gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΣ Αρχαία πόλη ΙΘΑΚΗ".


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Αρχαία τείχη

Κοντά στον Πίσω Αετό, πάνω στο ύψωμα, υπάρχουν τα υπολείμματα της ακρόπολης των Αλκομενών, του 8ου αιώνα π. Χ. Οι ντόπιοι το αποκαλούν "το Κάστρο του Οδυσσέα". Ο Σλήμαν πίστεψε πως εδώ βρισκόταν η πόλη του Οδυσσέα.

Αρχαίοι τάφοι

Αρχαίες ακροπόλεις

  Στον δρόμο που οδηγεί στον Πίσω Αετό και απέχει 4 χλμ. από το Βαθύ, είναι ο λόφος του Αετού. Από την θέση που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, υπάρχει ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί τον επισκέπτη στην κορυφή του λόφου (ύψος 380 μ.) όπου σώζονται τα ερείπια Ακρόπολης της πόλης των Αλαλκομενών.   Ακολουθεί κείμενο του κ. Σαράντη Συμεώνογλου:
" Οι ντόπιοι ονομάζουν τα ερείπια Το κάστρο του Οδυσσέα. Η ακρόπολη περιέχει τρία διαδοχικά τείχη, τρεις πύργους, τέσσερις δεξαμενές (μία απ' αυτές θεωρείται λανθασμένα 'μυκηναϊκός τάφος', πολλά σπίτια και δημόσια κτήρια και ένα φαρδύ δρόμο. Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι τα έργα αυτά άρχισαν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (431 - 31 π.Χ.). Η ακρόπολη ονομάστηκε Αλαλκομεναί από την ομώνυμη βοιωτική πόλη όπου υπήρχε φημισμένο ιερό της Αθηνάς Αλαλκομενηίδος. Το επίθετο σημαίνει 'προστάτιδα' και υπάρχει ήδη στον Όμηρο. Η Αθηνά προστατεύει τον Οδυσσέα και τον Τηλέμαχο στην Οδύσσεια. Υπήρχε ανέκαθεν σύγχυση σχετικά με τη θέση Αλακομεναί. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η κυρίως πόλη ονομαζόταν πάντοτε Ιθάκη και η ακρόπολή της Αλακομεναί."

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιθάκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ