gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ Κωμόπολη ΗΛΕΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ (Κωμόπολη) ΗΛΕΙΑ
  Η Ανδρίτσαινα είναι μια γραφικότατη αρκαδική κωμόπολη, αν και σήμερα ανήκει διοικητικά στην Ηλεία. Βρίσκεται κοντά στα όρια με την Αρκαδία, δυτικά της Καρύταινας και 80 χιλ. από την Τρίπολη. Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού, μέσα σε καταπράσινο και μαγευτικό ορεινό τοπίο, εντυπωσιάζει με τα μεγαλόπρεπα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά και τα πλακόστρωτα δρομάκια της. Το χωριό αναπτύχθηκε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας στον 12ο-13ο αιώνα και αναφέρεται στο Χρονικόν του Μορέως. Κατά την επανάσταση του 21 διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κάηκε το 1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.
   Σήμερα ο πληθυσμός έχει συρικνωθεί από την μετανάστευση, αλλά κατά τη θερινή περίοδο το χωριό ζωντανεύει από πολλούς παραθεριστές και λάτρεις του βουνού. Το χωριό διαθέτει ξενώνες, καφενεία και ταβέρνες που λειτουργούν όλο το χρόνο.Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία. Στο κτήριο του Γυμνασίου, στην είσοδο του χωριού, στεγάζεται η περίφημη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, μιας από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη έγινε το 1840 μετά από δωρεά του Ανδριτσάνου Αγαθόφρωνος Νικολόπουλου, ενός μεγάλου λόγιου ουμανιστή του 19ου αιώνα που έζησε στο Παρίσι. Διαθέτει σπάνιες εκδόσεις ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων και χειρογράφων από τον 16ο, μέχρι τον 17ο αιώνα, έγγραφα του απελευθερωτικού αγώνα και λαογραφική συλλογή. Η βιβλιοθήκη δεν είναι ακόμα ανοικτή για το κοινό.
   Στο κέντρο της κωμόπολης είναι η γραφική πλατεία σκεπασμένη με πλατάνια και με όμορφη θέα. Απέναντί της βρίσκεται η "Τρανή Βρύση", χτισμένη το 1724, όπως μαρτυρεί η εντοιχισμένη επιγραφή, με δύο καμάρες και ακανόνιστες πέτρες.Πρόκειται για την παλαιότερη χρονολογημένη κρήνη της Πελοποννήσου. Κοντά στην Ανδρίτσαινα (14 χιλ.), στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Σε απόσταση 8 χιλ. από τον αρχαίο ναό, κοντά στον ποταμό Νέδα, και στο σημερινό χωριό Ανω Φιγαλεία (Παύλιτσα) της Ηλείας, σώζονται τα λείψανα της αρχαίας αρκαδικής πόλης Φιγαλείας, Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μεγαλόπολη με την Ηλεία. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στην κωμόπολη Κρέστενα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


ΘΕΙΣΟΑ (Αρχαία πόλη) ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ
  Στην αριστερή όχθη του Αλφειού και στο λόφο που δεσπόζει στις κατάφυτες πλαγιές του Κεραυσίου όρους βρίσκονται τα λιγοστά λείψανα της αρχαίας κώμης Θεισόας, κοντά στο σημερινό χωριό Θεισόα της Hλείας. Οι Θεισοάτες αναφέρονται σαν το αρχαιότερο γένος των Παρρασίων Αρκάδων και ήταν γνωστοί για την ευσέβεια, καλωσύνη, απλότητα και λιτότητά τους. Από τα πανάρχαια χρόνια η Θεισόα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Παρρασία. Συνδεδεμένος με την αρχαία κώμη και ενδεικτικός της πανάρχαιας καταγωγής των Θεισοαίων είναι και ο μύθος της πρώτης και γεροντότερης νύμφης Θεισόας, η οποία γεννήθηκε πριν απο το Δία. Η νύμφη μαζί με την Αγνώ και την Νέδα, αφού πήραν από τα χέρια της Ρέας τον μικρό Δία μόλις γεννήθηκε, τον έλουσαν στπν ποταμό Γορτύνιο (Λούσιο) και τον σπαργάνωσαν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ