gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΥΒΕΡΙ Κωμόπολη ΛΕΡΝΑ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (Οικισμός) ΛΕΡΝΑ
  Πολύ κοντά στου Κοτσώνη βρίσκεται το χωριουδάκι Βελανιδιά, 22 χλμ. από το Αργος. Ποταμιά το έλεγαν άλλοτε.
  Είναι ένας συνοικισμός από 20 περίπου οικογένειες (με 131 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 102 συνολικά το 1991), που ασχολούνται με τις ελιές, την κτηνοτροφία και τις δενδροκαλλιέργειες. Έχουν την καταγωγή από το Παρθένι, την Ανδρίτσα και το Νεοχώρι, και επικοινωνία (γάμους, συγγένειες κλπ.) με την Αρκαδία, στην οποία οδηγεί και ο δρόμος, αν συνεχίσουμε ευθεία μετά το χωριό. Κεντρική εκκλησία του χωριού ο Αγιος Κωνσταντίνος, που ανήκει στην ενορία του Κιβερίου. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού σώζεται μια κάμαρα από την παλιά πέτρινη βρύση, που τρέχει και σήμερα καθαρό νερό για τους περαστικούς, αφού οι ντόπιοι υδρεύονται πλέον από το μόνιμο δίκτυο ύδρευσης. Στην Ποταμιά βρέθηκε παλαιότερα κιονόκρανο βυζαντινών χρόνων, που δείχνει την ιστορική πορεία της περιοχής τους περασμένους αιώνες.
  Πρόκειται για έναν οικισμό, που κατατάσσεται στους ορεινούς, αλλά ζει με τη λογική του κάμπου, εκσυγχρονίζεται, αναπτύσσει την οικονομία του τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και διατηρεί σχετικά σταθερό τον πληθυσμό του, όπως και το δυναμισμό και τη ζωντάνια του.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κιβερίου

ΚΥΒΕΡΙ (Κωμόπολη) ΛΕΡΝΑ
Τηλέφωνο: +30 27510 47349
  Στο Κιβέρι, σύμφωνα με τις περιγραφές των αρχαίων συγγραφέων τοποθετείται το Γενέσιον, δηλαδή το σημείο όπου πρωτοαγκυροβόλησε ο Δαναός. Προς τιμήν του γεγονότος αυτού είχε ανεγερθεί στην περιοχή αυτή ο ναός του Γενεσίου Ποσειδώνος.
  Οι ανασκαφές εργασίες στο Κιβέρι έφεραν στο φως Μυκηναϊκούς τάφους, αρχαίες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και ίχνη αρχαίου ναού στον Αη Λια.
  Δυο χιλιόμετρα νότια από το Κιβέρι, στον ορμίσκο του Αη Γιώργη αναβλύζει μεγάλη υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού, ο Ανάβαλος, που η αξιοποίηση του υδατικού του δυναμικού, με τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αναμένεται να επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα του Νομού κατά τρόπο ριζικό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.

ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΗΣ (Οικισμός) ΛΕΡΝΑ
  Συνέχεια της πεδιάδας του Κιβερίου ο συνοικισμός Σπηλιωτάκη (με 113 κατοίκους στην απογραφή του 1951 και 38 μόνο κατοίκους κατά την απογραφή του 1951 και 38 μόνο κατά την απογραφή του 1991) με πεδινές εκτάσεις και λιβάδια, εύφορους λόφους και χωράφια της ρεματιάς, καλλιεργημένη με σύγχρονα μέσα περιοχή - εσπεριδοειδή και βερύκοκα (καϊσια). Δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή και στο ρέμα του Ξαβριά, του Φειδούλη όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, αποτελούν έναν θαυμάσιο εξώστη πάνω από το μυχό του Αργολικού, στο σημείο όπου γίνεται και προαιρετική στάση του τραίνου. Κοντά του το Παλιοτζίβερο (το παλαιό Κιβέρι ή Τζιβέρι) εγκαταλειμμένο από αιώνα και πλέον.
  Στο νότιο μυχό της πεδιάδας, 1 χιλιόμετρο από το Σπηλιωτάκη, βρέθηκε επιμήκης αποθέτης με πλήθος αγγεία, ειδώλια, πηνία και άλλα σημαντικά λείψανα της αρχαίας πόλεως Ελαιούς, που ανήκουν ίσως σε αρχαϊκό ιερό.
  Ο βατός χωματόδρομος, πάντα δίπλα στο ρέμα και στο τραίνο, αποκαλύπτει όμορφα μικρά απόσκια πλατανιών. Αλλοτε ήταν πυκνά και γιγαντόσωμα, πριν τα κόψουν, ανέκοπταν την ορμή των νερών και προφύλαγαν τα παραποτάμια χωράφια. Σήμερα, όταν πλημμυρίζει ο Ξαβριάς, παρασύρει ελιές, καταστρέφει δέντρα και καλύπτει με λάσπη τα χωράφια της περιοχής ανεμπόδιστος κι οργισμένος.
(κείμενο: Αλέξης Τότσικας)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αργολίδας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ