gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΛΙΜΕΣ Χωριό ΖΑΚΥΝΘΟΣ" .


Προσκυνήματα (13)

Εκκλησίες

Αγιος Νικόλαος

ΚΑΜΠΙ (Οικισμός) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
  Αξιοθαύμαστο μνημείο της Εξωχώρας είναι η εκκλησία - μνημείο του Αγίου Νικολάου. Ο χρόνος της ίδρυσης της εκκλησίας αυτής που αψήφησε σεισμούς τριών αιώνων εξακολουθώντας να μένει όρθια και ασάλευτη, αναγράφεται στο πανέμορφο ξυλόγλυπτο και χρυσωμένο τέμπλο της που είναι σημαντικό έργο του Νικόλα Βιδάλε. Τα έργα τέχνης της εκκλησίας αυτής αποτελούν αληθινή κληρονομιά και παρακαταθήκη του μεγάλου ιστορικού και καλλιτεχνικού παρελθόντος του Νησιού. Δίπλα στην ευρύχωρη και πανύψηλη αυτή εκκλησία σώζεται και το «μονό» χαριτωμένο καμπαναριό της. Η εκκλησία βρίσκεται δίπλα στο δρόμο, μπροστά σε μία πλατεία, που έχει στη μέση ένα γέρικο πλάτανο. Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα του Νησιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ελατίων


Μοναστήρια

Ιερά Μονή Θεοτόκου "Αναφωνήτριας"

ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΙΑ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η Μονή της Αναφωνήτριας με τον χαρακτηριστικό της πύργο βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου, στα ΒΔ της Ζακύνθου.

Ιδρύθηκε πιθανώτατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ’ Τόκκο Κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από τη σύζυγό του Λάππα.

Βυζαντινής προέλευσης είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της «Αναφωνήτριας», η οποία έφθασε κατά τρόπο θαυμαστό εδώ από την αλωμένη Κωσταντινούπολη (1453).

Στις ημέρες μας η Μονή λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του ομώνυμου διπλανού χωριού, ο πύργος υφίσταται ως καμπαναριό, ενώ αποτελεί τόπο προσκυνηματικό, λόγω της σύνδεσής του με τον «Άγιο της Συγνώμης» Διονύσιο.

Το κείμενο παρατείθεται από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, όπου αναφέρονται αναλυτικά σχετικές πληροφορίες.

Ιερά Μονή Θεοτόκου "Αναφωνήτριας"

Το μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας στο ομώνυμο χωριό. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα και σ' αυτό διατέλεσε ηγούμενος ο Αγιος Διονύσιος.

Anafonitria Monastery

  Η Μονή της Αναφωνήτριας με τον χαρακτηριστικό της πύργο βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου. Απέχει περίπου 25 χλμ. ΒΔ της πόλης της Ζακύνθου. Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 15ο αιώνα από τον Λεονάρδο Γ' Τόκκο Κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από τη σύζυγό του Λάππα.
  Βυζαντινής προέλευσης είναι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της "Αναφωνήτριας", η οποία έφθασε κατά τρόπο θαυμαστό εδώ από την αλωμένη Κωσταντινούπολη (1453).
  Η Μονή έγινε αδελφάτο από τον ιερομόναχο Ι. Ρωσάνο και το Μοναχό Α. Βλάχο το 1534. Από τότε η Βενετία την παραχωρούσε μαζί με τη μεγάλη της περιουσία ως jus patronato σε πρόσωπα επιφανή. Το 1568 δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Διονύσιο Σιγούρο (Αγιο σήμερα και Προστάτη του νησιού). Εδώ μάλιστα συνέβη η συνάντηση του Αγίου Ασκητή με το φονιά του ίδιου του αδελφού Του, τον οποίο συγχώρησε.
  Τελευταίος κάτοχος της Μονής υπήρξε η οικογένεια Φλαμπουριάρη.
  Οι τοιχογραφίες (όσες έχουν διασωθεί) ιστορήθηκαν πιθανώτατα κατά την ανακαίνιση του 1669, που έγινε με διάταγμα του Μοροζίνι.
  Στις ημέρες μας η Μονή λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του ομώνυμου διπλανού χωριού, ο πύργος υφίσταται ως καμπαναριό, ενώ αποτελεί τόπο προσκυνηματικό, λόγω της σύνδεσής του με τον "Αγιο της Συγγνώμης" Διονύσιο. Ηδη οι εργασίες συντήρησης & αναπαλαίωσης έχουν ξεκινήσει.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ελατίων


Μονή Υπεραγάθου

Η ιερά μονή Υπεραγάθου που ανήκει στο Σινά βρίσκεται στο δρόμο πρός το χωριό Αναφωνήτρια και είναι κτισμένη δίπλα σε ενα πανέμορφο δάσος με πεύκα και αιωνόβιες βελανιδιές

Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών

ΒΟΛΙΜΕΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 31298
  Η περιοχή των Κρημνών (ή στα Γκρεμνά), στα ΒΔ της Ζακύνθου, τόπος επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, προκαλεί στον επισκέπτη δέος και ανάταση ψυχής. Εδώ και το περίφημο "Ναυάγιο", ένα από τα επιβλητικότερα τοπία της Ελλάδας. Εδώ ιδρύθηκε το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και Μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Σ' αυτήν ασκήτευσαν επιφανείς εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο Ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (μετέπειτα Αγιος Γεράσιμος, προστάτης Κεφαλληνίας) και ο Ζακύνθιος Θεολόγος και Δάσκαλος του Γένους Μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος. Ο πύργος της Μονής χτίστηκε το 1561 για την άμυνα των Μοναχών από τους πειρατές. Σπουδαία υπήρξε η βιβλιοθήκη της Μονής. Δυστυχώς, οι χειρόγραφοι Κώδικες του Ρουσάνου φυγαδεύτηκαν στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Ηδη με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β' η Μονή ανασταίνεται. Τα έργα συντήρησης ή ανοικοδόμησης των ερειπωμένων κτιρίων της προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τα κειμήλιά της καταγράφηκαν και συντηρήθηκαν.
  Ο δρόμος από την Αναφωνήτρια και την Βολίμα ασφαλτοστρώθηκε, μηδενίζοντας έτσι την απόσταση από την μέχρι τώρα σχεδόν απρόσιτη σε αυτοκίνητα περιοχή. Τα κτίρια της Μονής ηλεκτροφωτίσθηκαν, ενώ διαμορφώθηκε άνετος εξωτερικός χώρος αναψυχής των επισκεπτών. Σχεδιασμός υπάρχει, ώστε στον ευρύτερο χώρο ν' ανεγερθεί μακροπρόθεσμα Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο, που θ' αναβιώσει τις ένδοξες ημέρες και τα "περασμένα μεγαλεία" των Κρημνών. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες, να επανδρωθεί το Μοναστήρι με Αδελφότητα Μοναχών, ούτως ώστε - εκτός από καλά συντηρημένος και ανακαινισμένος μουσειακός χώρος - να ξαναγίνει τόπος άσκησης, μοναστικό κέντρο και σημείο αναφοράς του νησιού μας, επανακτώντας την αρχαία του αίγλη.
Ηγούμενος: Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ρένεσης.
Μοναχοί 3.

Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών

  Η περιοχή των Κρημνών (ή στα Γκρεμνά), στα ΒΔ της Ζακύνθου, τόπος επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, προκαλεί στον επισκέπτη δέος και ανάταση ψυχής. Εδώ βρίσκεται και το περίφημο "Ναυάγιο", ένα από τα επιβλητικότερα τοπία της Ελλάδας. Εδώ ιδρύθηκε το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και Μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη η Μονή του Αγίου Γεωργίου. Σ' αυτήν ασκήτευσαν επιφανείς εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο Ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (μετέπειτα Αγιος Γεράσιμος, προστάτης Κεφαλληνίας) και ο Ζακύνθιος Θεολόγος και Δάσκαλος του Γένους Μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος.
  Ο πύργος της Μονής χτίστηκε το 1561 για την άμυνα των Μοναχών από τους πειρατές. Σπουδαία υπήρξε η βιβλιοθήκη της Μονής. Δυστυχώς, οι χειρόγραφοι Κώδικες του Ρουσάνου φυγαδεύτηκαν στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας. Ηδη με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου Β' η Μονή ανασταίνεται. Τα έργα συντήρησης ή ανοικοδόμησης των ερειπωμένων κτιρίων της προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τα κειμήλιά της καταγράφηκαν και συντηρήθηκαν. Ο δρόμος από την Αναφωνήτρια και την Βολίμα ασφαλτοστρώθηκε, μηδενίζοντας έτσι την απόσταση από την μέχρι τώρα σχεδόν απρόσιτη σε αυτοκίνητα περιοχή.
  Τα κτίρια της Μονής ηλεκτροφωτίσθηκαν, ενώ διαμορφώθηκε άνετος εξωτερικός χώρος αναψυχής των επισκεπτών. Σχεδιασμός υπάρχει, ώστε στον ευρύτερο χώρο ν' ανεγερθεί μακροπρόθεσμα Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο, που θ' αναβιώσει τις ένδοξες ημέρες και τα "περασμένα μεγαλεία" των Κρημνών. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες, να επανδρωθεί το Μοναστήρι με Αδελφότητα Μοναχών, ούτως ώστε - εκτός από καλά συντηρημένος και ανακαινισμένος μουσειακός χώρος - να ξαναγίνει τόπος άσκησης, μοναστικό κέντρο και σημείο αναφοράς του νησιού μας, επανακτώντας την αρχαία του αίγλη. Ηγούμενος: Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ρένεσης. Μοναχοί 3.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ελατίων


Η Μονή του Αγίου Ανδρέα

Η Μονή του Αγ.Ανδρέα στη περιοχή των Βολιμών.Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του καθολικού βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης

ΟΡΘΟΝΙΕΣ (Χωριό) ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Τηλέφωνο: +30 26950 31218
  Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό των Ορθονιών υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας. Ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Μοναχό Ιωαννίκιο Κατσιβά, ο οποίος σε βαθιά γεράματα κατέστησε νόμιμο και καθολικό επίτροπό του κι επιτηρητή τον Ιεράρχη και Ηγούμενο της Αναφωνήτριας Διονύσιο Σιγούρο, μετέπειτα Αγιο και Πολιούχο Ζακύνθου. Το Μοναστήρι κατείχε μεγάλη περιουσία, που του επέτρεψε να οργανωθεί ως κτιριακό συγκρότημα (1674). Σημαντική είναι η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η οποία - κατά παράδοση - ήταν εκεί κρυμμένη στα χρόνια της Εικονομαχίας.
  Σήμερα εγκαταβιοί εκεί ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πυλαρινός.

Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης

  Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό των Ορθονιών υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας. Ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Μοναχό Ιωαννίκιο Κατσιβά, ο οποίος σε βαθιά γεράματα κατέστησε νόμιμο και καθολικό επίτροπό του κι επιτηρητή τον Ιεράρχη και Ηγούμενο της Αναφωνήτριας Διονύσιο Σιγούρο, μετέπειτα Αγιο και Πολιούχο Ζακύνθου. Το Μοναστήρι κατείχε μεγάλη περιουσία, που του επέτρεψε να οργανωθεί ως κτιριακό συγκρότημα (1674). Σημαντική είναι η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η οποία - κατά παράδοση - ήταν εκεί κρυμμένη στα χρόνια της Εικονομαχίας. Σήμερα εγκαταβιοί εκεί ο Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πυλαρινός.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ελατίων


Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, κοντά στο χωριό Ορθωνιές. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα στην άκρη μιάς χαράδρας , κοντά σε σπηλιά που βρέθηκε εικόνα της Παναγίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ