ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΕΡΟΣ - Greek Travel Pages

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, Κωμόπολη, ΛΕΡΟΣ

Παρουσίαση

  Ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού η Αγία Μαρίνα, μικρός παραλιακός οικισμός επεκτάθηκε με το χρόνο και ενώθηκε με τον Πλάτανο, την αρχαιότερη συνοικία και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού. Από μακριά δείχνει μια μικρή πόλη που εκτείνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο βουνοπλαγιές με άσπρα σπίτια, που απλώνονται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Κάστρου. Οσο πλησιάζει όμως ο επισκέπτης η πόλη ξεδιπλώνει ένα-ένα τα θέλγητρά της.
  Στον Πλάτανο διατηρούνται πολλά παραδοσιακά δίπατα σπίτια, κι ανάμεσά τους πολλά αρχοντικά, πυκνοδομημένα έτσι, που δημιουργούν στενά γραφικά σοκάκια και προκαλούν τον επισκέπτη να τα διαβεί. Να συναντήσει τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, το Αυλάκι με τις κρύες βρύσες απ’το καθάριο νερό της πηγής του Παληασκλούπη ή τον παλιό ανεμόμυλο. Η δημαρχία στεγάζεται σε δύο νεοκλασικά κτίρια και δίπλα της ένας γνήσιος παραδοσιακός καφενές, η “Λεριακή Λέσχη”, από τα λίγα που έχουν διασωθεί σήμερα.
  Πλάτανος και Αγία Μαρίνα, άρρηκτα συνδεδεμένες συνοικίες πια, διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγορά του νησιού. Μια όμορφη μικρή φιλόξενη πόλη που έχει πολλά να σας προσφέρει από σύγχρονα καταστήματα για κάθε σας αγορά μέχρι τη μαγευτική θέα της από το περίφημο Κάστρο της Παναγιάς. Χτισμένο στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, δεσπόζει πάνω από την Αγία Μαρίνα, ελέγχοντας όλη τη γύρω περιοχή με πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, από την Πάτμο ως την Κάλυμνο και πέρα ως τις ακτές της Μικρασίας.
  Για να φτάσετε ως εκεί, αν σας αρέσουν οι ρομαντικοί περίπατοι, θα ανηφορίσετε από τις γειτονιές του Πλάτανου προς την Αγία Παρασκευή κι από εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα 500 περίπου σκαλιά. Για τους βιαστικούς υπάρχει ο άνετος αυτοκινητόδρομος.
  Το βυζαντινό κάστρο, που θεμελιώθηκε πάνω σε ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Λέρου του 7ου αιώνα και ολοκληρώθηκε στις μέρες των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και των Ενετών, είναι καλοδιατηρημένο. Στην εποχή του ήταν απόρθητο, με τρεις επάλξεις και πρόσφερε σίγουρο καταφύγιο στους κατοίκους σε περιόδους επιδρομών. Ανάμεσα στις τρεις μικρές εκκλησίες του κάστρου δεσπόζει ο ναός της Παναγίας, ο πιο σπουδαίος τόπος λατρείας για τους Λέριους, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Διαθέτει χρυσοποίκιλτο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται σε νέο κτίριο δίπλα στο Ναό, εκτίθενται σπάνια χειρόγραφα και ιερά βιβλία, πολύτιμες εικόνες, ιερά άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Στο κάστρο υπάρχουν μεγάλες υπόγειες αποθήκες και δεξαμενές νερού.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λέρου.

Βρείτε στην περιοχή ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

pin
10
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
30
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Οικισμός παραδοσιακός-χαρακτηρισμένος, Εδρα δήμου, Πρωτεύουσα νησιού, Εδρα Ιεράς Μητροπόλεως
Ταχ. Κωδικός 85400
Τηλ. +30 22470
Υψόμετρο 42 μέτρα
Γ. Μήκος 26o 51' 06.58" E
Γ. Πλάτος 37o 09' 23.1" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 2493
1981 8136
Αποστάσεις:
4,5 Χιλιόμετρα ΛΕΡΟΣ Λιμάνι, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις