gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (16)

Μουσεία

Byzantine Museum

ΒΑΒΙΛΟΙ (Χωριό) ΧΙΟΣ
In this, ecclesiastical objects of great value and wonderful pictures taken from the temple of Panaghia Krina, are exposed.

Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσσας

ΒΡΙΣΑ (Κωμόπολη) ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  Ο οικισμός της Βρίσας βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λέσβου και σε απόσταση 51χλμ από την Λεσβιακή πρωτεύουσα. Εκτός από την γραφικότητα του οικισμού και την μακρόχρονη ιστορία του από τα χρόνια της αρχαιότητας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν σε λιμναία, ποτάμια και παραλίμνια ιζήματα της περιοχής, με μοναδική αξία, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη. Τα ευρήματα αναφέρονται σε απολιθώματα σπάνιων ειδών χερσαίων και θαλάσσιων ζώων, καθώς και σε είδη απολιθωμένης χλωρίδας, με υπολογιζόμενη ηλικία δυο εκατομμυρίων ετών.
  Συγκεκριμένα τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν έχουν ως εξής : ανακαλύφθηκαν η γνάθος και άλλα τμήματα του σκελετού δυο προβοσκιδωτών - προγόνων του σημερινού ελέφαντα-, ενώ σε διάφορες θέσεις εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά αλόγων διαφόρων μεγεθών, οστά και σιαγόνες του σαρκοφάγου Nyctereutes megamastoides - συγγενούς προς τον σημερινό νυκτερευτή -, καθώς επίσης και οστά από καμηλοπαρδάλεις, ελάφια, αντιλόπες, γαζέλες, βοοειδή και χελώνες (εντυπωσιακά ευρήματα αποτελούν τα απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους 2,5μ). Το εντυπωσιακότερο όμως από τα ευρήματα είναι μια οικογένειας υπερμεγεθών πιθήκων, του γένους Paradolipithecus, των νεώτερων αντιπροσώπων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.
  Η ανακάλυψη των παραπάνω ευρημάτων είχε σαν αποτέλεσμα την ίδρυση στην πρώην κοινότητα της Βρίσας, Συλλογής Φυσικής Ιστορίας, η οποία στεγάζεται - προσωρινά - στο κτίριο του σχολείου του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Μονή Λειμώνος

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΕΙΜΩΝΟΣ (Μοναστήρι) ΛΕΣΒΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22530 22289
  Η ανδρική εν ενεργεία Μονή Λειμώνος, βρίσκεται στο κέντρο της Λέσβου και σε απόσταση 14 χλμ. ΒΔ της Καλλονής, σε εύφορο λεκανοπέδιο. Ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και λειτουργούσε ως την κατάληψη του νησιού το 1462 από τους Οθωμανούς. Η μονή ανασυστάθηκε το 1526 από τον ´Αγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, σημαντική προσωπικότητα που συνέβαλε στην αναγέννηση των γραμμάτων και της Εκκλησίας. Την περίοδο αυτή, στο χώρο της μονής λειτούργησε η περίφημη "Λειμωνιάς" σχολή που παρέμεινε ενεργή έως και το 1923.
  Το καθολικό της μονής οικοδομήθηκε το 1526 με την ανασύστασή της και επισκευάσθηκε επανειλημμένα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και διπλό νάρθηκα. Κοσμείται με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο β' μισό του 16ου και στο α' μισό του 17ου αιώνα. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του ναού, δουλεμένο με μικτή τεχνική (ανάγλυφου και τρυπητού στον αέρα).
  Σήμερα στη μονή υπάρχει σημαντική βιβλιοθήκη χειρογράφων και σκευοφυλάκιο.

Εκκλησιαστικό Μουσείο

ΜΥΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μύρινας εκτίθενται αξιόλογα έργα εκκλησιαστικής τέχνης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής. Στεγάζεται στον χώρο του μητροπολιτικού μεγάρου στην παραλία της Μύρινας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (παλιό κτίριο)

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Πόλη) ΛΕΣΒΟΣ
Βρίσκεται στην περιοχή του νότιου λιμένα της Μυτιλήνης. Στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο αρχοντικό, οικοδομημένο το 1912, σε εκλεκτικιστικό ρυθμό, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Στο κεντρικό κτίριο παρουσιάζονται ειδώλια, κεραμικά και κοσμήματα από την Προϊστορική έως την Ρωμαϊκή εποχή. Στο υποστατικό και στον αύλειο χώρο τοποθετήθηκαν βαριά αντικείμενα, όπως τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανα από τους αρχαίους ναούς της Κλοπεδής, οι σπουδαιότερες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα και νομίσματα από τους Αρχαϊκούς έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το Μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές: ευρήματα από ανασκαφές της Κ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σ΄ όλη τη Λέσβο, ευρήματα από την ανασκαφή στο νεολιθικό σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου, καθώς και εκθέματα από παραδόσεις ιδιωτών και δωρεές συλλογών (Σημαντήρη, Γρημάνη, Αλατζά, Λαγού, Μπίνου κ.α.).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Αρχαιολογικό Μουσείο (νέο κτίριο)

Στεγάζεται σ’ έναν υπερσύγχρονο (1995) εκθεσιακό χώρο κοντά στο παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι χώροι του φιλοξενούν την μόνιμη έκθεση, με θέμα «Η Λέσβος από την Ελληνιστική στην Ρωμαϊκή Εποχή», που εγκαινιάστηκε το 1999 και η οποία αποσκοπεί στο να δώσει στον επισκέπτη την εικόνα του τρόπου ζωής στη Λέσβο από τον 2ο π.Χ. αιώνα έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα, με την παρουσίαση επαύλεων με περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα, χρηστικών αντικειμένων και γλυπτών. Η παρουσίαση της έκθεσης ολοκληρώνεται με επεξηγηματικά κείμενα, χάρτες και προπλάσματα, που γενικά συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων. Το Μουσείο περιλαμβάνει : ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες από τις πολυτελείς επαύλεις, που αποκαλύφθηκαν στον λόφο της Αγία Κυριακής -αδιάψευστοι μάρτυρες της σημαντικής οικονομικής άνθησης στην Μυτιλήνη από τον 2ο π.Χ. αιώνα και αξιόλογα δείγματα γλυπτικής των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων ( ανάγλυφα επιτύμβια, αγάλματα και πορτραίτα ).

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης

Βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα, οικοδομημένο το 1978. Στεγάζει σημαντικά εκκλησιαστικά αντικείμενα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου. Τα εκθέματά του αποτελούνται από εικόνες ανεκτίμητης αξίας, ιερά σκεύη και άμφια, ξυλόγλυπτα, σπάνια χειρόγραφα και παλιά λειτουργικά βιβλία. Η συλλογή των εικόνων εκτείνεται χρονικά από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Εξαιρετικά εντυπωσιακές είναι τρεις περίτεχνες εικόνες μεγάλων διαστάσεων, άγνωστων αγιογράφων : του Παντοκράτορα, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Λαογραφικό Μουσείο

ΠΟΡΤΙΑΝΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Το Λαογραφικό Μουσείο του Πορτιανού φιλοξενεί περισσότερα από 300 αντικείμενα της λαϊκής τέχνης της Λήμνου. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό λημνιακό σπίτι στο χωριό Πορτιανού και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Βυζαντινό Μουσείο Χίου

ΧΙΟΣ (Πόλη) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Το Μουσείο στεγάζεται στο Μετζητιέ Τζαμί (κτήριο του β΄μισού του 19ου αιώνα), στο οποίο έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες συντήρησης. Μπροστά στο κτήριο του Μουσείου σε μια μικρή αυλή εκτίθενται γλυπτά έργα της Παλαιοχριστιανικής, της Βυζαντινής περιόδου καθώς και της περιόδου της Οθωμανικής και Ενετικής κατοχής. Στο στεγασμένο προστώο του κτηρίου βρίσκονται τοιχογραφίες της Μεταβυζαντινής περιόδου και γλυπτά έργα λαϊκής τέχνης. Στην κυρίως αίθουσα βρίσκονται γλυπτά της Παλαιοχριστιανικής, της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου καθώς και της περιόδου της Οθωμανικής και Ενετικής κατοχής. Επίσης, ξυλόγλυπτα, κεραμικά έργα λαϊκής τέχνης και φορητές εκκλησιαστικές εικόνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Archeological Museum

ΨΑΡΑ (Λιμάνι) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Contains findings discovered during excavations. The Museum displays pots and amphoras that were used in the ancient city that is believed to be beneath the village.

Πανεπιστήμια

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

ΜΗΘΥΜΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ
Τηλέφωνο: +30 210 4801260
  Ο Μόλυβος έχει ανεπτυγμένη πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση η οποία εκδηλώνεται με τη λειτουργία πινακοθήκης όπου εκτίθενται έργα ζωγραφικής εντόπιων και ξένων καλλιτεχνών, με τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου (πρώην τζαμί) όπου πέραν των συνεδρίων γίνονται διαλέξεις και παρουσιάσεις έργων συγγραφέων, με τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό του κάστρου όπου οργανώνονται συναυλίες μουσικής και τραγουδιού και απλές θεατρικές παραστάσεις και βεβαίως με τη λειτουργία του παραρτήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών.
  Το πιο πάνω παράρτημα λειτουργεί στο Μόλυβο εδώ και μερικές 10ετίες. Εδώ κατά τους θερινούς μήνες έρχονται σπουδαστές της Σχολής από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδος ακόμη και αλλοδαποί οι οποίοι κάτω από την καθοδήγηση καθηγητού επιδίδονται στη ζωγραφική.
  Η Σχολή στεγάζεται σε ένα πανέμορφο και πολύ ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά, τόσο για την εξωτερική του όψη όσο και την εσωτερική του διαρρύθμιση, παραδοσιακό οίκημα των αρχών του 19ου αιώνα, το Αρχοντικό Κομνηνάκη Κράλλη. Όπως συνηθιζόταν την εποχή εκείνη, οι χώροι υποδοχής του ήταν τοποθετημένοι στον δεύτερο όροφο και ήταν διακοσμημένοι, τοίχοι και οροφές ,με πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις και διακοσμητικά στοιχεία ζωγραφισμένα από λαϊκούς ζωγράφους της εποχής. Η επίσκεψη του παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον μιας και αποτελεί δείγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Μολύβου στις αρχές του 19ου αιώνα, τουλάχιστον του εύπορου τμήματος του πληθυσμού.
  Το κατά τα προαναφερθέντα ενδιαφέρον περιβάλλον διαμονής των σπουδαστών σε συνδυασμό με τις ομορφιές του παραδοσιακού οικισμού του Μολύβου που στεφανώνεται από το παλιό γενοβέζικο κάστρο του, και το ειδυλλιακό τοπίο του περιβάλλοντος χώρου βοηθούν χωρίς άλλο τους σπουδαστές να εμπνέονται και να εκδηλώνουν αυθόρμητα το ταλέντο τους.
Κείμενο: Στρατή Ράλλη
Παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ιστοσελίδα:
http://www.molivosfriends.com/modules.php?name=News&file=article56

Πολιτιστικά κέντρα & ιδρύματα

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθοκάμπου

ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ (Κωμόπολη) ΣΑΜΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22730 31567, 37675, 37500
Φυσιογνωμία: Ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 1978 και από τότε επιτελεί το δύσκολο έργο της διαφύλαξης της Πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Δήμου Μαραθοκάμπου. Είναι ο πιο δραστήριος σύλλογος της περιοχής και διοργανώνει κάθε χρόνο λαϊκές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθοκάμπου.
Κτιριακή Υποδομή: Από το 1986 ο Σύλλογος στεγάζεται στην αίθουσα του κεντρικού παλιού κινηματογράφου του χωριού η οποία είναι και η μόνη αίθουσα σ' όλο το Δήμο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Τμήματα: Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο σύλλογο τμήμα χορού, τμήμα θεάτρου σκιών, μουσικό εργαστήρι, μικτή χορωδία, η οποία συνεργάζεται με τη χορωδία άλλου συλλόγου.
Εκδηλώσεις: Από την αρχή του έτους έχουμε και έναρξη των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Οι κύριες εκδηλώσεις είναι : Παραστάσεις Καραγκιόζη σε τακτά διαστήματα και σ ε περιόδους διακοπών , Έθιμο αποκριάς «Παρέλαση Φρατζολιών», τοπικό έθιμο με σάτιρα και παραδοσιακό γλέντι, Εορτασμός Καθαρής Δευτέρας σε παραλιακό οικισμό. Μια εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθοκάμπου και έχει μεγάλη απήχηση. Το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδωνα αναβιώνει κάθε καλοκαίρι με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και γλέντι έως το πρωί. Νησιώτικες Βραδιές όλο το καλοκαίρι και κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Όρμου διοργανώνονται οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας. Επίσης διοργανώνονται Μουσικές βραδιές με θέμα το Ρεμπέτικο, το Μικρασιάτικο και το Νησιώτικο τραγούδι, όπως επίσης και διάφορες διαλέξεις με θέματα κοινωνικά, ιστορικά, παρουσιάσεις βιβλίων κ.τ.λ Το Τμήμα της Χορωδίας συνεργαζόμενο με το Τμήμα της Χορωδίας του Ιωνικού Συλλόγου Καρλοβάσου Σάμου συμμετέχει σε εκδηλώσεις Εορταστικές, Επετείων κ.α.
Στόχοι: Επόμενοι στόχοι του συλλόγου είναι: α) η επαναλειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης αφού υπάρχει ήδη η κινηματογραφική μηχανή και η δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου.
Προβλήματα: Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη πόρων, για να μπορούν όλα αυτά να συνεχίσουν στο χρόνο παράγοντας σταθερά πολιτιστικό έργο.

Πολύκεντρο Δήμου Πλωμαρίου «Bενιαμίν ο Λέσβιος»

ΠΛΩΜΑΡΙ (Κωμόπολη) ΛΕΣΒΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22520 32600
Το Πολύκεντρο του Δήμου Πλωμαρίου στεγάζεται στο παλαιό σαπωνοποιείο του Ιωάννη Πούλια, σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς του νησιού. Η υποδειγματική ανακαίνιση του συγκροτήματος διαμόρφωσε έναν πολύμορφο χώρο με σύγχρονες υποδομές για τη φιλοξενία συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μόνιμη έκθεση του κέντρου με τίτλο το Εμπορικό, βιομηχανικό και ναυτικό Πλωμάρι των αρχών του εικοστού αιώνα. Ο χώρος στεγάζει επίσης ξενώνα και το ΚΑΠΗ του Δήμου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ