gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Πλοηγός  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΡΗΤΗ Νησί ΕΛΛΑΔΑ" .


Πλοηγός (16)

Αγκυροβόλια

Αγκυροβόλιο Αγίας Γαλήνης

ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ (Λιμάνι) ΡΕΘΥΜΝΟ
Θέση: 34*05'.7 24*4.4 (φάρος στα NΔ του τείχους του λιμανιού) (28320) 91206 VHF Ch 12,14,16
Το παραθαλάσσιο αυτό θέρετρο βρίσκεται στα δυτικά του κέντρου του Κόλπου της Μεσσαράς στα νότια της Κρήτης. Το χωριό και το λιμάνι αναγνωρίζονται εύκολα καθώς τα ξενοδοχεία και τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα πάνω στους λόφους του φαραγγιού. Το λιμάνι βρίσκεται μπροστά από το χωριό.

Διευκολύνσεις: Το χωριό αποτελεί ένα καλό σταθμό για προμήθειες και ανεφοδιασμό καυσίμων. Αρκετά ξενοδοχεία και ταβέρνες βρίσκονται εκεί, ενώ υπάρχουν τελωνειακές αρχές και λιμενική αστυνομία. Ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες παρέχονται στο χωριό, ενώ υπάρχει γιατρός, οδοντογιατρός και φαρμακείο. Στο λιμάνι υπάρχει αγκυροβόλιο για μικρά σκάφη.

Γενικά Σχόλια: Το καινούριο λιμάνι παρέχει καλή προστασία σε όλες τις καιρικές συνθήκες και υπάρχει δυνατότητα αγκυροβόλησης σε όλο το μήκος της προκυμαίας. Ένας φάρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του τείχους του λιμανιού. Η πρόσβαση στο λιμάνι το χειμώνα γίνεται δύσκολη εξαιτίας των δυνατών κυμάτων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Ο τεχνητός λιμένας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρά σκάφη σε περίπτωση ισχυρών ΝΔ, Δ, Β έως Α ανέμων.

Βάι

ΒΑΪ (Παραλία) ΛΑΣΙΘΙ
Θέση: Το σημείο αγκυροβόλησης του Βάι βρίσκεται κοντά στο φοινικόδασος στην ανατολική ακτή της Κρήτης, στο ανατολικότερο μέρος του κόλπου των Γραντών. Το δάσος φαίνεται από μακριά και ένα μικρό νησάκι βρίσκεται στα βόρεια του ορμίσκου. Εκεί βρίσκεται και μια παραλία με άμμο.
Διευκολύνσεις: Υπάρχουν ταβέρνες με τηλέφωνο στην ακτή, δεν παρέχεται όμως καμιά άλλη υπηρεσία.
Γενικά Σχόλια: Το Βάι προσφέρεται σα σημείο αγκυροβόλησης μόνο αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αγκυροβόλιο Γεωργιούπολης

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
Θέση: 35*22' 24*16'
Η Γεωργιούπολη είναι ένα μικρό χωριό στην εκβολή του Ποταμού Αλμυρού. Βρίσκεται ανατολικά του κόλπου της Σούδας πριν το Ρέθυμνο. Καθώς πλησιάζετε φαίνεται μια μικρή εκκλησία πάνω σε ένα νησάκι ανατολικά της εκβολής του ποταμού. Το νησάκι συνδέεται με ένα διάδρομο με τη στεριά.

Διευκολύνσεις: Το χωριό της Γεωργιούπολης μπορεί να παρέχει τα περισσότερα είδη τροφοδοσίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο). Ταχυδρομείο και ένα γραφείο του Ο.Τ.Ε με δυνατότητα διεθνών συνδιαλέξεων βρίσκονται στο Βάμο που απέχει 10 χιλιόμετρα από το χωριό. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μπορεί να παρασχεθεί στα Χανιά, 30 λεπτά πιο μακριά. Υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα (με κάποια δυσκολία) αλλά δεν μπορούν να γίνουν επισκευές.

Γενικά Σχόλια: Υπάρχουν κοπάδια ψαριών και βράχοι στο βυθό του κόλπου. Η προκυμαία βρίσκεται στα ανατολικά του ποταμού, στο βαθύτερο σημείο. Μπορείτε να αγκυροβολήσετε κατά μήκος της προβλήτας στο μικρό κόλπο στα δυτικά του ποταμού. Η προστασία που παρέχεται είναι καλή σε όλες τις καιρικές συνθήκες εκτός από την περίπτωση που φυσούν δυνατοί βόρειοι ή βορειοδυτικοί άνεμοι. Δεν υπάρχει φωτισμός τη νύχτα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Γραμβούσα

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ (Χερσόνησος) ΧΑΝΙΑ

Θέση: Το σημείο αγκυροβόλησης της Γραμβούσας βρίσκεται πίσω από το νησί της Γραμβούσας στο τέλος της ομώνυμης χερσονήσου στη βορειοδυτική άκρη της Κρήτης. Το δεύτερο νησί στα βόρεια είναι η Άγρια Γραμβούσα. Ένα Βενετικό κάστρο βρίσκεται πάνω στο νησί πριν τη δυτική παρέκκλιση στην πρόσοψη του νησιού της Γραμβούσας. Σ' ένα μικρό ορμίσκο στα νότια υπάρχει εγκαταλειμμένο ένα ναυάγιο πλοίου.

Διευκολύνσεις: Ένας ορμίσκος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Πόσιμο νερό (από πηγάδι) υπάρχει κοντά στην εκκλησία. Δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες.

Γενικά Σχόλια: Μέσα στο μικρό ορμίσκο υπάρχει ένα ασφαλές σημείο αγκυροβόλησης από βορειοδυτικούς και βορειανατολικούς ανέμους. Η προκυμαία έχει σημεία αγκυροβόλησης αλλά η αγκυροβόληση πρέπει να γίνει με προσοχή, εξαιτίας των βράχων που υπάρχουν στη περιοχή. Οι νότιοι άνεμοι κόβουν στον κόλπο που σχηματίζεται από το μικρό ισθμό που βρίσκεται στην ξηρά. Χρειάζεται προσοχή κατά την είσοδο στη περιοχή καθώς υπάρχουν βράχοι στο βυθό της δυτικής εισόδου μπροστά από το κάστρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγκυροβόλιο

ΕΛΟΥΝΤΑ (Κωμόπολη) ΛΑΣΙΘΙ
  Ανάμεσα στη Σπιναλόγκα και την ακτογραμμή της Κρήτης βρίσκεται ο κόλπος της Ελούντας. Ο κόλπος παρέχει πλήρη προστασία από την κακοκαιρία και αρκετά μικρά σκάφη αγκυροβολούν στις ακτές του.

Κάτω Ζάκρος

ΖΑΚΡΟΣ (Λιμάνι) ΛΑΣΙΘΙ
Θέση: Η Κάτω Ζάκρος είναι ένας αμμώδης κόλπος στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα σημείο αγκυροβόλησης.
Διευκολύνσεις: Υπάρχουν τρεις ταβέρνες στην παραλία με μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα τηλεφωνικό κέντρο, αλλά δεν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες. Το καλοκαίρι υπάρχει ένα λεωφορείο για την Απάνω Ζάκρο, όπου υπάρχουν καταστήματα για προμήθειες.
Γενικά Σχόλια: Η Κάτω Ζάκρος είναι ένα σημείο αγκυροβόλησης που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν ο καιρός είναι καλός. Υπάρχουν βράχοι γύρω από την ακτή και στο μέσο του κόλπου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αγκυροβόλιο Γραμβούσας

ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ (Νησί) ΧΑΝΙΑ
Ο κλειστός κόλπος που σχηματίζεται ανάμεσα στο νησί της Ήμερης Γραμβούσας και τη χερσόνησο προσφέρει ένα ασφαλές σημείο αγκυροβόλησης σε κακοκαιρία. Δεν υπάρχουν διευκολύνσεις στην περιοχή.

Αγκυροβόλιο Ιεράπετρας

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
Θέση: 35*00' 24*44'.4 (φάρος στα ΝΑ του τείχους του λιμανιού) (28420) 22294 VHF Ch12
Η πόλη της Ιεράπετρας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, στο στενότερο σημείο του νησιού. Φαίνεται εύκολα από τη θάλασσα και καθώς πλησιάζετε το Βενετικό κάστρο και ο πύργος του λιμανιού γίνονται εμφανή. Δύο σημαδούρες στο κοίλο του λιμανιού οριοθετούν μια περιοχή με υποθαλάσσιους βράχους. Η είσοδος βρίσκεται ανάμεσα στις σημαδούρες και το τείχος του λιμανιού (βλέπε διάγραμμα).

Διευκολύνσεις: Η Ιεράπετρα έχει καλά καταστήματα για όλων των ειδών τις προμήθειες. Μπορεί να γίνει ανεφοδιασμός σε καύσιμα, ενώ υπάρχει νερό στην προκυμαία. Υπάρχουν γραφεία του Ο.Τ.Ε. και του ταχυδρομείου, Λιμενική Αστυνομία, Τελωνείο και τράπεζες. Η Ιεράπετρα δεν αποτελεί Λιμάνι Εισόδου. Η πόλη διαθέτει ένα Γενικό Νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικοί γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακεία. Υπάρχει αγκυροβόλιο για μικρά πλοία.

Γενικά Σχόλια: Το λιμάνι δίνει τη δυνατότητα αγκυροβόλησης στην προκυμαία και παρέχει καλή προστασία για όλες τις καιρικές συνθήκες, εκτός αν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι. Υπάρχει φάρος στα ΝΑ του τείχους του λιμανιού. Δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί είσοδος στο λιμάνι τη νύχτα, λόγω του ότι το άνοιγμα του λιμανιού είναι στενό και δύσκολο στο να προσεγγιστεί, ενώ στο βυθό της εισόδου υπάρχουν επικίνδυνοι βράχοι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αγκυροβόλιο

ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ (Λιμάνι) ΜΟΙΡΕΣ
  Οι Καλοί Λιμένες είναι η θέση της αρχαίας πόλης Λασαίας, η οποία ήταν σημαντικό λιμάνι κατά την Ελληνορωμαϊκή Περίοδο. Δεν έχουν γίνει ακόμα ανασκαφές εδώ, όμως η τοποθεσία αποτελεί ένα θαυμάσιο αγκυροβόλιο ακόμα και σήμερα. Υπάρχει ένα μικρό νησάκι ακριβώς έξω από το αγκυροβόλιο, όπου τα πετρελαιοφόρα πλοία πλησιάζουν για εφοδιασμό. Λέγεται ότι ο Απόστολος Παύλος στάθηκε εδώ στο δρόμο του για τη Ρώμη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγκυροβόλιο

ΛΕΝΤΑΣ (Οικισμός) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Ο Λέντας είναι ένα αγκυροβόλιο για μικρές ψαρόβαρκες κι έχει μερικές ταβέρνες και ξενοδοχεία. Από τον Λέντα μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Κουδουμά με βάρκα.

Αγκυροβόλιο Μιλάτου

ΜΙΛΑΤΟΣ (Λιμάνι) ΜΙΡΑΜΠΕΛΟΥ
Θέση: Η Μίλατος είναι ένα μικρό χωριό 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Χερσονήσου στον κόλπο της Μιλάτου. Υπάρχουν ξενοδοχεία κατά μήκος της ακτής, τα οποία φαίνονται εύκολα από τη θάλασσα. Ανατολικά απ' αυτά, κάτω από μια μεγάλη μάζα στεριάς, βρίσκεται το λιμάνι. Η Παραλία της Μιλάτου είναι η ακτή και η τουριστική περιοχή του ομώνυμου χωριού. Το λιμάνι βρίσκεται στα ανατολικά αυτής της περιοχής, μπροστά από την πόλη.

Διευκολύνσεις: Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου νερό, καύσιμα και τα περισσότερα είδη προμηθειών υπάρχουν στην περιοχή. Δεν υπάρχουν λιμενικές αρχές. Η πόλη διαθέτει ταχυδρομικές και διεθνείς τηλεφωνικές υπηρεσίες καθώς και τράπεζες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται στον Άγιο Νικόλαο. Δεν υπάρχουν δυνατότητες επισκευών στη Μίλατο.

Γενικά Σχόλια: Υπάρχει δυνατότητα αγκυροβόλησης κατά μήκος του λιμανιού, το οποίο παρέχει προστασία σε όλες τις καιρικές συνθήκες, εκτός αν πνέουν ανατολικοί άνεμοι. Δεν υπάρχει φωτισμός και το λιμάνι είναι ρηχό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟ (Κωμόπολη) ΙΤΑΝΟΣ
  Κάτω από το λόφο στο Καστρί υπάρχει μια περιοχή που προστατεύεται από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή και σχηματίζει έτσι ένα φυσικό αγκυροβόλιο. Υπάρχει επίσης μια όμορφη παραλία εμπρός από τον Μινωικό οικισμό του Παλαίκαστρου η οποία προσφέρει μια ευχάριστη θέα του λόφου Καστρί, του αγκυροβολίου και του νησιού.

Αγκυροβόλιο Σητείας

ΣΗΤΕΙΑ (Πόλη) ΛΑΣΙΘΙ
Θέση: 35*12'.7 26*06'.5 (φάρος στο εξωτερικό τείχος του λιμανιού) (28430) 22310 VHF Ch 12,14,19
Η Σητεία είναι το ανατολικότερο λιμάνι της Κρήτης. Φαίνεται εύκολα από τα δυτικά μόλις στρίψετε από το Ακρωτήρι Βαμβάκια. Το Βενετικό κάστρο μπροστά από το λιμάνι φαίνεται καθαρά και από τα δυτικά. Ο φάρος που βρίσκεται στο Ακρωτήρι διακρίνεται καθαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα κτίρια κατά μήκος του λιμανιού και της πόλης φαίνονται από τη θάλασσα.

Διευκολύνσεις: Η Σητεία έχει καλά μαγαζιά για κάθε είδους τροφοδοσία. Υπάρχει νερό στην προκυμαία, μπορεί να γίνει ανεφοδιασμός καυσίμων ενώ μικροεπισκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν στην πόλη. Υπάρχουν γραφεία της Λιμενικής Αστυνομίας και του Τελωνείου αλλά δεν υπάρχει Τμήμα Αλλοδαπών καθώς η Σητεία δεν είναι Λιμάνι Εισόδου. Η πόλη διαθέτει Γενικό Νοσοκομείο καθώς και ιδιωτικούς γιατρούς, οδοντίατρους και φαρμακεία. Υπάρχουν τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και ταχυδρομεία με δυνατότητα πλήρους εξυπηρέτησης. Από πλευράς μετακίνησης υπάρχουν λεωφορεία από και προς τον Άγιο Νικόλαο, το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα και γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Η πόλη της Σητείας έχει αρκετά ξενοδοχεία και ταβέρνες.

Γενικά Σχόλια: Η προκυμαία, όπου υπάρχει δυνατότητα αγκυροβόλησης στο λιμάνι, παρέχει αρκετά καλή προστασία από τους βόρειους και τους βορειοδυτικούς ανέμους. Το λιμάνι είναι ανοιχτό στα βορειοανατολικά. Η είσοδος του λιμανιού φωτίζεται από ένα φάρο με ένα πράσινο φως που αναβοσβήνει στα δεξιά κι ένα κόκκινο στα αριστερά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Σπιναλόγγα

ΣΠΙΝΑΛΟΓΓΑ (Νησί) ΚΡΗΤΗ
Θέση: Καθώς έρχεστε από ανατολικά φαίνεται το μεγάλο Βενετικό Κάστρο στο νησάκι της Σπιναλόνγκας. Καθώς στρίβετε στο Ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη στα δυτικά θα το δείτε ξανά. Η είσοδος της λιμνοθάλασσας βρίσκεται ανάμεσα στο δυτικό τμήμα της στεριάς και στην άκρη του νησιού. Η πόλη της Ελούντας βρίσκεται στο τέλος της λιμνοθάλασσας και υπάρχει ένας διάδρομος που ενώνει τη στεριά με το μεγαλύτερο νησί της Σπιναλόνγκας.
Διευκολύνσεις: Η πόλη της Ελούντας είναι ένα θαυμάσιο θέρετρο. Υπάρχει ένα μικρό ψαρολίμανο το οποίο όμως γεμίζει με κρουαζιερόπλοια κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Όλες οι προμήθειες μπορούν να γίνουν στην πόλη. Δεν υπάρχουν λιμενικές αρχές, αν όμως ψάχνετε απελπισμένα για καύσιμα, είναι ευκολότερο να ανεφοδιαστείτε και με προμήθειες αν αράξετε στην νέα μαρίνα του Αγίου Νικολάου. Η λιμνοθάλασσα της Σπιναλόνγκας αποτελεί ένα ευχάριστο θαλάσσιο ταξίδι.
Γενικά Σχόλια: Σημεία αγκυροβόλησης υπάρχουν σε όλο το μήκος της λιμνοθάλασσας. Το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6 μέτρων. Ο ορμίσκος της Ελούντας είναι συχνά πολυσύχναστος. Υπάρχει ένας φάρος στο τέλος του Ακρωτηρίου του Αγίου Ιωάννη και τα χωριά της Πλάκας και της Ελούντας φωτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν δυνατά κύματα αέρα. Γύρω από το νησάκι και τη χερσόνησο της Σπιναλόγκας υπάρχουν πολλά αγκυροβόλια. Προσέξτε τους ανέμους και επιλέξτε το καλύτερο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Φάροι

Φάρος Αγριας Γραμβούσας

ΑΓΡΙΑ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ (Νησί) ΧΑΝΙΑ
Ευρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού πάνω στην Ακρα Κοκκάλα, την αρχαία άκρα Τρήτον (35,38,9 Β - 23,34,6 Α).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ