gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΠΙΣΟΔΕΡΙ (FLO), Χιονοδρομικό κέντρο, ΦΛΩΡΙΝΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Στο 20ο χλμ. δυτικά προς Πρέσπα, και στον αυχένα Βίγλας-Πισοδερίου (1650 μ.), όπου ενώνονται ο Βαρνούς με το Βέρνον, υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, το μόνο της Ελλάδας πάνω σε εθνική οδό που, εκτός απ΄ τα 2-3 μέτρα χιόνι, διαθέτει:

 1. αναβατήρα 80 μ. για 600 άτομα την ώρα, εναέριο διθέσιο,
 2. αναβατήρα 3.500 μ., εναέριο διθέσιο,
 3. 2 baby-lifts,
 4. 11 πίστες (και 4 παιδικές), εγκεκριμένες από τον F.I.S, που εξυπηρετούν τους χιονοδρόμους και αθλητές.

Στη Βίγλα πραγματοποιούνται και διεθνείς χιονοδρομικοί αγώνες.
(κείμενο: Λάζαρος Α. Μέλιος)

Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας-Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.


Χιονοδρομικό κέντρο (3)

Links

Κόμβοι επίσημοι

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου - Φλώρινα

Τηλέφωνο: +30 23850 45800-1
Φαξ: +30 23850 45800

Όρος: Συμβολή Βέρνου Βαρνούντα

Υψόμετρο: 1650 μ. έως 2000 μ.

Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 19 χμ. δυτικά από την πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1650 μ. έως 2000 μ., σχηματίζεται αυχένας, όπου βρίσκεται η διάβαση Βίγλας-Πισοδερίου. Στην τοποθεσία αυτή και μέσα σε δάσος από οξιές βρίσκεται ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας.

Πίστες

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 12 διαδρομές, από τις οποίες 9 πίστες, 2 δρόμους αντοχής & 1 πίστα κατάλληλη για snowmobile. Αναλυτικά:
 • 1 μαύρη αγωνιστική, μήκους 1000 μ. Ξεκινά δεξιά από την κορυφή του κεντρικού διθέσιου εναέριου αναβατήρα και καταλήγει στην κορυφή της πίστας Ρέα. Κατάλληλη & για χιονοσανίδα.
 • 3 κόκκινες
  • Ήρα (Κεντρική), μήκους 1500 μ.
  • Διόνυσος (Περιφερειακή), μήκους 1850 μ.
  • Οξιά (Νέα), μήκους 2200 μ.
 • 2 μπλε
  • Ερμής (Τουριστική), μήκους 3500 μ.
  • Άρτεμις, μήκους 2000 μ. Πρόκειται για μπλε - πράσινη πίστα που ενώνει τη βάση του χιονοδρομικού με την αφετηρία του νέου διθέσιου αναβατήρα στο Πισοδέρι
 • 1 πράσινη, Ρέα, μήκους 700 μ.
 • 2 πίστες δρόμου αντοχής (Lang Lauf).
 • 2 πίστες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη σχολές εκμάθησης χιονοδρομίας.
  • Ηρακλής, μήκους 200 μ.
  • Κρόνος, μήκους 200 μ.
 • 1 πίστα snowmobile.
Οι 9 από τις πίστες είναι ολυμπιακών προδιαγραφών και μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των skiers και snowboarders. Πανοραμική θέα της Πρέσπας από τις κορυφές των πιστών, που συνδυάζεται με τη θέα των γύρω χιονισμένων βουνοκορφών.

Αναβατήρες

 • 2 διθέσιοι εναέριοι αναβατήρες, μήκους 1400 μ. & 2000 μ. αντίστοιχα.
 • 1 συρόμενος διθέσιος αναβατήρας.
 • 2 baby lifts.

Λοιπές εγκαταστάσεις /υπηρεσίες

 • Ο Ξενώνας Μοδέστειος στεγάζεται στο παλιό και ανακαινισμένο κτίριο της Μοδέστειας Σχολής. Μπορεί να φιλοξενήσει 55 επισκέπτες σε όμορφα διαμορφωμένα δωμάτια ποικίλης δυναμικότητας.
 • Το Σαλέ Τόττης βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το Χιονοδρομικό Κέντρο με θέα το βουνό και τις πίστες του σκι. Αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες εστίασης και αναψυχής. Στο ισόγειο λειτουργεί Bar που επικοινωνεί με τον χώρο ενοικίασης εξοπλισμού χιονοδρομίας (ski, μπότες, snowboards, snowmobile κτλ.). Στον 1ο όροφο υπάρχει ο μεγάλος χώρος του εστιατορίου, με τζάκι και θέα τις πίστες. Στον 2ο όροφο λειτουργεί καφέ με επιτραπέζια παιχνίδια και επιτραπέζια αντισφαίριση.
 • Στις υποδομές του σαλέ περιλαμβάνονται τέσσερις ιδιόκτητοι χιονοστρωτήρες, για το άμεσο στρώσιμο των χιονοδιαδρόμων, ειδικά κανόνια δημιουργίας τεχνητού χιονιού, καθώς και ιδιόκτητος αναβατήρας (baby lift) για αρχάριους και παιδιά, όπως επίσης και ski bus για ατελείωτες περιηγήσεις. Τέλος, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τροχοβίλες, με παροχή ρεύματος σε κάθε τροχόσπιτο όπως και διαμορφωμένος χώρος με ντους και τουαλέτα.
 • Το Καταφύγιο Βίγλας του Συλλόγου Ορειβατών Χιονοδρόμων Φλώρινας, δυναμικότητας 30 ατόμων, που φιλοξενεί ορειβάτες και χιονοδρόμους
 • Σχόλη εκμάθησης σκι & χιονοσανίδας και ενοικιάσεως αντίστοιχου εξοπλισμού.
 • Αγορά νέου χιονοστρωτήρα, τύπου Bombardier. Από την αρχή της σεζόν 2009-2010 οργώνει τις πίστες της Βίγλας και δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για χιονοδρομία.
 • Heli Ski, το οποίο ξεκίνησε στο Χ.Κ. Πισοδερίου για πρώτη φορά κατά τη χειμερινή περίοδο 2008-2009. Μετά την επιτυχημένη πρωτιά του για τα ελληνικά δεδομένα, το Heli Ski θα συνεχίσει ακόμα πιο εμπλουτισμένο και ενδιαφέρον.

Λειτουργία

Οι υπηρεσίες του Χ.Κ. λειτουργούν από το Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, σε καθημερινή βάση από τις 9 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.

Άλλες σημειώσεις

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα, αφού ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας τοποθετήθηκε το 1967. Η Βίγλα σήμερα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα με πολλούς αναβατήρες και πίστες. Τη διαχείρισή του έχει η οικογένεια Tόττη, που λειτουργεί στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου και το Σαλέ Τόττης.
Ο νέος εναέριος αναβατήρας μήκους 2 χμ., που ξεκινά από το ομώνυμο χωριό και καταλήγει στην κορυφή του χιονοδρομικού, είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια. Είναι μοναδικό φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα να υπάρχει συνδετικός αναβατήρας από ένα χωριό προς χιονοδρομικό κέντρο.
Το πάρκινγκ του χιονοδρομικού είναι αρκετά μεγάλο και μάλιστα πρόσφατα επεκτάθηκε περισσότερο και ασφαλτοστρώθηκε εξ ολοκλήρου. Επίσης, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις για τροχόσπιτα.
Η κεντρική πίστα φωτίζεται και λειτουργεί για νυχτερινό ski από τις 21:00 έως και τη 01:00, Σαββατοκύριακα και αργίες.

Υπηρεσίες στη γύρω περιοχή

Καταλύματα για διανυκτέρευση υπάρχουν σε πολλά γειτονικά μέρη, όπως στις Πρέσπες, το Πισοδέρι και τη Φλώρινα.


Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ομορφες διαδρομές (2)

Διαδρομή ορειβασίας

Βίγλα - Καλό Νερό - Αγ. Γερμανός

Μέσου βαθμού δυσκολίας. Ωρες πορείας: 6.00

Βίγλα - Καρβάνι ή Ορυζα

Μέσου βαθμού δυσκολίας. Ωρες πορείας: 4.30


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

ΕΣΠΑ

Διαφημίσεις