το Κιόνι.
  Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι "μενίρ", που αποτελούν αξιοθέατο και παρουσιάζουν τις ιδιοτροπίες της φύσης και φαίνονται σαν κάποιο αόρατο χέρι να τους τοποθέτησε στη θέση τους.
  Η ανάβαση στην Ανωγή από το νότο ή από το Βορρά είναι μοναδική με θέα προς την Β-ΒΑ πλευρά του νησιού και τα νησάκια προς τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Αίσθηση προκαλεί κατά τους χειμερινούς μήνες, δίνοντας την εντύπωση χωριού, χαμένου μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη.
  Σε απόσταση 3 χλμ προς τα Ν-ΝΔ βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών , κτισμένο τον 17ο αιώνα το οποίο είναι σημείο πνευματικής και ευλαβικής αναφοράς για τους Απανταχού της γης Ιθακήσιους. Η Παναγία η Καθαριώτισσα είναι η Προστάτιδα του νησιού και γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Δύο εκδοχές δίνουν την ερμηνεία για την προέλευση της ονομασίας του Μοναστηρίου. Σύμφωνα με την πρώτη το όνομα Παναγία των Καθαρών προέρχεται από την λέξη "κάθαρα", η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος.
  Επειδή λοιπόν η ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε μέσα στα καιγόμενα κάθαρα την ονόμασαν "Καθαριώτισσα". Σύμφωνα δε με την άλλη επικρατούσα εκδοχή το Μοναστήρι κατασκευάστηκε από Χριστιανούς οπαδούς της αίρεσης των Καθαρών. Καθαροί ήταν μία αιρετική παραφυάδα των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Είναι το μοναδικό σε λειτουργία μοναστήρι του νησιού και διαθέτει φιλόξενους χώρους. Πρώτες γραπτές μαρτυρίες έχουμε το 1696, όπου το μοναστήρι ανακαινίζεται από τον ηγούμενο Θεοφάνη Αλευρά (1696-1713). Σήμερα στο Μοναστήρι μένει ένας ντόπιος μοναχός που αγωνίζεται να το συντηρήσει γιατί το μοναστήρι ήταν κλειστό για πολλά χρόνια και έπαθε μεγάλες ζημιές με τους σεισμούς του 1953. Παλιά εικόνα του Χριστού βρίσκεται σήμερα στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο Βαθύ. Η θέα από το επιβλητικό καμπαναριό του προς το Νότιο τμήμα του νησιού και το Βαθύ είναι συγκλονιστική.

Δημοτικό Διαμέρισμα Εξωγής

ΕΞΩΓΗ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 51100
  Είναι το τρίτο ορεινό χωριό της Ιθάκης σε απόσταση 21 χλμ από το Βαθύ, κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. στο βουνό Νήϊο, από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού. Η Εξωγή από το Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης επειδή είχε καλή παρατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές.
  Στις αρχές του 19ου αιώνα οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν προς τους οικισμούς του Σταυρού και Πλατρειθιά και αργότερα το κύμα της μετανάστευσης είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωσή του πληθυσμού. Μέχρι το 1912 ανήκε στον Δήμο Πολυκτορίου.
  Το χωριό είναι γραφικό με όμορφα παλαιά και νέα κτίσματα με εντυπωσιακή θέα προς την Ανατολή, από όπου φαίνονται ο Πλατρειθιάς, οι Φρίκες και στο βάθος οι ακτές της Στερεάς Ελλάδας και τα νησιά Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Αρκούδι, Ατοκος κ.λπ. Κοντά στον οικισμό βλέπουμε τις τεχνικές Πυραμίδες.
  Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου από τον οικισμό, ΝΔ και ψηλότερα στο βουνό, είναι κτισμένο το παλιό μοναστήρι της Παναγίας στα Περναράκια το οποίο λειτουργούσε μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Εορτάζει την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στον περίβολό του υπάρχει ο τάφος του εθνομάρτυρα Ιακώβου Μαυροκεφάλου γνωστού ως Παπά-Γιάννη, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 13 Ιουλίου 1944 στη Βόνιτσα της Αιτ/νίας. Ήταν ο τελευταίος ανακαινιστής της Μονής και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ρόμβου Αιτ/νίας στην οποία μόνασε από το 1919 μέχρι το τέλος του. Διακαής πόθος του ήταν να αποσυρθεί στα Περναράκια μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά δεν πρόλαβε.
  Η θέα από εκεί με καλές καιρικές συνθήκες είναι επιβλητική και συναρπαστική σε όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς. Είναι ένα από τα σημεία στο νησί που πρέπει να δει ο επισκέπτης. Ν.Α. της Εξωγής βρίσκεται η Μελάνυθρος πηγή, περιοχή και τοποθεσία όπως αναφέρεται στις Ομηρικές γραφές και πήρε το όνομά της από το μελανό χρώμα του νερού της. Εντός των ορίων του Δ.Δ. Εξωγής και λίγα μέτρα προς Β από την Μελάνυθρο πηγή βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου ή της Σχολής Ομήρου. Την περιοχή αυτή πολλοί μελετητές της Οδύσσειας ταυτίζουν με το ανάκτορο του Βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Σήμερα εκεί πραγματοποιεί ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
  Στις 17 Ιουλίου εορτάζει η εκκλησία της Εξωγής Αγία Μαρίνα και το βράδυ γίνεται ωραίο πανηγύρι στην όμορφη πλατεία του χωριού.

ΙΘΑΚΗ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Βρίσκεται βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, στην οποία ανήκει διοικητικά και χωρίζεται μ’ ένα στενό δίαυλο πλάτους 3,5 χλμ. Είναι το μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων (103 τ.χλμ.), αλλά πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο σαν νησί σύμβολο της νοσταλγίας και της αγάπης για την "Πατρίδα", όπου βασίλευε ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Η Ιθάκη ένα νησί με παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και ακλόνητη την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Σπάνια η ομορφιά της, χαρακτηριστική η αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης καθώς και η αλλεπάλληλη εναλλαγή του τοπίου. Πρωτεύουσά της η Ιθάκη (Βαθύ), μια γραφική μικρή πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του. Μία λωρίδα γης πλάτους 620 μ. στον Αετό συνδέει τις δύο χερσονήσους του νησιού. Συγκλονιστική η θέα όλου του νησιού και του λιμανιού απ’ την ανεμοδαρμένη Μονή της Παναγίας των Καθαρών με την εξαίρετη εικόνα του Ελκόμενου Χριστού και το επιβλητικό καμπαναριό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Κεφαλονιάς. & Ιθάκης.

ΙΘΑΚΗ (Κωμόπολη) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι χτισμένη, στον κόλπο του Μώλου, σε έναν κλειστό όρμο που μοιάζει με λίμνη. Τα σπίτια, που ξαναχτίστηκαν μετά τους σεισμούς του 1953, ακολούθησαν την παλιά παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα γαλάζια νερά του κόλπου και το μικρό καταπράσινο νησάκι Λαζαρέττο στη μέση του λιμανιού, προδιαθέτουν ευχάριστα τον επισκέπτη.

ΚΙΟΝΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Το λατρεμένο από ντόπιους και ξένους χωριό και λιμάνι, ασυναγώνιστης καλλονής σε ομορφιά και γραφικότητα. Κτισμένο αμφιθεατρικά ξεκινά ψηλά από τη "Ράχη" και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα με μια σειρά σπιτιών στην άκρη της θάλασσας που εισχωρεί σε αρκετό βάθος φτιάχνοντας το κλειστό και ευρύχωρο λιμανάκι του Κιονιού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιονίου

ΚΙΟΝΙ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31766
  Είναι από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς στο Ιόνιο, σε απόσταση 23 χλμ από το Βαθύ. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν την ανάγκη πρόσβασης στην θάλασσα. Χωμένος στο πράσινο διατηρεί τη γνησιότητα της αρχιτεκτονικής περασμένων αιώνων και προβάλει μια γραφικότητα μεγαλοπρεπή.
  Στο τέλος του οδοιπορικού που ξεκινάει από το Βαθύ προς τη Βόρεια Ιθάκη εκτυλίσσεται η αξέχαστη φυσική ομορφιά του Κιονιού. Εκπληκτικοί, αξιοζήλευτοι συνδυασμοί του πράσινου με το βαθύ μπλε της θάλασσας και την αμφιθεατρική διάταξη των σπιτιών. Από την τοποθεσία Ράχη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην γραφική παραλία του Μαυρωνά και μικρά μονοπάτια που οδηγούν στην παραλία Πλακούτσες.
  Στην περιοχή Μαυρωνά λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του προπερασμένου αιώνα το μοναστήρι του Αη Νικόλα το οποίο καταστράφηκε από τους σεισμούς. Διασώθηκε μόνο η εκκλησία της μονής, στο ιερό της οποίας σώζεται αρχαίο κιονόκρανο. Στην ίδια περιοχή, στα μέσα του 17ου αιώνα έγινε σκληρή μάχη μεταξύ των κατοίκων και πειρατών, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Κοντά στον Μαυρωνά είχαν λειτουργήσει επί Αγγλοκρατίας φυλακές.
  Στην κορυφή της Ράχης βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο.
  Στην περιοχή Λότζα εικάζεται ότι υπάρχουν ερείπια του σπιτιού του Καραϊσκάκη πριν την επανάσταση του 1821. Στην τοποθεσία Ψηγάδι, στην είσοδο του κόλπου δεσπόζουν τρεις μισό-ερειπωμένοι μύλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι τον 1o Παγκόσμιο Πόλεμο. Τουριστικό θέρετρο της περιοχής εξυπηρετεί πολλούς επισκέπτες με σύγχρονα δωμάτια και ξενοδοχεία προσφέροντας εξαιρετική περιποίηση. Στα εστιατόρια και καφέ της παραλίας τα βράδια είναι ρομαντικά και όμορφα και το φαγητό υπέροχο. Ιδανική περιοχή για περιπάτους προς τον Αργαλειό και τη Ράχη αλλά και η παραλιακή διαδρομή μέχρι τις Φρίκες πάνω από τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Μικρές βάρκες που νοικιάζονται δίνουν την δυνατότητα για απόδραση σε ερημικές ακτές με πεντακάθαρη θάλασσα για κολύμπι.
  Στις 24 Ιουνίου, στην γιορτή του Αη Γιάννη γίνεται πανηγύρι με μεγάλη συμμετοχή. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Αη Λια που βρίσκεται στον ομώνυμο κάβο σε 1 μίλι απόσταση. Το βράδυ το γλέντι στην παραλία του Κιονιού είναι ολονύχτιο και το κέφι και ο χορός κορυφώνονται. Το Κιόνι απέχει 23 χλμ περίπου από το Βαθύ και συνδέεται καθημερινά με λεωφορείο.

ΛΑΖΑΡΕΤΟ (Νησάκι) ΙΘΑΚΗ
  Τo νησάκι Λαζαρέτο ή του Σωτήρα -με την ομώνυμη εκκλησία- βρίσκεται στο Βαθύ κοντά στη ΝΔ παραλία του λιμανιού. Χρονολογείται από το 1560 όπου του έγινε κάποια ανακαίνιση. Το διόροφο κτήριο έγινε από τους Aγγλους το 1817 όπου φτιάχτηκε και η προτομή του Αγγλου Αρμοστή τότε sir Thomas Meytland. Παλιά φιλοξενούσε λοιμοκαθαρτήριο (1836), αργότερα φυλακή καταδίκων (μέχρι το 1912) και σήμερα μη χρησιμοποιούμενο. Στους προηγούμενους αιώνες σε κάθε λιμάνι υπήρχε λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) στο οποίο έπρεπε να σταματούν τα καράβια που έρχονταν από το εξωτερικό για υγειονομική εξέταση. Σ' αυτό φυλακίστηκαν πολλοί αγωνιστές ως ο Γ. Πεταλάς Πέτας ο συνταγματάρχης του αγώνα του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και άλλοι αντίπαλοι του Βασιλέα Όθωνα και του Γεωργίου του Α.
  Επί της νησίδας επίσης υπάρχει ναΐσκος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που ιδρύθηκε το έτος 1668.
  Το Λαζαρέτο της Ιθάκης έπαθε σημαντικές ζημιές με τους σεισμούς του 1953 και λίγο αργότερα κατεδαφίστηκε. Γνωρίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν χτισμένο με πέτρες από αρχαία ελληνικά ερείπια, στα οποία μάλιστα διαβάζονταν ολόκληρες επιγραφές. Το σημαντικό αυτό υλικό δεν είχε καταγραφεί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών

ΜΟΝΗ ΚΑΘΑΡΩΝ (Μοναστήρι) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31247
  Η Μονή Καθαρών βρίσκεται σε υψόμετρο 566 μ., 6 χλμ. έξω από το ομώνυμο χωριό. Δύο εκδοχές υπάρχουν για το χτίσιμο στην περιοχή της εκκλησίας και του μοναστηριού της Παναγίας. Η πρώτη υποστηρίζει ότι καλλιεργητές πήγαν στην περιοχή για να κάψουν "κάθαρα", δηλ. άγρια χόρτα και αγκάθια και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας.Ετσι αποφάσισαν να κτίσουν εκεί μία εκκλησία. Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ίδρυση του μοναστηριού με τους οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Οποια και να είναι η αληθινή εκδοχή, το γεγονός είναι ότι η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκε το 1696 και το μοναστήρι που χτίστηκε λίγο αργότερα λειτούργησε αδιάκοπα ως την περασμένη δεκαετία.
   Σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός, που όμως όλο τον χρόνο φροντίζει την Μονή και προσφέρει φιλοξενία στους επισκέπτες της περιοχής. Η εικόνα της Παναγίας, που πιθανώς αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του μοναστηριού, αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι, επίσης, το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας βυζαντινής τεχνοτροπίας. Η Παναγία η Καθαριώτισσα που είναι και πολιούχος του νησιού τιμάται με λαμπρότητα στις 8 και στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του Πάσχα.

ΠΕΡΑΧΩΡΙ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Σκαρφαλωμένο στις παρυφές του βουνού, πάνω από το Βαθύ, πανέμορφο γραφικό χωριό, με έντονα αποτυπωμένη την μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα ερείπια των σπιτιών και στις εκκλησίες με αξιόλογες Βυζαντινές τοιχογραφίες στην παλαιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιοχώρα).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

ΠΙΣΑΕΤΟΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ
Ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται ΝΔ από τον Αετό και ο κόλπος με την παραλία και το λιμάνι του Πίσω Αετού που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία με την κοντινή Κεφαλονιά, την Λευκάδα, τον Αστακό αλλά και το απογευματινό δρομολόγιο με το πλοίο της γραμμής.

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Μια μεγάλη πράσινη έκταση σπαρμένη από γειτονιές. Γύρω σε αποστάσεις λίγων λεπτών είναι ο Λαχός, το Μεσοβουνό, οι Αγιοι Σαράντα και η Κολιερή. Πιο πέρα η Σχολή του Ομήρου ενδιαφέρουσα τοποθεσία που γίνονται σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατρειθιά

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31470
  Δύο χιλιόμετρα βορειότερα του Σταυρού, στο πιο εύφορο κομμάτι του νησιού βρίσκεται το Δ. Δ του Πλατρειθιά, που συγκροτείται από τους οικισμούς Κολλιερή, Αγίους Σαράντα, Πλατρειθιά, Λαχό και Φρίκες.
  Οι ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια της γης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ευρεία εδαφική ανάπτυξη των οικισμών, γι' αυτό και η περιοχή είναι η πιο αραιοκατοικημένη στο νησί, με πλούσια βλάστηση και καλλιέργεια και με το προνόμιο της σημαντικότερης πηγής νερού στην περιοχή του Καλάμου.
  Παραδοσιακά κτίρια με νεοκλασικά και ενετικά στοιχεία διασώζονται στον Πλατρειθιά ενώ στην περιοχή Μελάνυθρος επαναλαμβάνονται ανασκαφές όπου αναδεικνύουν αρχαίο οικισμό. Ο κόλπος των Αφαλών που απέχει ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του Πλατρειθιά παρουσιάζει πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα και θαυμάσιο βυθό. Στο βουνό Ραζή και στην ευρύτερη περιοχή του Μάρμακα - η βορειότερη του νησιού - οι συνθήκες για ορειβασία και περίπατο είναι πολύ όμορφες και μπορεί να συνδυαστούν με την απόλαυση μοναδικών ανατολών και δύσεων.
  Το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στον Πλατρειθιά είναι ένα από τα πιο ζωντανά και κεφάτα του καλοκαιριού.

ΣΤΑΥΡΟΣ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
Στο Σταυρό και σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο αρχαίος Οικισμός των Πηλικάτων. Πιστεύεται ότι πάνω σε αυτό το λόφο βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαίο νεκροταφείο με λαξευτό τάφο και βωμό. Τα ευρήματα δηλώνουν την παρουσία του ανθρώπου στο νησί από το τέλος της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο, ευρήματα από τη σπηλιά του Λοΐζου, από τα Πηλικάτα και από τη Σχολή του Ομήρου. Επίσης αμφορείς, πρωτοελλαδικά αγγεία, ευρήματα νεολιθικής εποχής και μυκηναϊκά κεραμικά. Η Σπηλιά του Λοΐζου υπήρξε λατρευτικό κέντρο επί δύο χιλιάδες χρόνια, διαρκώς. Εδώ βρέθηκαν ίχνη ιερού του 9ου αιώνα και πολλά πήλινα αγγεία, κυρίως της μυκηναϊκής εποχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


ΦΡΙΚΕΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ
  Σε απόσταση 18 χλμ. από το Βαθύ συναντάμε τον οικισμό των Φρικών, με πρόσβαση από τον Πλατρειθιά και το Σταυρό. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκεί τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Το χωριό υπάρχει από τον 16ο αιώνα που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν ανάγκη πρόσβασης στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση του εμπορίου και της αλιείας. Οι Φρίκες συνδέονται και με τη νεώτερη ιστορία του νησιού στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αντουανέτα", που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.
  Αξιοθέατο στις Φρίκες αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δύο πλευρές του λιμανιού που φωτίζονται το καλοκαίρι. Γραφικός οικισμός με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που φιλοξενούν αρκετούς επισκέπτες.
  Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα και μπορεί να γίνει αφετηρία για τον περίπλου σε όμορφες ακτές του νησιού, με υπέροχες παραλίες σε απομονωμένα σημεία και με εντυπωσιακές και άγριες ακτές.
  Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φιλοξενεί θαλαμηγούς και πολλά ιστιοφόρα και μικρότερα σκάφη.
  Υπάρχει γραφείο ενοικιάσεως λέμβων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όμορφες μικρές παραλίες, όπως τα Κουρβούλια, τα Πίσω Κουρβούλια, τις Πλακούτσες, τις Τσιτσιμίδες, τα Λιμένια, τα Πίσω Λιμένια, το Βαθυαμμούδι, τα Τριαμμούδια, το Μάρμακα, τις Αλυκές, το Βουκέντι, ακόμη και τον Πλατύ Αμμο και το Κάθισμα.
  Των Αγίων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου, πραγματοποιείται το τοπικό πανηγύρι, που συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους από όλη την Ιθάκη και επισκέπτες. Στα εστιατόρια της παραλίας στις Φρίκες τα μοναδικά καλοκαιρινά βράδια μένουν αξέχαστα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιθάκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ