gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΡΑΒΙΑ Χωριό ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (8)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αποστολιάς

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΣ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 91192
  Στους πρόποδες της Οίτης, Β.Δ της Γραβιάς και σε υψόμετρο 520 μ., βρίσκεται το χωριό Αποστολιάς, 152 κατοίκων. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Κάτω Κάνιανη. Αποστολιάς ονομάστηκε από το Ναό των Αγίων Αποστόλων που υπήρξε ο πρώτος Ναός του χωριού και ο Πολιούχος του. Στον ίδιο ναό οφείλεται η ονομασία του χειμμάρου "Αποστολιάς".
  Πριν από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονταν στα μεταλλεία βωξίτη που κάλυπταν την Ανατολική πλευρά της οροσειράς "Αγιος Βασίλειος" από το χωριό έως την κορυφή του βουνού, απ' όπου τα εναέρια βαγονάκια μετέφεραν το Βωξίτη. Στην περίοδο της κατοχής οι Ιταλοί κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις και σταμάτησε η εξόρυξη του μεταλλεύματος. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια σιτηρών.
  Πανηγυρίζει στις 30 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων, στον ομώνυμο καθεδρικό Ναό. Στις 8 Σεπτεμβρίου, συμπανηγυρίζουν με τους κατοίκους του Οινοχωρίου και των Καστελλίων στο εξωκκλήσι "Η Γέννησις της Θεοτόκου" που βρίσκεται σε πανέμορφη τοποθεσία στην κορυφή του βουνού με έξοχη θέα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βαργιάνης

ΒΑΡΓΙΑΝΗ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 91230
  Σε απόσταση 8 χλμ. από τη Γραβιά ψηλά στον Παρνασσό και σε 880 μ. υψόμετρο, προβάλλει ανάμεσα στα έλατα ένα τόσο μικρό και όμορφο χωριό 85 κατοίκων, η Βάργιανη, γνωστή και από την μεγάλη μάχη (14 Σεπτεμβρίου 1824) που έληξε με νίκη των ελλήνων και συντριβή των Τούρκων.
  Η Βάργιανη ανέδειξε τους ανδρείους αγωνιστές του 1821 Καπετάν Λιάπη και Νίκο Μπαλαούρα, ενώ 20 Βαργιανίτες πήραν μέρος στην Αλωση του κάστρου των Σαλώνων.
  Οι απότομοι βράχοι περιορίζουν την ηλιοφάνεια στο χωριό. Παρά ταύτα αποτελεί σήμερα ένα υπέροχο οικισμό, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό, με πέτρινες στο σύνολό του κατασκευές, που αποτελεί στολίδι του νέου Δήμου και του Νομού.
  Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι η Πλατεία με τη βρύση και τα πλατάνια, η Εκκλησία της Αγ.Παρασκευής, οι πηγές "Μπουρμούλω", ολόκληρος ο οικισμός με τα παραδοσιακά ανακαινισμένα σχεδόν στο σύνολό τους σπίτια με τους πέτρινους μανδρότοιχους και τα γραφικά σοκάκια, η "Νεραϊδοσπηλιά", μια σπηλιά όπου παλιά λέγεται ότι κατοικούσαν νεράιδες που βρίσκεται στο μέσο περίπου απόκρημνου βράχου νότια του χωριού σε ορθοπλαγιά του Παρνασσού που οδηγεί ένα και μοναδικό μονοπάτι πάνω στο βράχο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γραβιάς

ΓΡΑΒΙΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
  Ιστορικό χωριό με 1.050 κάτοικους περίπου που πήρε παρεφθαρμένα την ονομασία του μάλλον από την κοντινή αρχαία πόλη Καρφία. Είναι έδρα του νέου Δήμου και βρίσκεται στο 33ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Αμφισσας - Λαμίας. Η Γραβιά είναι γνωστή για την ιστορική μάχη που δόθηκε στις 8 Μαϊου 1821 από τον Ανδρούτσο και τους άλλους καπεταναίους, που κλείστηκαν στο θρυλικό - ιστορικό χάνι με 120 παλικάρια και άλλους υπερασπιστές στην περιοχή και συγκράτησαν τις ορδές του Ομέρ Βρυώνη, κόβοντας τους το δρόμο για τα Σάλωνα και την Πελοπόννησο, με στόχο την κατάπνιξη της Επανάστασης. Δεσπόζει στο χώρο η προτομή του ήρωα Οδυσσέα και πρόσφατα αναστηλώθηκε το ιστορικό χάνι (εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο και είναι ανοικτό για τους επισκέπτες). Σε απόσταση 5 χλμ Ν.Α., πάνω στις πλαγιές του βουνού βρίσκεται το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου (ή Πανάσαρη), αξιόλογο μνημείο, με ναό βυζαντινού ρυθμού (δύο τρούλους), κτισμένο το 1517 μ.Χ.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοσκοπής

ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 61205
  Στο 51ο χλμ της οδού Αμφισσας - Γραβιάς, αμαξιτός ασφαλτόδρομος, διασχίζοντας το ελατοδάσος της ΒΑ πλευράς της Γκιώνας, οδηγεί στο πανέμορφο κεφαλοχώρι την Καλοσκοπή, 335 κατοίκων που βρίσκεται σε περίοπτη θέση και σε υψόμετρο 1100 μ. Το πρώτο όνομά του ήταν "Kουκουβίστα". Το νέο όνομα το έλαβε από την "καλή σκοπιά", αντικρύζοντας από ψηλά που είναι τον γύρω ευρύ ορίζοντα.
  Το χωριό βρίσκεται στο μέσο πυκνού δάσους από ψηλόκορμα έλατα, ενώ στη νότια πλευρά, το δάσος της πλαγιάς που κατεβαίνει από τη "Λυρίτσα", μία από τις κορυφές της Γκιώνας, με τα πλατύφυλλα πλατάνια και χαμηλότερα τις βελανιδιές, τις καρυδιές, τις μηλιές και τις κερασιές, συμπληρώνει το καταπράσινο εξαίσιο τοπίο. Λόγω της θέσης του το χωριό αποκαλείται από πολλούς ως "Μπαλκόνι της Γκιώνας".   Η Καλοσκοπή διαθέτει πλούσια βλάστηση, άφθονα πηγαία νερά που ξεχειλίζουν τις πέτρινες γουβωτές κρήνες και ποτίζουν τους καλοπεριποιημένους κήπους των σπιτιών. Τα πηγαία νερά, το υγιεινό της κλίμα και τα αρκετά ωραία τοπία που διαθέτει, καθιστούν την Καλοσκοπή ιδεώδη τόπο παραθερισμού και την μεταμορφώνουν σε καλοκαιρικό παράδεισο που απολαμβάνει κάθε χρόνο το πλήθος των παραθεριστών της. Πηγή ζωής για το χωριό, αλλά και για τα χωριά του κάμπου, αποτελλεί το "Κεφαλόβρυσο", μία από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, που συναντάμε διασχίζοντας χωμάτινο αυτοκινητόδρομο καλής βατότητας που συνδέει την Καλοσκοπή με το γειτονικό χωριό το Οινοχώρι. Αλλα αξιοθέατα του χωριού είναι η εξοχική τοποθεσία Τράκα, 3 χλμ. νότια του χωριού, το γραφικό εξωκκλήσι της Αγίας Ελένης στο Κεφαλόβρυσο, η πηγή του Κεφαλόβρυσου, η πηγή της Μπάρμπεσης, η Κρύα βρύση, ο Αγιαννάκης, οι νερόμυλοι και τα γραφικά γεφυράκια. Αυτοκινητόδρομος φθάνει σε μία από τις κορυφές της Γκιώνας με υπέροχη θέα προς την Πελοπόννησο, την Εύβοια και την ενδότερη Στερεά Ελλάδα.
  Επί Φραγκοκρατίας μαρτυρείται η ύπαρξη του χωριού Κουκουβίστα, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα, εκατοικείτο από 75 οικογένειες. Στον αγώνα της Παλιγγενεσίας ξεχώρισε ο αγωνιστής Παπαντρέας Μώρης, ο φημισμένος Παπαντριάς, ο οποίος πολέμησε υπό τις διαταγές του Πανουργιά στην Αλαμάνα, με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς και ανδραγάθησε στη μάχη των Βασιλικών. Κατά την άλωση του Κάστρου των Σαλώνων έλαβαν μέρος 26 Κουκουβιστιανοί. Ανατολικά του χωριού είναι η τοποθεσία "Πολεμίστρες", απ' όπου τα παλληκάρια αμύνονταν εμποδίζοντας τους Τούρκους να προχωρήσουν προς το χωριό, αφού προηγουμένως μετέφεραν τα γυναικόπαιδα για προφύλαξη στη θέση "Κορακοφωλιά", σε μια μεγάλη σπηλιά στη Γκιώνας.
  Η Καλοσκοπή κάηκε από τους γερμανούς στην κατοχή, αλλά ξαναχτίστηκε. Ξεχωρίζει ο Ναός του Αγίου Γεωργίου με το θαυμάσιο τέμπλο, το κωδωνοστάσιο και το ρολόι.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των κηπευτικών ( φασόλια, πατάτες), οσπρίων, την κτηνοτροφία, μελισσοκομία και με την αμπελοκαλλιέργεια.
  Πρόσφατα άρχισαν από τον Ε.Ο.Τ οι εργασίες αναμόρφωσης του υπάρχοντος κτιρίου του σχολείου με σκοπό προσεχώς να λειτουργήσει ως Ξενώνας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστελλίων

ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 91370
  Tα Καστέλλια είναι ένα μεγάλο σε έκταση χωριό, με συνεκτικά και αραιοκατοικημένα τμήματα οικισμού, 695 κατοίκων χτισμένο στις υπώριες της Γκιώνας και της Οίτης, βορειοδυτικά της Γραβιάς και σε απόσταση 2 χλμ απ' αυτή, σε υψόμετρο 450 μ., ενώ μπροστά του απλώνεται το λεκανοπέδιο του Βοιωτικού Κηφισού. Βρίσκεται στον συγκοινωνιακό οδικό άξονα Λαμίας - Αμφισσας, απέχει 40 χλμ. από Λαμία, 35 χλμ. από Αμφισσα και 185 χλμ από Αθήνα. Από τα Καστέλλια διέρχεται ασφαλτόδρομος που οδηγεί στα ορεινά χωριά του Δήμου: Οινοχώρι, Σκλήθρο & Καλοσκοπή καθώς και προς τα ορεινά χωριά του Δήμου Καλλιέων. Το χωριό διαθέτει σύγχρονο Κοινοτικό - Δημοτικό Κατάστημα, όπου το ισόγειο εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τοπικού Συμβουλίου, ενώ ο επάνω όροφος έχει διαμορφωθεί σε Ξενώνα 6 δωματίων και επίκειται προσεχώς η λειτουργία του. Εκτός των μονίμων κατοίκων αρκετός πληθυσμός διαμένει στην Λαμία, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και στο εξωτερικό (Αμερική & Αυστραλία).
  Χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας από τον Φράγκο ηγεμόνα Βονιφάτιο Μομφερατικό. Την εποχή εκείνη έλαβε και το όνομά του, που σημαίνει κάστρο και φρούριο, τα ερείπια του οποίου σώζονται στη θέση του παλιού χωριού επωνομαζόμενη "Παλιοκαστέλλι". Μετά την Επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε απόσταση 7 χλμ και έχτισαν το νέο χωριό στη θέση που σήμερα βρίσκεται.
  Τα Καστέλλια διασχίζει ο αρχαίος ποταμός "Πίνδος", σήμερα Κηφισός, και τα χωρίζει σε δύο συνοικισμούς τους οποίους ενώνει αμαξιτός δρόμος με μεγάλη γέφυρα.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια του καπνού, κηπευτικών, δημητριακών, ελαιών ελαιοποίησης και αμπελιών. Οι καπνοφυτείες και τα περιβόλια αρδεύονται από τον Κηφισό (Πίνδο) ποταμό με τσιμενταύλακα μήκους 7 χλμ.
  Καθεδρικός Ναός των Καστελλίων είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, κείμενος στην πλατεία του χωριού με τα δροσερά ψηλά πλατάνια. Υπάρχουν και τα παρεκκλήσια Αγ. Αθανάσιος στο "Χλωμό", Αγιος Αθανάσιος στην "Ευαγγελίστρια", Αγιος Νικόλαος, Παναγία στο Νεκροταφείο, Αγιος Νεκτάριος, Αγιος Γεώργιος στην "Μπαρούκα" και τα εξωκκλήσια Αγιος Aθανάσιος στις πλαγιές της Γκιώνας, καθώς και Αγ. Γεώργιος και Αγ. Ιωάννης, σε απόσταση από το χωριό, ανάμεσα σε πυκνά δάση βελανιδιών.
  Πλούσια η ιστορία των Καστελλίων χαμένη στα βάθη της αρχαιότητας με ελλιπή ανασκαφική δραστηριότητα ή άλλη συστηματική έρευνα που θα ήταν σε θέση να φέρει στο φώς πολλά αξιόλογα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία. Πάνω από το Νεκροταφείο, στην πλαγιά του Αγ. Βασιλείου, σώζονται ερείπια ακρόπολης με ισοδομικό τείχος και ογκώδεις ασβεστόλιθους, όπου έκειτο η αρχαία δωρική πόλη "Ερινεός", η οποία καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ. και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού. Ερείπια οικιών και ακροπόλεων βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της περιοχής όπως στη θέση Παλιόκαστρο της περιοχής "Χλωμός", όπου και τεράστιος τεχνητός λόφος, στην θέση Τούρλα επίσης τεχνητός γήλοφος όπου βρέθηκε λίθινη λάρνακα με ανθρώπινα οστά χρονολογούμενη το 750 π.χ, στη θέση Πύργος (επαρχ. δρόμος προς Οινοχώρι) όπου υπάρχει σε περίοπτη θέση Φράγκικο κάστρο και αλλού.
  Στην επανάσταση του 1821 αναδείχθηκαν πολλοί Καστελλιώτες αγωνιστές, ενώ 13 πήραν μέρος στην άλωση του Κάστρου των Σαλώνων.
  Τα Καστέλλια αποτελούν κέντρο διάβασης ορειβατών προς τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια και κυνηγών. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Καστέλλια ανηφορίζοντας για τη Γκιώνα, συναντάμε το "Χάνι του Ζαγγανά", με τη δική του ιστορία, μέσα σε μια φυσική αριστουργηματική σύνθεση που αποτελούν τα τεράστια πλατάνια και η βρύση με το γάργαρο παγωμένο νερό, ενώ ψητά της ώρας περιμένουν να ξεκουράσουν τον κάθε διερχόμενο και επισκέπτη που επιζητεί λίγες ώρες ηρεμίας και απόλαυσης της φυσικής ομορφιάς.
  Τα Καστέλλια βρίσκονται στην είσοδο της Ελεχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαριολάτας

ΜΑΡΙΟΛΑΤΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 91835
  Η Μαριολάτα είναι το πρώτο χωριό του Δήμου που συναντά κανείς ερχόμενος από Αθήνα μέσω Κάστρου Βοιωτίας, κτισμένο στους πρόποδες της ΒΔ πλευράς του Παρνασσού, σε υψόμετρο 380 μ., με 601 κατοίκους, με ευρύ ορίζοντα και γραφικές τοποθεσίες. Μέχρι το 1960 περίπου το χωριό βρισκόταν μέσα στο ευρύχωρο πλάτωμα (χαράδρα) που σχηματίζεται μεταξύ των λόφων Αγ.Αθανασίου, Καράμπατα, Σκαλιού, Σάρας με μοναδικό άνοιγμα το δρόμο προς τον κάμπο, εκεί που ο ξεροπόταμος του χωριού (χάραδρος) χύνεται στον ποταμό "Κανιανίτη", σημερινό Κηφισό. Η ισχυρή αυτή γεωφυσική θέση έδωσε σε παλιότερες εποχές στο χωριό τον έλεγχο ολόκληρης της γύρω περιοχής, αφού από τις δύο στρατηγικές θέσεις των λόφων Αγ. Αθανασίου και της Σάρας, μπορούσε να ελέγχει όχι μόνο την στενή είσοδο του χωριού, αλλά και το δημόσιο δρόμο Γραβιάς - Μαριολάτας - Λιλαίας - Πολυδρόσου και κατ' επέκταση ολόκληρη την κοιλάδα του Κηφισού μέχρι τους πρόποδες του Καλλιδρόμου. Η ονομασία του χωριού ξεκινάει από τα παλιά ιστορικά χρόνια όταν η ονομασία του ήταν Βοίον ή Βοιόν και στη συνέχεια Χαράδρα.
  Η ονομασία Βοίον ή Βοιόν μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη (Α' 107), που αναφέρει ότι ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Δωρικής Τετραπόλεως. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει ανασκαφές στο χωριό, οι νεώτεροι ερευνητές, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι και περιηγητές, τοποθετούν την αρχαία πόλη Βοιόν στους απόκρημνους βράχους του Αγ. Αθανασίου, όπου σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση ερείπια της ακροπόλεως και άλλων αρχαίων κτισμάτων που κηρύχθηκαν πρόσφατα (1982) από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
  Οι κάτοικοι του χωριού ως επί το πλείστον ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού, είναι το παλιό χωριό με την παλιά εκκλησία "Το Γενέσιον της Θεοτόκου", η χαράδρα με τους απόκρημνους βράχους, η κεντρική πλατεία και τα γραφικά εξωκκλήσια Αγ.Γεώργιος και Προφ. Ηλίας στις ελατόφυτες πλαγιές του Παρνασσού όπου και οδηγεί καλής σχετικά βατότητας χωματόδρομος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Οινοχωρίου

ΟΙΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 61332
Φαξ: +30 22650 61332
  Στις κατάφυτες από βελανιδιές Ν.Δ κλιτείς της Οίτης, που καταλήγουν στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και στις ενωτικές βουνοπλαγιές της με τις βουνοπλαγιές της Γκιώνας, συναντάμε το όμορφο Οινοχώρι, ένα χωριό 115 κατοίκων, χτισμένο σε υπήνεμη και ηλιόλουστη τοποθεσία με θέα τις οροσειρές του Παρνασσού και του Καλλίδρομου. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ από τη Γραβιά, σε υψόμετρο 870 μ., ανάμεσα σε χωματώδεις λόφους κατάφυτους από δρυς, κέδρα, έλατα και σπάρτα, ενώ θεόρατα πλατάνια σκεπάζουν τις πηγές και τις ρεματιές συνθέτοντας ένα τοπίο ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους.
  Στην είσοδο του χωριού, φθάνοντας από το δρόμο Γραβιάς - Καστελλίων, δεσπόζει επιβλητικός ο πέτρινος βράχος "Ψηλό Κοτρώνι " ύψους 100 μέτρων, με τη δική του ιστορία, κατάλληλος για αναβάσεις και αναρριχήσεις.
  Το Οινοχώρι βρίσκεται μέσα στην Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας και είναι κέντρο διερχομένων κυνηγών, ορειβατών και περιηγητών προς τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια.
  Υδρεύεται από σύγχρονο υδραγωγείο, με παροχές νερού σε όλα τα σπίτια από την πηγή "Κεφαλόβρυσος" και συμπληρωματικά, για τα ψηλότερα υψομετρικώς της πηγής αυτής σπίτια, από την πηγή "Παλιοκρανιά", που φημίζεται για το χωνευτικό και αρσενικό νερό της, ενώ μια άλλη πηγή η "Kατέρω" αποτελεί κόσμημα με τα θεόρατα πλατάνια της και τον κατάλληλα διαμορφωμένο εγγύς χώρο της.
  Πολλοί κάτοικοι του χωριού κατά το παρελθόν αναγκάστηκαν να μετοικήσουν προς Λαμία, Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα για αναζήτηση καλύτερης τύχης και απασχόλησης. Οι εναπομείναντες ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των κηπευτικών και των αμπελιών ενώ υπάρχουν ελάχιστοι κτηνοτρόφοι. Προσφάτως διαμορφώθηκε και αναπλάστηκε η κεντρική πλατεία του χωριού που αποτελεί αληθινό κόσμημα.
  Επίσης αναπλάστηκε και εξωραίστηκε η πλατεία της πηγής Κεφαλοβρύσου, στην κορυφή σχεδόν του οικισμού, που με τα πανύψηλα πλατάνια και τους τεράστιους στρογγυλούς βράχους αποτελεί χώρο ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς προσφερόμενο για ηρεμία, νηφάλιες αναζητήσεις και ψυχοσωματική ανανέωση. Το κατάλληλα αξιοποιημένο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο του χωριού με τις επενδεδυμένες με πέτρα κερκίδες παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας, συμπληρώνει τη γενική ομορφιά και αρχοντιά του κεντρικότερου σημείου του οικισμού και προσφέρεται κάλλιστα για την διεξαγωγή σοβαρών αγώνων.
  Το χωριό μετονομάστηκε το 1927 από Ανω Κάνιανη σε Οινοχώρι, λόγω του εκλεκτής ποιότητας και μεγάλης ποσότητας κρασιού που παρήγε, με το οποίο προμήθευε και όλα τα ορεινά χωριά της περιοχής. Μέχρι το 1952 αποτελούσε μία Κοινότητα με τον Αποστολιά (Κάτω Κάνιανη). Σε ιδία Κοινότητα αναγνωρίστηκε το έτος 1953. Στο Δυτικό μέρος του χωριού και σε απόσταση 200 μ. από τον οικισμό υπάρχουν ερρείπια πελασγικών τειχών οχυρωμένης πόλης, της αρχαίας Δρυόπης, πρωτεύουσας των Δρυόπων, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Δελφών η εκκαθάριση και αποκάλυψη από τους θάμνους του αρχαιολογικού αυτού χώρου.
  Στις 6 Ιουνίου 1943 γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αναίτια το χωριό. Σκοτώθηκαν 7 άτομα και τραυματίστηκαν 40. Στις 17 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού. Σήμερα με την ανακαίνιση των παλιών σπιτιών και το χτίσιμο νέων, το χωριό άλλαξε όψη.
  Η ανέγερση σύγχρονου Κοινοτικού ξενώνα που βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης και που θα παρέχει στέγη εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας στους επισκέπτες, αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερο κύρος στο χωριό και να συμβάλει καθοριστικά στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό και με την λειτουργούσα κάθε χρόνο Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σκλήθρου

ΣΚΛΗΘΡΟ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 61333
  Μικρό και φτωχικό χωριό 104 κατοίκων, σε υψόμετρο 760 μ., χτισμένο στο βάθος μιάς χοάνης που σχηματίζουν οι δρυόφυτες πλαγιές της Οίτης, 3 χλμ. μετά το Οινοχώρι προς Λαμία. Το άγονο έδαφός του ανάγκασε τους κατοίκους να μετοικήσουν κυρίως προς τη Λαμία ή να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Οι εναπομείναντες, κατά το πλείστον υπερήλικες, καλλιεργούν τα κηπευτικά τους (φασόλια, πατάτες), ενώ οι σχετικά νεότεροι εξακολουθούν ακόμα να ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
  Καθεδρικός Ναός του χωριού είναι ο Αγιος Γεώργιος. Το χωριό πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου, της Παναγίας, στον ομώνυμο Ναό της, χτισμένο πάνω από το χωριό σε γραφικότατη τοποθεσία με δροσερή πηγή.
  Αποτελεί μία από τις πύλες εισόδου - εξόδου της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ