gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΓΥΘΕΙΟ (GYT), Πόλη, ΛΑΚΩΝΙΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Πληροφορίες για τον τόπο (3)

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αρχαιολογικοί χώροι (1)

Αρχαία θέατρα

  In the Northern part of Gythio, near the entrance of the city there is the theatre, which is the most important edifice of the Roman Age. (It was renovated during those times). The auditorium , which is divided in four parts is well preserved. You can also see the foundations of the first stage wall dated back to the early AD years.
  South -east of the theatre there was an ancient agora. Above the theatre, on the top of the 50m hill the Acropolis was situated. Today the remains of its walls are distinguishable. Here there were the temple of Athena and the Gates of Castorides as well as an aqueduct the ruins of which are still preserved.

This text is cited Apr 2003 from the Laconian Professionals URL below, which contains images.


Αξιοθέατα (3)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Λόφος Βαλτάκι

Φρουριακό συγκρότημα: Σωζόμενα λείψανα κάστρου μικρής έκτασης και απλού σχεδίου. Χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Χτίστηκε την περίοδο της Β' Τουρκοκρατίας, για να ελέγχει την περιοχή του κόλπου που εκτείνεται από την Τρίνασο μέχρι το Γύθειο.

Φάροι

Φάρος Γυθείου

Αποτελείται από έναν επιβλητικό πύργο και μια μεγάλη διώροφη μακρόστενη οικία σε επαφή με τη βόρεια πλευρά του πύργου, καθώς επίσης και από μια ημιυπόγεια θολωτή δεξαμενή σε επαφή με τον πύργο που εξυπηρετούσε το συγκρότημα.

Πύργοι

Πύργος Τζανετάκη

Χτίστηκε το 1829 από τον στρατηγό του αγώνα Τζανετάκη - Γρηγοράκη

Προσκυνήματα (1)

Παραλίες (1)

Σελίδες Υπουργείου Περιβάλλοντος

Παραλία Γυθείου

Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

Η Ιστορία της πόλης

Το Γύθειο κατά την Αρχαιότητα
  Το Γύθειο έχει κατοικηθεί από τα Προϊστορικά χρόνια (σπήλαιο στη θέση Λακωνίς κοντά στη πόλη του Γυθείου), όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα που βρίσκονται στο μουσείο του και το χρησιμοποιούσαν και οι Φοίνικες για να συλλέγουν την "πορφύρα".
  Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Θεός Απόλλωνας μάλωσε με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφώνησαν, ο τόπος της συμφωνίας ονομάσθηκε "Γύη Θεών"' δηλαδή Γύθειο. Ήταν το επίνειο και ο ναύσταθμος της αρχαίας Σπάρτης.
  Στο μικρό νησάκι που βρίσκεται στο Γύθειο, σύμφωνα με τον Όμηρο έδεσε το πλοίο του ο Πάρις ερχόμενος από την Τροία για την Σπάρτη. Όταν έκλεψε την Ωραία Ελένη, στο νησάκι αυτό, πέρασαν την πρώτη τους νύκτα πριν την αναχώρησή τους για την Τροία. Φεύγοντας δε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Πάρις ξέχασε το κράνος του. Έτσι μέχρι και σήμερα το νησάκι ονομάζεται Κρανάη.
  Στα Ρωμαϊκά χρόνια (195 π.Χ.) το Γύθειο ήταν η πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων, με πληθυσμό πάνω από 25.000 και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τότε κατασκευάσθηκαν το θέατρο της πόλης, η ακρόπολή της, το βαλανείο (δημόσια λουτρά), ναοί και αρκετά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο και ψηφιδωτά και η πόλη διακοσμήθηκε με περίτεχνα αγάλματα. Αργότερα η πόλη καταστράφηκε από σεισμό (το 375 μ.X.), τμήματα των ερειπίων της αρχαίας πόλεως του Γυθείου βρίσκονται στο βόρειο άκρο της σημερινής πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να τα δει βυθισμένα στο βυθό της θάλασσας ανατολικά του σταδίου της.
Το Γύθειο στα Νεότερα Χρόνια
  Η περιοχή κατοικήθηκε ξανά λίγο πριν την επανάσταση του 1821 και πήρε το όνομα Μαραθονήσι. Από τα χρόνια εκείνα διατηρείται μόνο ο πύργος της οικογενείας Τζανήμπεη Γρηγοράκη στο νησί Κρανάη που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.
  Στα τέλη του προηγούμενου και στις αρχές του αιώνα μας η πόλη γνώρισε μεγάλη εμπορική, οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Στα χρόνια αυτά κατασκευάσθηκε το πρώτο λιμάνι και διαμορφώθηκε η μαρμάρινη παραλία που υπάρχει σε αυτό, ο μαρμάρινος οκταγωνικός φάρος στο νησάκι Κρανάη το οποίο συνδέθηκε με δρόμο με την απέναντι παραλία, το Δημαρχείο, το Παρθεναγωγείο της πόλης (έργα του Βαυαρού αρχιτέκτονα Τσίλερ το 1891), η Κεντρική Αγορά της πόλης (έργο του ιδίου αρχιτέκτονα) εκεί που σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας.
  Σ' αυτή την περίοδο κτίσθηκαν τα παραδοσιακά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά προσδίδοντας στη στεριανή πόλη νησιώτικο χαρακτήρα.
  Η βόλτα στην μαρμάρινη παραλία, με τα νεοκλασικά κτίρια, το λιμάνι με τα καΐκια και τις βάρκες σε αυτό ανταμείβουν τον επισκέπτη που έρχεται εδώ. Μετά την ένταξη της Μάνης στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, τα νεώτερα υπερτοπικά στοιχεία αντικατέστησαν τα παλιότερα παραδοσιακά πρότυπα ή αναμετρήθηκαν μ' αυτά.
  Ήδη από το 1830 οι νέες κρατικές αρχές κατέστρωσαν διάφορα σχέδια για "εσωτερική μεταρρύθμιση" της ιδιόρρυθμης ταραγμένης Μάνης αλλά και για μετοίκηση μανιατών σε άλλες περιοχές, όπου θα τους παραχωρούσαν "εθνική γη" για καλλιέργεια.
  Το βασικό για όλη τη Μάνη, αλλά και για τη Λακωνία, λιμάνι του Γυθείου (Μαραθονησίου), του οποίου η αναβίωση έγινε στα προεπαναστατικά χρόνια, αποτέλεσε πόλο εντατικού εκσυγχρονισμού. Ανάμεσα στα 1840 -1900 ο οικισμός, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πενταπλασίασε τον πληθυσμό του και ξεπέρασε τα 5.000 άτομα. Ο βασικός πυρήνας γύρω από το "καραβοστάσι" επεκτάθηκε γρήγορα προς το λόφο και κατά μήκος των 2 κυρίων δρόμων. Ένα "Ιπποδάμειο" πολεοδομικό σχέδιο (1861) ρύθμισε την επέκταση της πόλης προς την ομαλή βορεινή περιοχή. Στα 1865 - 1870 το παλιό λιμάνι στο καραβοστάσι, μετατράπηκε σε πλατεία, με επίχωση. Τότε διαμορφώθηκε, με μόλωση, και η βασική παραλιακή λεωφόρος με τη μαρμάρινη προκυμαία. Τα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν στη παραλιακή ζώνη πουλήθηκαν σε ιδιώτες που έκτισαν αρχοντόσπιτα και καταστήματα νεοκλασικού ρυθμού. Στα 1898 η παραλιακή λωρίδα κι η προκυμαία επεκτάθηκαν και προς το νότο. Για να προστατευθεί καλύτερα το λιμάνι, ενώθηκε με κρηπίδωμα το νησάκι της Κρανάης με την ξηρά. Πάνω στο νησάκι της Κρανάης το 1873 στην άκρη της νησίδας υψώθηκε ένας εξαίρετος επιβλητικός, οκταγωνικός φάρος, ύψους 23μ.
  Παράλληλα η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν σε μεγάλη έξαρση. Σ' αυτό το διάστημα κατασκευάστηκαν αρκετά δημόσια κτίρια, λέσχες, ξενοδοχεία, πλατείες κ.λπ. Γύρω στα 1850 κατασκευάστηκε το πρώτο Δημοτικό σχολείο, το 1866 το διδακτήριο του Παρθεναγωγείου, το 1891 το Δημοτικό Μέγαρο (έργα του γνωστού αρχιτέκτονα Τσίλλερ). Νεώτερα κτίρια είναι το τριώροφο μέγαρο της Μητρόπολης (1912), το γυμνάσιο (1914), το εργοστάσιο ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού (1927), τα θερμά θαλάσσια λουτρά κ.λπ.
  Κατά την επόμενη περίοδο 1912 - 1940, το παραδοσιακό σύστημα γνώρισε πιο ριζικές μεταβολές: ο πληθυσμός αρχίζει και γνωρίζει μια ελαφρά κάμψη. Από 48.000 σε 47.000. Το 1912 οι 10 τέως Δήμοι διασπάστηκαν σε 60 (κατόπιν 62) κοινότητες με 1 - 15 οικισμούς και 200 - 2000 κατοίκους η καθεμία. Από το 1937 οι 29 βόρειες κοινότητες της επαρχίας Οιτύλου του νομού Λακωνίας υπήχθησαν στην επαρχία Καλαμών. Η βασισμένη στην ελαιοκαλλιέργεια οικονομία γνώρισε μεγάλη ακμή. Πολλά νοικοκυριά διατηρούσαν μόνιμες εστίες τόσο στα χωριά όσο και στα αστικά κέντρα. Μολονότι η εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης είχε παρέλθει, πολλοί ακόμη επεδίωκαν να αγοράσουν γη και να χτίσουν σπίτι στα χωριά και στις κωμοπόλεις.
Το Γύθειο Σήμερα
  Την επόμενη περίοδο 1940 - 1951 η περιοχή της Μάνης έχασε το 25% του πληθυσμού της (από 47.000 έμειναν 35.000 κατ). Οι πολεμικές αναστατώσεις και ιδιαίτερα ο εμφύλιος πόλεμος συρρίκνωσαν τον πληθυσμό και περιόρισαν ριζικά τις δυνατότητες να συνεχιστούν οι γεωργικές, κτηνοτροφικές, μεταποιητικές και εμπορικές δραστηριότητες. Το 1981 απογράφηκαν 21.800 κατ. (μείωση μεταξύ 1951 - 1981, 38%). Ο μεγάλος όγκος του πληθυσμού κατευθύνθηκε στην Αθήνα και ειδικότερα στον Πειραιά και λιγότερο προς τις πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Σπάρτη, Πάτρα).
  Πολλά χωριά ερήμωσαν εντελώς και η Μάνη έγινε μία από τις δραματικότερα εκκενούμενες - προβληματικές επαρχίες στην Ελλάδα. Η ντόπια έκφραση: "σπίτι με κουζίνα και άντρα στην Αθήνα", φανερώνει τη νοοτροπία και την πραγματικότητα εκείνης της εποχής. Έκτοτε, τα τελευταία χρόνια διάφορες αναπτυξιακές και χωροταξικές μελέτες, αναζητούν τον αναχαιτίσιμο της πληθυσμιακής διαρροής, την ανάπτυξη πρόσφορων παραγωγικών κλάδων, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του οικιστικού πλέγματος, τονίζουν την ανάγκη για προστασία και αξιοποίηση της μοναδικής ιστορικής και παραδοσιακής κληρονομιάς, αναγνωρίζοντάς την ως βασικό τοπικό πόρο εθνικής σημασίας.

Βιογραφίες (7)

Σχετικές με τον τόπο

Τζαννέτος ή Τζανής Γρηγοράκης

1742 - 1813
  Γιος του Δημητρίου Καπετανάκη, ο Τζαννέτ-μπέης (1742-1813). Μπέης της Μάνης κατά το διάστημα 1782-1798, διάδοχος στο αξίωμα αυτό του Μιχαήλ Τρουπάκη. Ο μπας-καπετάνος Τζαννέτος Γ., πλουσιότατος και επομένως ισχυρότατος, ίδρυσε συνοικισμούς (Μαυροβούνου και Μαραθονησίου) στο λιμάνι του Γυθείου και τούς οχύρωσε κατάλληλα. Η δύναμη που απέκτησε και η επιρροή που ασκούσε στους καπετάνους οδήγησε τους Οθωμανούς να επιλέξουν αυτόν ως διάδοχο του Μιχαήλ Τρουπάκη, τον οποίο ο δραγουμάνος του στόλου Νικόλαος Π. Μαυρογένης, που κατέπλευσε στις Κιτριές με μοίρα τού οθωμανικού στόλου, φρόντισε προηγουμένως να απαγάγει στη Μυτιλήνη και να απαγχονίσει μαζί με τους δύο ομήρους γιους του. Κατά παρόμοιο τρόπο (δέσμιος σε τουρκικό πλοίο στις Σπέτσες) υποχρεώθηκε να αναλάβει το μπεηλίκι ο Τζαννέτος Γ., αφού οι δύο γιοι του, κατά το έθος, κρατήθηκαν ως όμηροι στην Κωνσταντινούπολη.
  Κατά την περίοδο που άσκησε την εξουσία του μπέη πολιτεύθηκε εθνικά σε ποικίλες περιπτώσεις, όπως όταν παρέσχε καταφύγιο στον κλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, στους συνεργάτες του Λάμπρου Κατσώνη, στον Ανδρούτσο και στους μαχητές του και διευκόλυνε τη διέλευσή τους και διαφυγή τους προς τη λοιπή Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Από τις σπουδαιότερες πολιτικές πράξεις τού Τζαννέτμπεη υπήρξε η προσπάθεια να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να έλθει σε συνεννόηση με τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αρχηγό τής στρατιάς τής Ιταλίας, μέσω τού Δημητρίου Στεφανόπολι-Κομνηνού, ενός από τους Μανιάτες που ήταν εγκατεστημένοι στην Κορσική. Σκοπός του ήταν η κήρυξη επανάστασης με κάλυψη του γαλλικού στρατού της Ιταλίας. Αυτό σε στιγμή που μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ιάσιου η Ρωσία είχε αναστείλει τα προς Νότο σχέδιό της, ενώ η Γαλλία επιχειρούσε να υποκαταστήσει τη ρωσική επιρροή στον ελληνικό χώρο. Οι διαβουλεύσεις Τζαννέτμπεη και Στεφανόπολι, καθώς οι τουρκικές πιέσεις για την καταβολή φόρων και τη σύλληψη εκείνων που έβρισκαν καταφύγιο στη Μάνη, οδήγησαν την οθωμανική εξουσία στην αντικατάσταση τού Τζαννέτμπεη Γρηγοράκη από τον Παναγιώτη Κουμουνδούρο ή Κουμουνδουράκη, καπετάνο τού Σταυροπηγίου κατά την περίοδο 1798-1803. Παρά τη μεταβολή, ο Τζαννέτμπεης (οι τίτλοι διατηρούνταν κατά παράδοση) συνέχισε την επικοινωνία του με τους Γάλλους για την προπαρασκευή κινήματος, τη διανομή πολεμοφοδίων που απέστειλαν οι Γάλλοι, τη μυστική ενημέρωση των προκρίτων άλλων περιφερειών εκτός Μάνης (οι περισσότεροι όμως αντέδρασαν αν δεν προηγούνταν πλήρης γαλλική στρατιωτική κάλυψη και επέκταση τού σχεδίου στη Ρούμελη και στα νησιά).
  Η δραστηριότητα τού Τζαννέτμπεη φόβισε τους Τούρκους, οι οποίοι θέλησαν να καταστείλουν κάθε σχετικό σχέδιο στη γένεσή του. Κοινή επίθεση τουρκικών στρατευμάτων τού εσωτερικού και ναυτικός αποκλεισμός, σε συνδυασμό με πολεμική δράση των πλοίων, απέτυχε και τα οχυρό των Γρηγοράκηδων άντεξαν (1803). Αντ' αυτού επινοήθηκε δολιότερο τουρκικό σχέδιο. Η αντικατάσταση του Παν. Κουμουνδουράκη από τον συγγενή, εξάδελφο, αλλά προσωπικό εχθρό του Τζαννέτμπεη, τον Αντώνιο Γρηγοράκη, όχι λιγότερο πατριώτη ή εχέφρονα, αλλά πάντως αρχηγό αντίπαλης φάρας τής ίδιας οικογένειας. Έτσι, αφού ο μέχρι τότε μπέης Π. Κουμουνδουράκης συνελήφθη έπειτα από μακρά πολιορκία και φυλακίστηκε στην Πόλη, όπου και πέθανε, διασπάστηκε η ενότητα τής οικογένειας Γρηγοράκη, χωρίς όμως και να σταματήσει η επαναστατική προσπάθεια τού Τζαννέτμπεη, που κατέφυγε στα ορεινό της Μάνης.
  Σε εκδίκηση, τουρκικός στρατός επέδραμε στο Μαραθονήσι και κατέστρεψε τα περιουσιακά στοιχεία τού Τζαννέτου Γρηγοράκη (1807), έτσι ώστε όταν ήλθε το τέλος τού Γ' Ρωσοτουρκικού πολέμου (1806-1812) και υπογράφηκε η Συνθήκη τού Βουκουρεστίου (1812),0 πρώην μπέης επέστρεψε στο Μαυροβούνι, όπου έζησε πάμπτωχος μέχρι το 1813. Απογοητευμένος έβλεπε τα όνειρα που στήριξε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να καταρρέουν λόγω των διεθνών πολιτικών συγκυριών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


Οικογένεια Γρηγοράκη

  Eπώνυμο περιώνυμης, παλαιότατης, αρχοντικής και πολύκλαδης οικογένειας της Ανατολικής Μάνης, καπετάνων του Μαραθονησίου. Η ανίχνευση των μελών τής οικογένειας Γρηγοράκη, καθώς και άλλων σπουδαίων της Μάνης, γίνεται δυσκολότατη, όχι μόνο εξαιτίας τού μεγάλου αριθμού των προσώπων που απαρτίζουν τους οικογενειακούς κύκλους, αλλά και από το γεγονός ότι υιοθετούσαν ως δεύτερο επώνυμο το πατρικό όνομα: π.χ. τέκνα Εξάρχου Γρηγοράκη: Εξαρχάκοι, Γρηγορίου ή Τσιγκουρίου (τσεκουροφόρου) Γρηγοράκη: Τσιγκουράκη. Τζαννέτου Γρηγοράκη: Τζαννετάκηδες κ.λπ. Η οικογένεια Γρηγοράκη κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους ανέδειξε τρεις μπέηδες τής Μάνης, που υπάγονταν στον αρχιναύαρχο τού οθωμανικού στόλου και όχι στον πασά τού Μορέως, πολλούς αρχικαπετάνους (μπας-καπετάνους), καπετάνους και απλούς αλλά σκληρούς πολεμιστές, πρωτοπόρους στους εθνικούς αγώνες. Ατύχημα αποτέλεσε η ενδοοικογενειακή διχόνοια και γενικότερη ζημιά προκάλεσαν οι γνωστές διαφορές προς τις άλλες εξέχουσες οικογένειες τής Μάνης, στις οποίες αναμίχθηκαν αναγκαστικά και οι Γρηγοράκηδες. Μετά τη λήξη του Αγώνα η οικογένεια Γρηγοράκη συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της προς το έθνος γενικότερα, στον πολιτικό βίο, στη στρατιωτική και διοικητική υπηρεσία, στην επιστήμη, την τοπική αυτοδιοίκηση, αθόρυβα και χωρίς διάθεση πρωτοκαθεδρίας. Τα αναφερόμενα στη συνέχεια πρόσωπα δεν είναι τα μόνα που αναδείχθηκαν από την περιώνυμη οικογένεια τής Μάνης σε υψηλά αξιώματα ή προσέφεραν σπουδαίες υπηρεσίες στο έθνος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


Πολιτικοί

Έξαρχος Γρηγοράκης

Πρόκριτος και από τα προεξέχοντα μέλη της οικογένειας. Εκπροσώπησε τους ξεσηκωμένους Μανιάτες στις συνεννοήσεις με τις τουρκικές αρχές τής Τριπολιτσάς, οι οποίες, προς εκβιασμό και εκφοβισμό, τον έστειλαν στην αγχόνη. Εκτελέστηκε στην Τριπολιτσά το 1780.

Τζαννετάκης Παναγιώτης

1923 - 1986
Οικονομολόγος, δημοσιογράφος και βουλευτής (Γύθειο 1923 - Αθήνα 1986). Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ. Εργάστηκε αρχικά ως οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος και στα υπουργεία Οικισμού και Συντονισμού (1945-1950) και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα» (1947-1956). Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Η σταδιοδρομία του στην πολιτική άρχισε ουσιαστικά το 1952, οπότε εξελέγη βουλευτής στην γενέτειρά του με τον Ελληνικό Συναγερμό, από τον οποίο διαγράφηκε ύστερα από την διαφωνία του με την οικονομική πολιτική τού Σπ. Μαρκεζίνη, για να προσχωρήσει λίγο αργότερα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Γ. Καρτάλη. Το 1954, ανέλαβε την επανέκδοση τού εβδομαδιαίου Οικονομικού Ταχυδρόμου, την διεύθυνση του οποίου διατήρησε ως το 1957, ενώ την ίδια περίοδο εξέδωσε σε συνεργασία με τον Γ. Καρτάλη την απογευματινή εφημερίδα Η Ώρα. Το 1956, επανεξελέγη βουλευτής Πειραιά και Νήσων αυτή την φορά, με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 1974 ως το 1981 διετέλεσε υποδιοικητής τής Εθνικής Τραπέζης και παράλληλα πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή και απλό μέλος τού διοικητικού συμβουλίου πολλών οργανισμών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


Τζαννετάκης Τζαννής

  Πρωθυπουργός (2 Ιουλίου 1989 - 11 Οκτωβρίου 1989), Aντιπρόεδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Επικρατείας, τριτότοκος γιος τού αρεοπαγίτη Πέτρου Τζαννετάκη και της Μαρίας Γιαννακάκου από το Γύθειο. Σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού (1945-1949) και στην συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (1957), απ' όπου επέστρεψε το 1958 έχοντας παραλάβει το καινούργιο υποβρύχιο «Αμφιτρίτη», κυβερνήτης τού οποίου διετέλεσε λίγο αργότερα (1963-1964).
  Στην διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του στο Πολεμικό Ναυτικό (1949-1967) διετέλεσε επίσης κυβερνήτης της κανονιοφόρου «Λάσκος» (1959-1960) και τού υποβρυχίου «Τρίαινα» (1965-1967), ενώ έφθασε ως τον βαθμό τού πλωτάρχη. Στις 22 Απριλίου 1967 υπέβαλε την παραίτησή του στον τότε αρχηγό ΓΕΝ ναύαρχο Εγκολφόπουλο, εκφράζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του προς το δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών.
  Ακολούθως, στράφηκε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και ανέλαβε υπεύθυνος οργάνωσης και σχεδιασμού σε μεγάλη κλωστοϋφαντουργική εταιρεία. Τελώντας υπό συνεχή παρακολούθηση από την πρώτη κιόλας ημέρα της δικτατορίας, συνελήφθη τον lούλιο του 1969 και φυλακίστηκε, αρχικά στην ΕΣΑ και στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, κατόπιν στο ΚΕΣΑ και, τέλος, τους επόμενους εννέα μήνες, στην Δροσιά Αττικής. Τον Απρίλιο τού 1970 εξορίστηκε στα Κύθηρα. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, κλήθηκε ως έφεδρος πλωτάρχης υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό και τοποθετήθηκε στην Ναυτική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.
  Μετά την Μεταπολίτευση απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής στην Α' Περιφέρεια Αθηνών με τον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας το φθινόπωρο τού 1974 και διορίστηκε γενικός γραμματέας τού ΕΟΤ (1974-1977), θέση από την οποία προσπάθησε να αναβαθμίσει και να προωθήσει τον ελληνικό τουρισμό, οργανώνοντας προγράμματα μετακλήσεως δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων από το εξωτερικό και αξιοποιώντας και προβάλλοντας τις καλλονές της ελληνικής φύσης, τις παραδόσεις και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Κεντρικός άξονας της προσπάθειάς του υπήρξε η ανάδειξη των στοιχείων και μνημείων της αρχαίας Ελλάδας καθώς και η δημιουργία παραδοσιακών οικισμών σε δέκα σημεία της χώρας (Σαντορίνη, Μεστά Χίου, Βάθεια Μάνης, Πάπιγκο Ηπείρου, χωριά τού Πηλίου και της Κεφαλονιάς). Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έτυχε διεθνούς επιβραβεύσεως, απετέλεσε νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια της ελληνικής αρχιτεκτονικής παράδοσης.
  Το 1977, πολιτεύθηκε για δεύτερη φορά και εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Περιφέρεια Αθηνών. Υπουργικά καθήκοντα ανέλαβε για πρώτη φορά το 1980, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη, ως υπουργός Δημοσίων Έργων. Η κατασκευή δεκαέξι ανισόπεδων διαβάσεων, της Λεωφόρου Κατεχάκη και της Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού του Λεκανοπεδίου Αττικής συγκαταλέγονται στα έργα που εκτελέστηκαν στην διάρκεια της θητείας του. Το 1981 επανεξελέγη βουλευτής και το 1982 έθεσε υποψηφιότητα για την Δημαρχία Αθηναίων, αλλά δεν εξελέγη.
  Το 1988, ανέλαβε την ευθύνη τού εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών τού Ιουνίου 1989, μετά την διεξαγωγή των οποίων τέθηκε επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Ακολούθησε πολιτική εθνικής συμφιλίωσης. Επί κυβερνήσεώς του ψηφίστηκαν τα νομοθετήματα για την κατάργηση των υπολειμμάτων τού Εμφυλίου Πολέμου, οι Δικαστικοί Κώδικες, ο νόμος για την σύσταση ενιαίου φορέα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθιερώθηκε ο θεσμός της ιδιωτικής τηλεόρασης και θεσμοθετήθηκε η διαφάνεια στις προμήθειες τού Δημοσίου και στην λειτουργία των Δημοσίων Επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση Τζαννετάκη παραιτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1989 έχοντας εκπληρώσει τους σκοπούς για τους οποίους είχε συγκροτηθεί Στην Οικουμενική Κυβέρνηση που την διαδέχθηκε τον Νοέμβριο τού ίδιου χρόνου, ο Τζαννετάκης, από την θέση τού υπουργού Εθνικής Αμυνας, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει και να προσαρμόσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της νέας κατάστασης πραγμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την εκτόνωση τού ανταγωνισμού Ανατολής-Δύσης, προσδίδοντάς τους ένα πιο ευέλικτο και, ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματικό αμυντικό σχήμα, χάρη στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων (αρμάτων, ελικόπτερων, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κ.λπ.) και στην γενικότερη αναδιοργάνωσή τους.
  Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε στις 11 Απριλίου 1990 υπό τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Τζαννετάκης ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Πολιτισμού. Από τον ανασχηματισμό της 8ης Αυγούστου 1991 αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Επικρατείας. Του έχουν κατά καιρούς απονεμηθεί: ο Χρυσός Σταυρός Γεωργίου Α', ο Χρυσός Σταυρός Φοίνικος, ο Μεγαλόσταυρος τού Τάγματος της τιμής, ο Μεγαλόσταυρος τού Λουξεμβούργου, και άλλες τιμητικές διακρίσεις.
 Συνέγραψε το έργο Εκλογή από τις Ουπανισάδες (μελέτη- σχόλια επί των φιλοσοφικών συμπερασμάτων των Βεδών, 1961) και μετέφρασε από τα Αγγλικά το βιβλίο τού Πάτρικ Λη Φέρμορ ΜΑΝΙ Ι "Η Μάνη", 1973.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γυθείου


Στρατιωτικοί

Πιέρρος Γρηγοράκης

1770 - 1836
Επιλεγόμενος και Μαγγιόρος (από τον βαθμό τού ταγματάρχη -major- που είχε λάβει στον ρωσικό στρατό). Γιος τού Τζαννέτμπεη (μπεϋζαδές). Όμηρος στην Πόλη μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο, όταν ο πατέρας τους ονομάστηκε μπέης (1782), διέφυγε στη Ρωσία και κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Μετά τη λήξη τού Β' Ρωσοτουρκικού πολέμου (1787-1792) και τη Συνθήκη τού Ιασίου (1792), επέστρεψε στη Μόνη και με την ευκαιρία των διαβουλεύσεων Μανιατών - Δήμου Στεφανόπολι ως εκπροσώπου τού Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αρχηγού της στρατιάς της Ιταλίας, πήγε στην Ιταλία για να διαβιβάσει στον Γάλλο στρατηγό το αίτημα τού πατέρα του. Δεν είδε τον Ναπολέοντα, αλλά έφερε σε πέρας την αποστολή του και κίνησε το ενδιαφέρον τού Βοναπάρτη. Σε επιβεβαίωση των φιλογαλλικών αισθημάτων τού Τζαννέτ- μπεη ο Πιέρρος Γρηγοράκης κατατάχθηκε, μαζί με τον αδελφό του Γεώργιο, στον γαλλικό στρατό και πολέμησε ηρωικά σε πολλές μάχες, φέρεται δε ότι τραυματίστηκε στη μάχη τού Μαρένγκο. Κατόπιν υπηρέτησε στα γαλλικό στρατεύματα τής Επτανήσου. Απογοητευμένος από τη γαλλική αδράνεια επανήλθε στη Μάνη, στρατολόγησε σώμα Μανιατών, κατατάχθηκε πάλι στον ρωσικό στρατό και πολέμησε κατά των τουρκικών δυνάμεων σε όλη τη διάρκεια τού Γ' Ρωσοτουρκικού πολέμου (1806-1812). Αργότερα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και μετά την κήρυξη τής Επανάστασης πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο, και ιδιαίτερα στην πολιορκία της Μονεμβασίας (Μάιος-Ιούλιος τού 1821). Εκλέχθηκε Πληρεξούσιος Ανατολικής Σπάρτης στη Β' Εθνική Συνέλευση (Αστρος 1823), βουλευτής Ανατολικής Σπάρτης (Μόνης) στη Β' Βουλευτική Περίοδο (1823-1824) και αργότερα κατέλαβε διοικητικές θέσεις στην περιοχή της Μόνης, Πέθανε στο Γύθειο στις 25 Δεκεμβρίου 1836, Γιοι του μπεϋζαδέ Πιέρρου Μαγγιόρου ήταν ο Πιέρρος και ο Τζαννέτος. Απόγονοί του υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Αγωνιστές του 1821

Τζαννετάκης Γρηγοράκης

1785 - 1868
  Αγωνιστής - υποστράτηγος (Γύθειο 1785-1868), εγγονός του Τζαννέτμπεη.
   Πήρε μέρος στον Αγώνα από την κήρυξή του, πρωτοστάτησε στην πολιορκία της Μονεμβασίας από το σώμα των Μανιατών και ορίστηκε πρώτος φρούραρχός της. Διαβλήθηκε όμως για συνεννόηση με τους Οθωμανούς και, μολονότι αποδείχτηκε η αθωότητά του, αυτός, εξαιρετικό εύθικτος, αποσύρθηκε στη Μόνη και δεν έλαβε μέρος ενεργό στον πολεμικό αγώνα μέχρι την απόβαση του lμπραήμ, αρκούμενος ως μέλος της Εφορείας της Μόνης (Τζαν. Γρηγοράκης, Ι. Κατσή Μαυρομιχάλης Διονύσιος Μούρτζινος Τρουπάκης) σε μέτρα υποστήριξης και εφοδιασμού των πολεμιστών, συμπορευόμενος πολιτικό με την κυβέρνηση τού Γ. Κουντουριώτη και τους εκάστοτε χειρισμούς της. Τότε πήρε μέρος στην απόκρουση των Τουρκοαιγυπτίων στον χώρο της Μάνης (μάχες Βέργας και Αλμυρού). Στη Β' Εθνική Συνέλευση (Αστρος 1823) ήταν πληρεξούσιος στρατιωτικός (ψηφίστηκε Πληρεξούσιος και στη Γ' Εθνική Συνέλευση, αλλά το πληρεξούσιο έγγραφο δεν έγινε δεκτό), στη Δ' Εθνική Συνέλευση (Αργος 1829), Πληρεξούσιος Ανατολικής Σπάρτης (Μόνης), στη Δ' Εθνική Συνέλευση (Περαχώρα 1831-1832) συμμετέσχε με αυτή την ιδιότητα και στην Εθνική Συνέλευση τής Γ' Σεπτεμβρίου (1843- 1844) στην Αθήνα ήταν Πληρεξούσιος Γυθείου. Διετέλεσε επίσης γερουσιαστής επί Καποδίστρια (1830-1832), βουλευτής Γυθείου κατά την Α' Βουλευτική Περίοδο (1844-1847) και γερουσιαστής (1847-1862). Ως στρατιωτικός έλαβε τον βαθμό τού ακολούθου συνταγματάρχη (1834), τοποθετήθηκε Νομοεπιθεωρητής Λακωνίας, μετατάχθηκε στην Ελληνική Φάλαγγα και προβιβάστηκε σε υποστράτηγο (1844), ενώ υπηρετούσε ως Νομοεπιθεωρητής Κυκλάδων. Κατά την εξέγερση τής Μόνης συνέτρεξε στην επιβολή της τάξης. Ο Τζαννετάκης Γρηγοράκης τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάματος του Σωτήρος και το αργυρούν Αριστείον του Αγώνος και κατατάχθηκε στην Α' τάξη τού Μητρώου των Στρατιωτικών Αγωνιστών. Η πολιτική ζωή των απογόνων του συνεχίζεται υπό το επώνυμο Τζαννετάκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


Εορτές & πανηγύρια (1)

Πανηγύρια

Θεοφάνεια

6/1/2004

Πολιτιστικά γεγονότα (1)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις-εορτές

"Μαραθωνήσια"

  Τα "Μαραθωνήσια" είναι η επίσημη πολιτιστική και αθλητική πρόταση του Δήμου Γυθείου που διεξάγεται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου και περιλαμβάνει ένα πλουσιότατο πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής του Γυθείου. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, οι εκδηλώσεις αυτές "στολίζονται" από διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες όπως, για παράδειγμα, τον Ευγένιο Σπαθάρη που κατά τις εκδηλώσεις του 2000 τίμησε με την παρουσία του τα Μαραθωνήσια. Φυσικά οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται αποκλειστικά μόνο σε συναυλίες, αγώνες και παραστάσεις, καθώς γίνονται και παρουσιάσεις που αφορούν το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, το πρόγραμμα προστασίας της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα και εκδηλώσεις τοπικών σωματείων και οργανισμών. Οι εκδηλώσεις πιο συγκεκριμένα είναι οι εξής:
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
•Συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γυθείου και διαφόρων χορωδιών
•Συναυλίες από γνωστά συγκροτήματα νεανικής μουσικής με συμμετοχές τοπικών πολιτιστικών συλλόγων
•Χοροί από παραδοσιακά συγκροτήματα, χρευτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους
•Εκδηλώσεις γιατην πανίδα, τη χλωρίδα και γενικότερα τις φυσικές ομορφιές της περιοχής με τη χρήση εποπτικών μέσων και σύγχρονης τεχνολογίας.
•Εκθέσεις καλλιτεχνικού χαρακτήρα (ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.)
•Παραστάσεις θεατρικές και θεάτρου Σκιών
•Ομιλίες που αφορούν την Μανιάτικη παράδοση και ιστορία
Αθλητικές εκδηλώσεις
•Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες και επιδείξης σκαφών
•Ποδοσφαιρικόι αγώνες μεταξύ τοπικών σωματείων
•Τουρνουά Beach Volley
•Αγώνες 5Χ5 Beach Foot Ball
•Τουρνουά Μπάσκετ
•Σκοπευτικοί Αγώνες Τραπ
•Σκοπευτικοί Αγώνες Σκητ
  Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προσαρμόζεται κάθε χρόνο και ανανεώνεται ώστε να καρτά το ενδιαφέρον ντόπιων και επσικεπτών ψηλά. Σίγουρα τα Μαραθωνήσια είναι "εκ των ων ουκ άνευ" για τον επισκέπτη του Γυθείου και αποτελούν πραγματικό στολίδι για το Λακωνικό καλοκαίρι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


Χρήσιμες πληροφορίες (3)

Λιμενική Αρχή

Υπολιμεναρχείο Γυθείου

Τηλέφωνο: +30 27330 22262
Φαξ: +30 27330 22262

Αστυνομία

Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου

Τηλέφωνο: +30 27330 22271, 22444
Φαξ: +30 27330 22444

Πληροφορίες λιμένος

Λιμένας Γυθείου

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (3)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

Ξενοδοχεία

Aktaion Hotel 3 Αστέρια

Τηλέφωνο: +30 27330 23500-1
Φαξ: +30 27330 22294

Aktaion Resort 4 Αστέρια

Τηλέφωνο: +30 27330 29114
Φαξ: +30 27330 29115

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ