EN
Greek Travel Pages
Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/EghioTown

ΑΙΓΙΟ (EGH), Πόλη, ΑΧΑΪΑ

Είστε εδώ ΕΛΛΑΔΑ ΑΧΑΪΑ ΑΙΓΙΟ

ΑΙΓΙΟ συλλογή φωτογραφιών


ΑΙΓΙΟ Πόλη ΑΧΑΪΑ

Παρουσίαση

  Το Αίγιο είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαϊας. Κτισμένο αμφιθεατρικά στις δυτικές ακτές του Κορινθιακού κόλπου αποτελεί εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο ενώ το λιμάνι του αναφέρεται από το 1340 μ.Χ. ως ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εξαγωγής σταφίδας και εσπεριδοειδών.
  Το Αίγιο, πρωτεύουσα της επαρχίας Αιγιάλειας, γνώρισε μεγάλες περιόδους ανάπτυξης και έγινε η αφετηρία μεγάλων ιστορικών γεγονότων καθοριστικής σημασίας για την Επανάσταση του 1821.
  Πόλη με πανάρχαια ιστορία αναφέρεται ως έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Από δω ξεκίνησαν οι Αχαιοί για την εκστρατεία της Τροίας.
  Στα παράλια της πόλης βρίσκεται η ξακουστή εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής ενώ κοντά στο Αίγιο είναι κτισμένο το Μοναστήρι των Ταξιαρχών. Στο Μουσείο της Μονής φυλάσσονται κειμήλια ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Απέναντι από την Ι.Μ. Ταξιαρχών είναι η γυναικεία Μονή Πεπελενίτσας, κτισμένη τον 15ο αιώνα στην δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα.
  Στο Αίγιο ο επισκέπτης συναντά θαυμάσια νεοκλασσικά κτίσματα που αναδεικνύουν την αρχοντική όψη της πόλης. Μερικά από αυτά αποτελούν σπάνια δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλλερ (Ι. Μητρόπολη Αγίου, Παλαιά Αγορά κ.α.). Στα Ψηλαλώνια, την κεντρική πλατεία του Αιγίου, ο επισκέπτης απολαμβάνει μία πανοραμική θέα προς τα γαλάζια νερά του Κορινθιακού και τις απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τους έντονους ρυθμούς μίας ζωντανής πόλης που δεν ξεχνά ποτέ τις παραδόσεις της.
  Ανατολικά του Αιγίου βρισκόταν η Αρχαία Ελίκη. Σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαιότητας που βυθίστηκε το 373 π.Χ. στον Κορινθιακό κόλπο.
  Κοντά στο Αίγιο υπάρχουν θαυμάσια τουριστικά θέρετρα όπως η Φτέρη (σε υψόμετρο 1150 μέτρων με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και ξακουστό ελατοδάσος), ο Λόγγος, τα Σελιανίτικα, το Λαμπίρι και άλλα γραφικά παραθαλάσσια χωριά με εξαιρετικές παραλίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
  Από το Διακοπτό - ανατολικά του Αιγίου - ξεκινά το φημισμένο τραινάκι του Οδοντωτού για να καταλήξει στα Καλάβρυτα διασχίζοντας το μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού.
  Εδώ συνεχίζεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε4, μία από τις σημαντικότερες διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο μπορεί να περπατηθεί όλο το χρόνο λόγω του ήπιου κλίματος της περιοχής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αχαϊας (1999).

Βρείτε στην περιοχή ΑΙΓΙΟ

pin
32
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
2
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΑΙΓΙΟ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (22) μέλη μόνο


Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 76 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 22178
1981 20955

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Λιμάνι εισόδου-εξόδου, Εδρα δήμου, Πρωτεύουσα επαρχίας, Βιότοπος, Ορμος, Εδρα Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχαία ονομασία
Αλλες ονομασίες ΒΟΣΤΙΤΣΑ, ΒΟΣΤΙΤΖΑ (Προηγούμενη)
Ταχ. Κωδικός 25100
Τηλ. +30 26910
Υψόμετρο 61 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 44' 15.39" E
Γ. Πλάτος 38o 15' 14.31" N

Ευρίσκεται στον ίδιο χώρο με:
ΑΙΓΙΟΝ, Αρχαία πόλη, ΑΧΑΪΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Αποστάσεις:
82 Ναυτικά μίλια Νοτιοανατολικά (ΝΑ) μέσω Ισθμού Κορίνθου. ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Πόλη, ΑΤΤΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
179 Χιλιόμετρα Ανατολικά (Α) ΑΘΗΝΑ, Πόλη, ΑΤΤΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ
40 Χιλιόμετρα Δυτικά (Δ) η πρωτεύουσα του νομού: ΠΑΤΡΑ, Πόλη, ΑΧΑΪΑ , ΕΛΛΑΔΑ
433 Χιλιόμετρα Βορειοανατολικά (ΒΑ) μέσω πορθμείου Αιγίου-Ερατινής ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Πόλη, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.