EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΜΥΡΙΝΑ Κωμόπολη ΛΗΜΝΟΣ".


Αξιοθέατα (5)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Μύρινας

Τηλέφωνο: +30 22540 24091, Φαξ: +30 22540 24091

  Το Φρούριο της Μύρινας είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου.
   Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν ο Ενετός Φιλόκαλος Ναβιγκαγιόζο, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου, οχυρώνει την Μύρινα. Ο διάδοχός του όμως Λεονάρδο Ναβιγκαγιόζο είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εντός του Φρουρίου κατοικούσαν Τούρκοι. Κατά την πολιορκία της Μύρινας το 1770 από τον Ρωσικό στόλο, τα τείχη του Φρουρίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
   Στην ανατολική και νότια πλευρά το τείχος είναι υψηλό και ο αριθμός των πύργων σχετικά μεγάλος, ενώ στην βόρεια και δυτική πλευρά το τείχος είναι κατά πολύ χαμηλότερο και οι πύργοι σπανιότεροι. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου υπάρχει ημικατεστραμμένο οχυρό κτίσμα με πολλούς εσωτερικούς χώρους. Ακόμα, εντός του Φρουρίου υπάρχει ένα τούρκικο τέμενος, υπόγειος θολωτός χώρος και δεξαμενές.
   Σήμερα το Φρούριο της Μύρινας αποτελεί μνημείο επισκέψιμο για το κοινό.


Το κάστρο της Μύρινας

  Το κάστρο της Μύρινας μετά από το 13ο αιώνα - όταν χτίστηκε το κάστρο του Κότζινα - έμεινε γνωστό ως Παλαιόκαστρο, ακριβώς για να ξεχωρίζει από αυτό του Κότζινου.
  Χτίστηκε το 1186 από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Α´ τον Κομνηνό. Ο Ανδρόνικος χρησιμοποίησε κυρίως βενετσιάνους μαστόρους, έτσι ερμηνεύεται και ο χαρακτηρισμός "βενετσιάνικο" που συχνά του αποδίδεται. Χτίστηκε πάνω σε παλιότερα τμήματα τείχους, κατά πάσα πιθανότητα αρχαϊκά. Τα παλιότερα αυτά τμήματα - εξαιρετικά δείγματα της κυκλώπειας τοιχοδομίας - μπορεί κανείς να τα δει ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο και κατά διαστήματα στο εσωτερικό του. Αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαιότερα κτίσματα χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά σημεία ως οικοδομικό υλικό. Πάντως τα τείχη που βλέπει κανείς σήμερα χτίστηκαν την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας, ωστόσο ο προσεκτικός παρατηρητής θα δει και τα τμήματα εκείνου του τείχους που έχτισε ο Ανδρόνικος Α´.
  Πρόσβαση στο κάστρο εξασφαλίζουν δυο είσοδοι: Η πρώτη, από τη μεριά του λιμανιού είναι η κεντρική. Εντυπωσιακό λιθόστρωτο φέρει από εδώ στο πλάτωμα της κορυφής, όπου τα ερείπια ενός μεγάλου τζαμιού. Η δεύτερη είσοδος, από τη μεριά του Ρωμέικου γυαλού, το Μαυροχάνι όπως το έλεγαν παλιότερα, δύσκολα γίνεται αντιληπτή από κάποια απόσταση. Η βόρεια πλευρά του κάστρου, η πιο βατή, συνίσταται από τριπλό τείχος. Σε όλο το μήκος του ισχυροί πύργοι και πολεμίστρες - σε αρκετά καλή κατάσταση ακόμα - το ενισχύουν.
  Ενδεικτικές της μέγιστης σημασίας που είχε το κάστρο της Μύρινας στην οργάνωση της άμυνας του νησιού και στον έλεγχο του Βορείου Αιγαίου γενικότερα είναι οι πολλαπλές επιδιορθώσεις που επιδέχτηκε: Στα 1207-1214 ο Μέγας Δούκας της Λήμνου Filocalo Navigajiosi το συντήρησε, στα 1361 ο Γεώργιος Συναδηνός ´Αστρας, διοικητής του νησιού την εποχή εκείνη, στο διάστημα 1470-1477 ο προβλεπτής της Λήμνου Francesco Pasqualingo... Μια από τις τελευταίες φορές που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 1770. Ρωσικά στρατεύματα κάτω από την ηγεσία του Α. Ορλώφ το πολιόρκησαν. Δεν κατάφεραν να το κυριεύσουν και να απελευθερώσουν το νησί από τον τουρκικό ζυγό, έλυσαν λοιπόν την πολιορκία και άφησαν το νησί στην τύχη του.
  Σήμερα στο κάστρο ζουν γύρω στα διακόσια ελάφια, που βόσκουν ελεύθερα. Ο Δήμος Μυριναίων φροντίζει για την τροφή και το νερό τους.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.