gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΧΑΡΝΕΣ Δήμος ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Perseus Site Catalog

Acharnai

ΑΧΑΡΝΑΙ (Αρχαίος δήμος) ΑΧΑΡΝΕΣ
Region: Attica
Periods: Classical
Type: Settlement
Summary: Attic deme site.

Physical Description:
   
Acharnai was the largest of the Attic deme sites and known to have been located 60 stades from Athens. Although its exact position remains uncertain, it is believed to have been S of Mt. Parnes, in the area of the modern village of Menidi (where inscriptions with Acharnaian names have been found). Ancient sources refer to sanctuaries of Apollo Argyieus and Herakles and a temple of Ares and Athena Areia at the site, but no trace of these remains have been found.
Description:
   
In 431 B.C. the Spartans under King Archidamos occupied the site and used it as a base from which to ravage the Attic countryside. In 404 B.C. the forces of the Thirty Tyrants also used the deme site as a base.
Exploration:
   
Little exploration has been done.

Donald R. Keller, ed.
This text is cited Oct 2002 from The Perseus Project URL below, which contains 5 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Αρχαίοι τάφοι

Ο Θολωτός Τάφος στις Αχαρνές

  Οι Αχαρνές είναι ένας από τους αρχαιότερους Δήμους της Ελλάδας με ιστορία χιλιετιών.
  Μόλις έντεκα χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, στα πόδια του όρους της Πάρνηθας, η πόλη μας έχει τη δική της Ιστορία που τεκμηριώνεται με σημαντικά μνημεία. Απ' αυτά ξεχωρίζει ο ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ, ο οποίος αποτελεί αρχαιολογικό κόσμημα για ολόκληρη την Αττική. Από τον 19ο αιώνα είναι γνωστός ο επιβλητικότερος και ο καλύτερα διατηρημένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος της Αττικής.
  Βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου από την Αθήνα προς τις Αχαρνές, στη θέση Λυκότρυπα ή Κόκκινος Μύλος, σε απόσταση 3 χλμ, από το σημερινό Μενίδι. Ο Θολωτός Τάφος του Μενιδίου, όπως είναι βιβλιογραφικά γνωστός, συλημένος από την αρχαιότητα, ανασκάφηκε στα 1879 από Γερμανούς αρχαιολόγους, στην πλαγιά ενός τεχνητού λόφου. Πρόκειται για τον τάφο ενός σημαντικού προσώπου της περιοχής, όπως πιστοποιούν, το είδος του και τα πολυάριθμα κοσμήματα άριστης καλλιτεχνικής ποιότητας. Ο τάφος χρονολογείται στη Μυκηναϊκή εποχή (ΥΕ ΙΙΙ) (14ος-13ος αι. π.Χ). Αποτελείται από το δρόμο, δηλαδή το διάδρομο που οδηγούσε στον τάφο, το στόμιο και το θάλαμο.
  Είναι υπόγειος, κτισμένος ισοδομικά με σχετικά μικρές πέτρες ακανόνιστου σχήματος. Το σχήμα του θαλάμου είναι κωνικό και θυμίζει τεράστια κυψέλη. Ιδιαίτερα πλούσιος ο τάφος, περιείχε πήλινα και λίθινα αγγεία, χάλκινα όπλα, ελεφάντινα αντικείμενα, κοσμήματα από χρυσό, άργυρο, χαλκό, υαλόμαζα και φαγεντιανή. Τα μοτίβα των κοσμημάτων και των αγγείων είναι γνωστά μυκηναϊκά-μινωικά σχέδια όπως πάπυροι, φύλλα κισσού, ναυτίλοι, κ.α. Τα σπουδαιότερα ευρήματα από τον Θολωτό Τάφο στις Αχαρνές βρίσκονται εκτεθειμένα στη Μυκηναϊκή αίθουσα Νο 3 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
  Τα κοσμήματα που φορούσαν ήταν ανάλογα με την κοινωνική θέση τους και την οικονομική του κατάσταση.
  Φορούσαν περιδέραια, ψέλια (βραχιόλια) από χάντρες σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα ή σε μορφή καρπών, λουλουδιών και ζώων, ενώτια (σκουλαρίκια) και δαχτυλίδια. Στην επίχωση του δρόμου του τάφου, μπροστά από την είσοδο, βρέθηκαν ευρήματα που μαρτυρούν λατρεία αφηρωισμένων νεκρών κατά την ιστορική εποχή. Τα αναθήματα που βρέθηκαν (πήλινα ομοιώματα ασπίδων και αλόγων, κύπελλα, φιαλίδια αρωμάτων και λουτήρια) είναι χαρακτηριστικά της λατρείας των ηρώων. Καθώς φαίνεται κατά την Κλασική εποχή (5ος αι. π.Χ.) σταματά απότομα η χρήση του χώρου, εξαιτίας δυσμενών εξωτερικών συνθηκών. Γνωρίζουμε από τους αρχαίους συγγραφείς ότι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου το 431 π.Χ, ο βασιλιάς Αρχίδαμος εισέβαλε στην Αττική από το πέρασμα μεταξύ Πάρνηθος και Αιγάλεω και εγκαταστάθηκε με το στρατό του στις Αχαρνές, που σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη ήταν ο πολυανθρωπότερος δήμος της αρχαίας Αττικής. Ο Αρχίδαμος αφού έκαψε τα κτήματα των Αχαρνέων και το στάρι που ήταν για θερισμό, χρησιμοποίησε την περιοχή για τη μακροχρόνια στρατοπέδευσή του. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως ήταν φυσικό, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Έτσι σιγά-σιγά σταμάτησε και η λατρεία που φαίνεται πως πρόσφεραν στους νεκρούς του τάφου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ