gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΕΡΑΚΙ Κωμόπολη ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Ιστορία (1)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Γεράκι

ΓΕΡΑΚΙ (Κωμόπολη) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Το Γεράκι γνωστό στην αρχαία εποχή με το όνομα Γερόνθραι ήταν μια από τις σπουδαιότερες πολιτείες της Λακωνίας.
  Οι κάτοικοι του αρχαίου Γερακίου ασπάσθηκαν το Χριστιανισμό τον 5ο αιώνα μ.Χ. όπως φαίνεται απ’ τα ερείπια της πρώτης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που χτίστηκε στα θεμέλια του αρχαίου ναού του ´Αρεως, στη θέση "Μητρόπολη". Με τον καιρό, όσο το δοξασμένο Βυζάντιο απλώνει την κυριαρχία του σ’ όλη την Ελλάδα, έρχεται κι ώρα το ηρωικό Γεράκι να γνωρίσει με τη σειρά του ημέρες ακμής, όπως και ο Μυστράς, για να ιδεί πάνω στα χώματά του, να βλασταίνουν οι πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες, κοσμημένες με υπέροχης τέχνης τοιχογραφίες, φτιαγμένες από Έλληνες ειδικούς πρωτοζωγράφους του μεγάλου κέντρου της Αυτοκρατορίας. Η πολιτεία αποβάλλει σιγά σιγά το όνομα Γερόνθραι και μετονομάζεται Γεράκι επειδή πριν από τη φράγκικη κατοχή η περιοχή αυτή παραχωρήθηκε σ’ ένα βυζαντινό άρχοντα λεγόμενο Ιέρακα.
  Μετά το 1204 το Γεράκι μπαίνει σε άλλου είδους νοοτροπία. Αυτή την περίοδο το Μοριά έχουν καταλάβει οι Φράγκοι και μαζί μ' αυτούς έρχονται και οι αλλαγές τους. Το Γεράκι ανήκοντας στο Φράγκικο πριγκηπάτο του Μορέως λειτουργούσε πιο πολύ ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο Μυστρά και στη Μονεμβασιά. Γι’ αυτό εξάλλου θεωρήθηκε και ένα αρκετά σημαντικό κάστρο. Αργότερα, μετά την ήττα των Φράγκων βαρώνων απ’ τον Παλαιολόγο και αφού πιάστηκε αιχμάλωτος ο Βιλλαρδουίνος επί 4 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάστηκε να παραχωρήσει ως λύτρα για την ελευθερία του τα κάστρα του Μυστρά, της Μαϊνης, της Μονεμβασιάς και του Γερακιού. Το Γεράκι θα αρχίσει να παρακμάζει κατά το 1400 που πέφτει στα χέρια των Τούρκων μέχρι και το 1825. Σ’ αυτή την περίοδο εμπεριέχονται και 5 χρόνια κατοχής της Λακωνίας απ’ τους Ενετούς (1463-1468). Οι κάτοικοι του Γερακιού αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Τα γυναικόπαιδα, εγκατέλειψαν την θαυμαστή αυτή πολιτεία για να προστατευτούν και οι άνδρες πολέμησαν γενναία. Όμως οι Τούρκοι κατέλαβαν το Γεράκι και το λεηλάτησαν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αγίου Νικολάου Κρήτης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ