gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΞΑΝΘΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (5)

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

ΑΒΔΗΡΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2000 από την Υπουργό Πολιτισμού Ελισσάβετ Παπαζώη και την Δήμαρχο Εύα Τσακίρη.
  Η έκθεση αναπτύσσεται στο ισόγειο και τον επάνω όροφο του κτιρίου. Στο πρώτο τμήμα υπάρχει πλούσιο εποπτικό υλικό με κείμενα για τη μυθολογία, την ιστορία και την αρχαιολογική έρευνα, βιογραφικά στοιχεία επιφανών Αβδηριτών, τοπογραφικά διαγράμματα της πόλης και χάρτες της ευρύτερης περιοχής, που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση του επισκέπτη σχετικά με την ιστορία της πόλης.
  Η παρουσίαση των αντικειμένων γίνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. ως το 13ο αι. μ.Χ. Περισσότερα σε αριθμό είναι τα ευρήματα από τις περιόδους ακμής της πόλης. Aυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες είναι η αναπαράσταση τάφων από τα νεκροταφεία των πρώτων αποίκων των Αβδήρων. Τα νεκροταφεία βρέθηκαν σε τέσσερα σημεία έξω από τα τείχη της πόλης και στην έκθεση μπορεί κανείς να δει τάφους με τον αυθεντικό σκελετό και πλάι τα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού και τα δώρα των συγγενών όπως στεφάνια ,κοσμήματα, σκεύη σύνεργα καλλωπισμού, παιχνίδια, αγγεία, ειδώλια.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


  Tα Αβδηρα ιδρύθηκαν στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. από Ίωνες κατοίκους των Κλαζομενών της Μικράς Ασίας. Το 545 π.Χ. ο πληθυσμός τους ενισχύθηκε από ένα ισχυρότερο κύμα αποίκων που προερχόταν από την ιωνική Τέω. Η πόλη έγινε γρήγορα ισχυρή και οικονομικά ακμαία, επειδή διέθετε άφθονες προσόδους από το εμπόριο και τη γεωργική εκμετάλλευση. Στα ρωμαϊκά χρόνια επήλθε οικονομική και οικιστική συρρίκνωση. Η βυζαντινή πόλη περιορίστηκε στον οχυρωμένο λόφο της αρχαίας ακρόπολης και συνέχισε τη ζωή της με το όνομα Πολύστυλον ως την εποχή της Τουρκοκρατίας.
  Οι ανασκαφές άρχισαν το 1950 από την Αρχαιολογική Εταιρεία με διευθυντή τον Δημήτρη Λαζαρίδη και συνεχίστηκαν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κομοτηνής και Καβάλας. Η ανασκαφική έρευνα στο Πολύστυλον διεξάγεται από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας. Τα ευρήματα για πολλά χρόνια στεγάζονταν στα Μουσεία Καβάλας και Κομοτηνής. Η ανέγερση του Μουσείου Αβδήρων ολοκληρώθηκε το 1993. Το 1997 έγινε η μεταφορά των αντικειμένων και άρχισαν οι εργασίες της επανέκθεσης.
  Η έκθεση αναπτύσσεται στο ισόγειο και τον όροφο του κτιρίου. Στο πρώτο τμήμα υπάρχει πλούσιο εποπτικό υλικό που έχει ως σκοπό την ενημέρωση του επισκέπτη σχετικά με την ιστορία της πόλης. Υπάρχουν κείμενα για τη μυθολογία, την ιστορία και την αρχαιολογική έρευνα, βιογραφικά στοιχεία επιφανών Αβδηριτών, κείμενα αρχαίων συγγραφέων που αναφέρονται στα Αβδηρα, τοπογραφικά διαγράμματα της πόλης και χάρτες της ευρύτερης περιοχής.
  Η παρουσίαση των αντικειμένων έγινε σε τρεις θεματικές ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. ως το 13ο αι. μ.Χ. Περισσότερα σε αριθμό είναι τα ευρήματα από τις περιόδους ακμής της πόλης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Εκκλησιαστικό Μουσείο

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 25410 29799
  Κειμήλια και εικόνες φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό μουσείο. Το 1995, όταν δηλαδή ανέλαβε την ηγεσία της μητρόπολης ο κ. Παντελεήμων επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο και ξεκίνησε να υλοποιήσει αυτή την ιδέα. Μέχρι τότε ο πολύτιμος θησαυρός βρίσκονταν στο ναό Της Του Θεού Σοφίας.
  Κειμήλια από όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως Ξάνθης, φορητές εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια όπως αργυρά, λειτουργικά σκεύη και λειτουργικά άμφια, που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, βρίσκονται στο εκθετήριο.
  Αρχισαν να συλλέγονται από τη δεκαετία του 1960, από το μακαριστό μητροπολίτη Αντώνιο για να διαφυλαχθεί ο καλλιτεχνικός και λατρευτικός πλούτος της τοπικής εκκλησίας από τη φθορά του χρόνου.
  Κάθε μέρα, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι είναι ανοιχτές οι πόρτες του εκκλησιαστικού μουσείου για το κοινό.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Τηλέφωνο: +30 25410 21212
  Βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στον παλιό χώρο του δασικού φυτωρίου, απέναντι από το μουσουλμανικό νεκροταφείο.
  Το δημιούργησε το δασαρχείο Ξάνθης και στους στεγασμένους χώρους του με πολλή φροντίδα και αγάπη συγκεντρώθηκαν και παρουσιάζονται με όμορφο τρόπο η χλωρίδα και η πανίδα του νομού. Παρουσιάζονται δε αρκετά βαλσαμωμένα ζώα, φυτά και πετρώματα του νομού.
  Η επίσκεψη στο Μ. Φ. Ιστορίας είναι ελεύθερη και η μετάβαση και ξενάγηση σε αυτό είναι μια πρώτης τάξεως εμπειρία.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Πολιτιστικά κέντρα & ιδρύματα

Ακαδημία Θρακικής τέχνης και παράδοσης

  Στεγάζεται σε ανακαινισμένη καπναποθήκη και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το έτος 1998. Βρίσκεται στην οδό 12 Αποστόλων και Οδυσσέως Ανδρούτσου. Στις αίθουσές της φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών γενικά, ειδών λαϊκής τέχνης και πολιτισμού, πραγματοποιούνται διαλέξεις, προβολές ταινιών κ.ά. Επίσης παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, βιβλιοδεσίας και πληροφορικής. Στον υπόγειο χώρο του κτιρίου, που είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για εργαστήριο, οργανώνονται σεμινάρια συντήρησης χάρτου και ξύλου.
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ