gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Οικονομία (4)

Ανάμεικτα

Η Αργολίδα στον 20ο αιώνα

ΑΡΓΟΛΙΔΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας θεωρείται η Αργολίδα. Με το ευνοϊκό κλίμα και το εύφορο έδαφος προσφέρει στην αγορά εκλεκτά και πρώιμα αγροτικά προϊόντα όλων των ειδών, όπως κηπευτικά, λαχανικά, βερύκοκα και εσπεριδοειδή όλων των ποικιλιών. Ονομαστή παλαιότερα ήταν η ντομάτα, νωπή ή κονσερβοποιημένη, η αργείτικη αγκινάρα και τα περίφημα "αργείτικα πεπόνια".
  Η δενδροκαλλιέργεια παραμένει βασικός παραγωγικός τομέας τις τελευταίες δεκαετίες και συνδυάζεται με την πρόοδο της βιομηχανικής επεξεργασίας πολλών γεωργικών προϊόντων. Η Αργολίδα, άλλωστε, είχε την πρωτοπορία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας συσκευασίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, τα οποία προορίζονταν για την εσωτερική αγορά ή για εξαγωγή. Συσκευαστήρια, κονσερβοποιεία, χυμοποιεία υπάρχουν και σήμερα στην Αργολίδα.
  Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού, η καλή ποιότητα το οποίου είναι χαρακτηριστική. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια στις ορεινές περιοχές με ήπιο σχετικά κλίμα προστίθενται νέες φυτείες ελαιώνων, ενώ τα ελαιοτριβεία της επαρχίας Αργους έχουν αυξηθεί αισθητά.
  Και η κτηνοτροφία της Αργολίδας είναι αξιοσημείωτη. Στις ορεινές περιοχές διατηρούνται αρκετά κοπάδια από αιγοπρόβατα, η εκτροφή των οποίων ενισχύεται και από σχετικές κοινοτικές επιδοτήσεις. Και στις πεδινές περιοχές όμως συναντάμε κοπάδια προβάτων, ενώ μέσα στους πορτοκαλεώνες του κάμπου εκτρέφονται μεμονωμένα πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα.
  Σχετική με το γεωργικό χαρακτήρα του Νομού είναι και η επίδοση στον τομέα των μηχανοκατασκευών σε αξιόλογα μηχανουργεία, που ασχολούνται με είδη κονσερβοποιίας, συσκευασίας και κυρίως κατασκευές υδραντλιών βαθέων φρεάτων (πομόνες), οι οποίες εξάγονται όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Βιοτεχνία

ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙ (Δήμος) ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  66 μικρές και μεγάλες βιομηχανικές- βιοτεχνικές μονάδες και επιχειρήσεις κάθε είδους λειτουργούν στην περιοχή του Δήμου Κουτσοποδίου. Εξαιρετικής σημασίας είναι η συμβολή τους στην οικονομική πρόοδο του τόπου, , την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, της αστυφιλίας κτλ. Ανάμεσα τους, μεγάλες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων συσκευαστήρια, αποπρασινιστήρια και σύγχρονα ψυγεία για τα εσπεριδοειδή, αξιόλογες μονάδες αντλητικών συγκροτημάτων, πρότυπα ελαιουργεία, βιοτεχνίες τυποποίησης λαδιού, σύγχρονα οινοποιεία, άριστα εξοπλισμένα ξυλουργεία, τυροκομεία κ.ά Ο νέος Δήμος Κουτσοποδίου μπορεί να χαρακτηριστεί ένας δήμος οικονομικά εύρωστος, με σαφή αναπτυξιακή τροχιά. Θέλει και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δήμο με έντονη οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ποιότητα ζωής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κουτσοποδίου


Γεωργία

  Κύρια εισοδηματική πηγή των κατοίκων του Δήμου είναι η ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα. Η κτηνοτροφία, δυστυχώς, διαρκώς φθίνει. Ελάχιστα κοπάδια αιγοπροβάτων απέμειναν πλέον στα ημιορεινά διαμερίσματα του Δήμου. Εύφορη γη στα πεδινά, φιλόπονοι κάτοικοι, αύξηση της αρδευόμενης γης, εκμηχάνιση της γεωργίας είναι οι κύριοι παράγοντες που αύξησαν σημαντικά την παραγωγή και οδήγησαν σε σημείο ζηλευτό το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Στις καλλιέργειες τα εσπεριδοειδή, οι βερικοκιές, τα κηπευτικά στα πεδινά, οι ελιές και τα αμπέλια στην ημιορεινή ζώνη έχουν το προβάδισμα.
   Οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς οι παραγωγοί, συνεργάζονται στην αντιμετώπιση των δυσχερειών -άρδευση, αντιπαγετική προστασία κ.ά.- αναπροσαρμόζουν καλλιέργειες - δημιουργήθηκε και λειτουργεί με επιτυχία η πρώτη ανθοκομική μονάδα στην περιοχή - εκσυγχρονίζονται, εργάζονται μεθοδικότερα, δεν καταθέτουν τα όπλα. Δειλά, δειλά έκανε την εμφάνισή της και η βιολογική γεωργία. Ασχολούνται ήδη 13 παραγωγοί στην περιοχή του Δήμου με βιοκαλλιέργειες, με πολλή επιτυχία.
   Η μορφολογία και η γεωγραφική θέση του Δήμου παρέχουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτουρισμού, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Έχει ήδη συνειδητοποιηθεί η ανάγκη στροφής και προς την κατεύθυνση αυτή και τα θετικά της αποτελέσματα, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στην ανάπτυξη και προβολή του Δήμου και στη συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού στις ρίζες του.
   Ο «αγροτικός παράδεισος» βέβαια τα τελευταία χρόνια απειλείται από τη δυσκολία διάθεσης των αγροτικών προιόντων, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τη συμπίεση των τιμών διάθεσης, τις δυσκολίες άρδευσης κ.ά. Απέναντι όμως στα προβλήματα αυτά ορθώνεται αποφασιστικά, καταλυτικά ο δυναμικός ανθρώπινος παράγοντας: Ανθρωποι του μόχθου, πεισματικά φίλεργοι οι κάτοικοι του Δήμου θέλουν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κουτσοποδίου


Σελίδες επίσημες

ΑΣΣΟΣ-ΛΕΧΑΙΟ (Δήμος) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Δεν υπάρχουν διαθέσιμα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό κατά τομέα παραγωγής ή κατά θέση στο επάγγελμα στα Δημοτικά Διαμερίσματα και στο σύνολο του Δήμου.
  Τα προ δεκαετίας ή εικοσαετίας συλλεχθέντα στοιχεία της ΕΣΥΕ (απογραφές 1981, 1991) δεν ανταποκρίνονται στη διαμορφωθείσα εν τω μεταξύ κατάσταση καθώς, αφενός αφορούν στο ήμισυ περίπου του σημερινού (εκτιμώμενου) πληθυσμού και αφετέρου, η διαφοροποίηση που συντελέσθηκε στις δυνατότητες απασχόλησης στον ευρύτερο χώρο της Β.Α. Κορινθίας την τρέχουσα δεκαετία, δεν επιτρέπει την εξακρίβωση "τάσεων" με βάση τα προσυλλεχθέντα στοιχεία ενός διαφορετικού περιβάλλοντος.
  Εκτιμάται όμως εν γένει, ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας θα εξακολουθήσουν να ασκούν εντεινόμενες πιέσεις στις δυνατότητες απασχόλησης ή (αυτοαπασχολούμενης) επαγγελματικής δραστηριοποίησης στον πρωτογενή τομέα, οδηγώντας είτε στην αγροτική έξοδο , είτε στην αναζήτηση συμπληρωματικού εισοδήματος σε άλλους τομείς παραγωγής. Ο Δήμος Ασσου - Λεχαίου, εκκινώντας από την παραδοχή αυτή και διαπιστώνοντας ότι τα ζητήματα της ενδο- ή διατομεακής κινητικότητας της απασχόλησης εμπίπτουν στις βασικές αρμοδιότητες άλλων ή υπερκείμενων δημόσιων υπηρεσιών, εκτιμά ότι δύναται να λάβει κυρίως συμπληρωματικού χαρακτήρα μέτρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της αγροτικής εξόδου ή της απορρόφησης της (μέσω της πολυδραστηριότητας) στον αναπτυσσόμενο τριτογενή τομέα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ