gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΙΑΤΙΣΤΑ Πόλη ΚΟΖΑΝΗ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (4)

Μουσεία

Παλαιοντολογικό Μουσείο

ΣΙΑΤΙΣΤΑ (Πόλη) ΚΟΖΑΝΗ
  Στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας, στεγάζονται σήμερα τα δύο μουσεία της πόλης: Το Παλαιοντολογικό του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας και το Βοτανικό του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ".
  Το Παλαιοντολογικό φιλοξενεί τα παλαιοντολογικά ευρήματα, που ανακαλύφτηκαν στο χωριό Πολύλακκος (Κίναμη) Κοζάνης. Το πρώτο της κομμάτι, ο απολιθωμένος χαυλιόδοντας βρέθηκε το 1902 και το 1906 ο καθηγητής του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Αναστάσιος Δάνας ιδρύει την "Παλαιοντολογική συλλογή" της Σιάτιστας.
  Στα ευρήματα της παλαιοντολογικής συλλογής περιλαμβάνονται ανάμεσα στ’ άλλα τα εξής:
  Α. Τμήματα βραχίονος Μαμούθ, τμήματα μηρού και κεφαλή μηρού, τμήματα χαυλιοδόντων, τμήματα κνήμης, τμήμα ωμοπλάτης, τμήμα κάτω γνάθου με γαλακτικά δόντια, αστράγαλος και πολλά ελάσματα δοντιών μαμούθ.
  Β. Τμήμα βραχίονος, κνήμης και γνάθου ρινόκερου καθώς και τμήμα κάτω γνάθου νεαρού νεαρού Ρινόκερου.
  Γ. Δόντια, μεταταρσιακά και αστράγαλος αλόγου του είδους Antonius.
  Δ. Τμήμα λεκάνης ελαφιού και τμήματα από κέρατα ελαφιού.
  Ε. Αστράγαλος, κορυφή κέρατος και κάτω τμήμα βραχίονος βοοειδούς.
  ΣΤ. Πετρώματα, ορυκτά.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σιάτιστας (1993).

Βοτανικό Μουσείο

  Σε άλλες αίθουσες του σχολείου (Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας) φιλοξενείται το Βοτανικό Μουσείο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ", του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 26 Αυγούστου 1989.
  Το Βοτανικό μουσείο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και περιλαμβάνει 700 πίνακες λουλουδιών και φυτών, καθώς και 500 σπάνιες πεταλούδες και ερπετά από την κοιλάδα του "Μεσιανού Νερού". Η κοιλάδα αυτή έχει 11.000 στρέμματα και είναι γνωστή για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Οι έρευνες στην κοιλάδα άρχισαν από τη δεκαετία του 1953.
  Το Βοτανικό μουσείο σκοπό έχει να προβάλει τα φυτά του Μπουρίνου και την κοιλάδα του "Μεσιανού Νερού" και έγινε από ανθρώπους ερασιτέχνες που μόνο τους κίνητρο είχαν την αγάπη για τη φύση και τη γνωριμία του πλατύτερου κοινού με μια περιοχή ανυπολόγιστης αξίας.
  Από τα 450 είδη φυτών που υπάρχουν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα στο Μπούρινο, 41 είδη είναι πολύ σπάνια. Ένα φυτό της Ασίας, μόνο στο Μπούρινο υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Τα 26 είναι σπάνια για τη χώρα μας. Τα 6 υπάρχουν μόνο στο Μπούρινο και σε ένα ή δύο άλλα βουνά της Μακεδονίας και 8 είδη υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στο Μπούρινο και πουθενά αλλού.
  Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα λουλούδια που υπάρχουν στο Βοτανικό Μουσείο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ".
  1) Όνοσμο το κομψότατο ενδημικό σπάνιο του Μπουρίνου 2) Τουλίπα η δασική 3) Αγριοπανσέδες (τρίχρωμοι). Ενδημικό του Μπουρίνου 4) Αγριο Λινάρι 5) Κόκκινος κρίνος με πεταλούδες 6) Αγριος κρόκος στον πάγο 7) Λάθυρος ο μεγανθής 8) Αμάραντος 9) Πρίμουλα η κοινή (πασχαλουδα) 10) Εσπερίς του Ρέχιγκελ (σπάνιο ενδημικό του Μπουρίνου) 11) Ινούλα η σπαθόφυλλη 12) Μωβ κρίνος 13) Καμπανούλα 14) Ίριδα του Ρεϊχενμπαχ 15) Αγρια τριανταφυλλιά 16) Κόκκινος Κρίνος 17) Καμπανούλα της Μοισίας (φυτό σπάνιο) 18) Όρχις, κοινώς σαλέπι, 19) Μούσκαρι ή βολβοί 20) Πουρσατίλα (ενδημικό του Μπουρίνου).
  Το Βοτανικό Μουσείο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στις 16 Οκτωβρίου 1992 απένειμε τιμητική διάκριση στο Βοτανικό Μουσείο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας "Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ", γιατί συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην ενημέρωση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον και την αγάπη του για το δάσος, όσο και την αποτελεσματική προστασία του και την ανάπτυξη της περιβαλλοντολογικής γνώσης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σιάτιστας (1993).

Φωτογραφική έκθεση αρχοντικών Σιάτιστας

  Στη μεγάλη αίθουσα του (Τραμπάντζειου) Γυμνασίου υπάρχει φωτογραφική έκθεση των αρχοντικών της Σιάτιστας του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας "ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ". Η έκθεση ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1991 και περιλαμβάνει 200 φωτογραφίες των αρχοντικών (Ελένης Πούλκως ή Πουλκίδη 1752-1755), Μανούση (1746-1763), Αδελφών Τζώνου (1756), Νεραντζοπούλου (1754-1755), Κανατσούλη (1746-1757), Κων/νου και Δημητρίου Τζιουρά (1725-1728), Γεωργίυ Αλεξίου (1759) κ.λπ. καθώς και ζωγραφιές, ταβάνια, ανάγλυφα, διαχωριστικά, τζάκια, βιτρώ-σιδεριές, πόρτες εσωτερικές, πόρτες εξωτερικές, εσωτερικοί χώροι των αρχοντικών και άλλα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σιάτιστας (1993).

Εκθεση φωτογραφιών - Σύλλογος Φιλίππων Φυσιολατρών

  Σε άλλη αίθουσα του σχολείου (Τραμπάντζειου Γυμνασίου) υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από τις δραστηριότητες του Συλλόγου Φιλίππων Φυσιολατρών Σιάτιστας. Η έκθεση αυτή ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1992 και περιλαμβάνει 150 φωτογρφίες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σιάτιστας (1993).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ