gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΙΩΤΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (10)

Θρησκευτικά μνημεία

Βυζαντινά εξωκλήσια

ΠΑΥΛΟΣ (Κωμόπολη) ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Στην περιοχή της αρχαίας πολίχνης Υηττού υπάρχουν πολλά εξωκκλήσια (ορισμένα Βυζαντινά) στα οποία υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες αγίων, κυρίως στον Ευαγγελιστή Μάρκο και στον Αγιο Αθανάσιο. Ο Αγιος Αθανάσιος είναι κτισμένος σε μικρό λόφο που ήταν η Ακρόπολη της Υηττού.

Κτίρια

Κτήρια εγκαταστάσεων εταιρείας Κωπαΐδας

ΑΛΙΑΡΤΟΣ (Κωμόπολη) ΒΟΙΩΤΙΑ
  Κτήρια (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, μύλοι, στάβλοι, γραφεία, αποθήκες, κλπ) του 19ου αιώνα, της αγγλικής εταιρείας Lake Copais Co Ltd που διαδέχθηκε την αντίστοιχη γαλλική για την αποξήρανση, καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της ιστορικής περιοχής της λίμνης της Κωπαϊδας (1867-1887), σήμερα ιδιοκτησία του Οργανισμού Κωπαϊδας και του Δήμου Αλιάρτου.
   Η περιοχή της λίμνης της Κωπαϊδας κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, διασώζονται δε τα συστήματα αποστράγγισης της λίμνης το μεγαλύτερο τεχνικό έργο πιθανότητα της μυκηναϊκής περιόδου που αποδίδεται στους Μινύες του Ορχομενού (14ος αιώνας π.Χ.) ανασκαφές γίνονται από την Η΄ Εφορεία Προϊστορικών-Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
   Τα κτίσματα της εταιρείας Lake Copais Co Ltd κτίστηκαν στην Αλίαρτο της Βοιωτίας στα μέσα του 19ου αιώνα και περιήλθαν στο ελληνικό κράτος το 1953. Τα κτήρια διοίκησης και κατοικιών των ΄Αγγλων εργαζομένων βρίσκονται διάσπαρτα σε κήπο 110 στρεμμάτων που επίσης προτείνεται για πρότυπο βοτανολογική κήπο σε συνδυασμό με υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης υπάρχουν διάσπαρτες μεταλλικές καλύβες των εργατών της εταιρείας. Χαρακτηρίστηκαν από το ΥΠΠΟ ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία με την Υ.Α./ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/26/1255/ 8.1.91, ΦΕΚ 33/Β/28.1.91.
   Το 1994 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναστήλωσης και αξιοποίησης επιλεγμένων κτισμάτων, βάση μελέτης και πρότασης της ομάδας μηχανικών της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου και τον Οργανισμό Κωπαϊδας. Σήμερα τα κτήρια αυτά χρησιμοποιούνται ως αποθήκες του αρχειακού υλικού και των μηχανημάτων της Lake Copais Co Lmd.

Νεροτριβή

ΛΕΒΑΔΙΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Στην είσοδο της περιοχής της Κρύας βρίσκεται η Νεροτριβή. Το παραδοσιακό κτίριο, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για το πλύσιμο υφαντών χαλιών, αναπαλαιώθηκε και απέκτησε νέες χρήσεις. Σήμερα στο ισόγειο λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ στον εντυπωσιακό υπόγειο χώρο δημιουργήθηκε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο. Η Νεροτριβή αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Λεβαδέων. Απέναντι από τη Νεροτριβή υπάρχει το Αγροτουριστικό Γραφείο. Το γραφείο εξυπηρετεί τους επισκέπτες της περιοχής δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για φιλοξενία, εστίαση, αναψυχή, εκδηλώσεις και αξιοθέατα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Παλιοί νερόμυλοι

Νερόμυλος

Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της περιοχής, κτίστηκε στις αρχές του αιώνα και με κινητήρια δύναμη το νερό λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Με την αναπαλαίωση - που διατήρησε την κίνηση του νερού μέσα και έξω από το κτίριο - δημιουργήθηκε ένας παραδοσιακού ύφους χώρος με πολλαπλές χρήσεις. Φιλοξενεί Συνεδριακό Κέντρο και Εστιατόριο, ενώ στο ισόγειο δημιουργήθηκε χώρος παρουσίασης εκθέσεων. Η πλήρης λειτουργικότητα του κτιρίου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει αναδείξει το Νερόμυλο σε σημαντικό κέντρο εκδηλώσεων και πολιτισμού. Απέναντι από τον Νερόμυλο και σε επαφή με το νερό, βρίσκεται αμφιθεατρικός χώρος που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Παραδοσιακό Πάσχα της Λιβαδειάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Πηγές

Κρύα - Ερκυνα

  Χαρακτηριστικό της Λιβαδειάς είναι το ποτάμι της Ερκυνας που διασχίζει την πόλη και στο οποίο έχουν γίνει πολλές προστατευτικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Για το όνομα του ποταμού αναφέρει ο Παυσανίας: «Λένε πως η Ερκυνα έπαιζε εδώ μαζί με την Κόρη της Δήμητρας και πως κρατούσε χήνα που της ξέφυγε από τα χέρια και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Από το μέρος από το οποίο έβγαλε η Κόρη τη χήνα πήγασε το νερό και λένε πως γι’ αυτό δόθηκε στον ποταμό το όνομα Ερκυνα». Η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με τις πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα παλιά κτίρια, τις πεζούλες, τα κανάλια και τα θυροφράγματα. Η περιοχή των Πηγών της Κρύας όπως λέγονται οι πηγές του ποταμού αποτελεί τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Σήμερα πάνω στις πηγές βρίσκεται το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ξενία.
   Εδώ βρισκόταν και το Μαντείο του Τροφωνείου Διός, που συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη και πλούτη κατά την αρχαιότητα με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η περιοχή αποτελεί γεωμορφολογικά την έξοδο φαραγγιού, στον πυθμένα του οποίου υπάρχει χείμαρρος. Μέσα στο φαράγγι κατασκευάστηκε το 1987, πέτρινο θέατρο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ακουστική, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Η εκκλησία της Ιερουσαλήμ βρίσκεται χτισμένη πάνω στους βράχους και ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια για να φτάσει εκεί.
  Οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές της Ερκυνας, αποτελούν τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και βρίσκονται στο νότιο άκρο της πόλης. Εδώ, βρισκόταν και το Μαντείο του Τροφωνίου Διός, που συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη και πλούτη κατά την αρχαιότητα, με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η Κρύα, που αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, είναι τόπος εκπληκτικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, όπου ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται αρμονικά. Σήμερα, πάνω στις πηγές της Κρύας βρίσκεται το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ξενία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Οι πηγές των Χαρίτων

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
  Στους βόρειους πρόποδες του Υφάντειου λόφου, βόρεια από τον τάφο του Μινύα, δυτικά της Παναγίας της Σκριπούς και κάτω από το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων συναντάμε την Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης ή πηγή των Χαρίτων, σε θέση πλούσια σε φυσική ομορφιά και στολισμένη με θρύλους και μύθους. Σ' αυτήν οι αρχαίοι Ορχομένιοι κατέβαιναν για νερό από πελεκημένη στο βράχο σκάλα, γιατί μέχρι εκεί έφτανε η λίμνη της Κωπαίδας. Ο δρόμος που οδηγεί σήμερα στην Ακιδαλία πηγή.
  Κατά την ελληνική μυθολογία εδώ γεννήθηκαν οι θυγατέρες του Δία και της Ευρυνόμης, οι τρεις Χάριτες που συνόδευαν τη θεά Αφροδίτη. Η Αγλαία (λάμπουσα), η Ευφροσύνη (χαρά της ψυχής), και η Θάλεια (ανθίζουσα τα φυτά), εδώ έλουζαν τα αλαβάστρινα κορμιά τους με τα δροσερά νερά της Ακιδαλίας πηγής. Όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, στην Ακιδαλία πηγή οι Χάριτες έλουζαν την Αφροδίτη, την αρωμάτιζαν και την έντυναν με τον "αμβρόσιο πέπλο" που τον ύφαιναν αυτές οι ίδιες.
  Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση οι Χάριτες ήταν θυγατέρες της Αίγλης και του ήλιου, "που με τις ακτίνες τους εξωράϊζαν τη φύση, χαροποιούσαν τα έμψυχα και γέμιζαν τη γη και τους ανθρώπους με δώρα και αγαθά".
  Η λατρεία των Χαρίτων ήταν διαδεδομένη σε όλη την αρχαία Ελάδα και σε όλο τον αρχαίο κόσμο, αλλά στον Ορχομενό τις τιμούσαν περισσότερο και τις λάτρευαν με πάθος από τα πανάρχαια χρόνια του Μινύα μέχρι τα χρόνια του Παυσανία το 2ο μ.Χ. αιώνα, γιατί από εδώ πρωτοξεκίνησε η λατρεία τους κι εδώ υψώθηκε το πρώτο κι αρχαιότερο ιερό τους. Το είχε κατασκευάσει ο βασιλιάς του Ορχομενού Ετεοκλής, γιός του Κηφισσού ή του Ανδρέως, με πέτρες που είχαν πέσει από τον ουρανό. Στο ιερό υπήρχαν λίθινα καλοφτιαγμένα αγάλματα των Χαρίτων, όπως περιγράφει ο Παυσανίας. Το τοποθετούν στο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας και χρονολογικά το ανάγουν στον 9ο ή 8ο αιώνα π.Χ.
  Η Ακιδαλία πηγή βρίσκεται δίπλα στις πηγές του ποταμού Μέλανα, μια ακόμα τοποθεσία του Ορχομενού με πλούσια φυσική ομορφιά που οι Ορχομένιοι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν για κοντινές εκδρομές. Στις πηγές του Μέλανα υπάρχει εκτροφείο και μονάδα για παραγωγή καπνιστής πέστροφας, που είναι φημισμένη σε όλη την Ευρώπη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ορχομενού


Πλατείες & κήποι

Κεντρική πλατεία - Δημαρχείο

ΛΕΒΑΔΙΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Το Δημαρχείο στεγάζεται στο ιστορικό Ξενοδοχείο Ελικών, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Η Κεντρική Πλατεία ονομάζεται Εθνικής Αντίστασης και συνδέεται με τραγικό γεγονός του απαγχονισμού 10 πατριωτών από τους Γερμανούς. Σήμερα η κεντρική πλατεία μαζί με τον πεζόδρομο της Μπουφίδου, αποτελεί τον βασικό τόπο συνάντησης των Λιβαδιτών με πολλά καφενεία, μπαρ, ουζερί και εμπορικά καταστήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Πύργοι

Ο Πύργος του Ρολογιού

Ο Πύργος του Ρολογιού, χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως Πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να τον αφήσουν να ανασκάψει για το Μαντείο του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΛΟΥΤΣΙ (Χωριό) ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
•Γύρω από το Λούτσι ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια των αρχαίων πόλεων της Υηττού και των Κυρτώνων καθώς και διάφορα άλλα μεμονωμένα αρχαία ερείπια.
•Υπάρχουν ακόμη ερείπια εκκλησιών καθώς και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου με τοιχογραφίες του 14ου και 17ου αιώνα.

Σπήλαια

ΠΑΥΛΟΣ (Κωμόπολη) ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Στην ΒΑ πλευρά του λόφου, 500 μέτρα από τον Αγιο Αθανάσιο, υπάρχει σπήλαιο που δεν έχει ερευνηθεί με σταλαγμίτες και σταλακτίτες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ