gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Θέματα του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΣΙΘΙ Νομός ΚΡΗΤΗ" .


Θέματα του τόπου (5)

Αξιόλογες επιλογές

Λαϊκός πολιτισμός και παράδοση

ΚΡΙΤΣΑ (Κωμόπολη) ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  Παρά την επέλαση του σύγχρονου τρόπου ζωής στη σημερινή Κριτσά, η γνήσια τοπική παράδοση αντέχει! Επιβιώνει στην πατροπαράδοτη παραγωγή αγαθών, στην καθημερινή διατροφή, στις συνήθειες και στο ντύσιμο των παππούδων και των γιαγιάδων, στα ήθη, στα έθιμα, στις γιορτές, στα πανηγύρια, στη λαϊκή τέχνη. Μπορεί να σταμάτησε η επί δεκαετίες αναπαράσταση του Κρητικού Γάμου, όμως ο παλιός παραδοσιακός κρητικός γάμος με το ψείκι, το γαμήλιο γλέντι και τη λύρα, είναι σχεδόν μονόδρομος και για τα σημερινά ζευγάρια. Στα πανηγύρια και στις θρησκευτικές τελετές οι λαϊκοί χοροί και τα παλιά λατρευτικά έθιμα ζωντανεύουν με λαμπρότητα και ειλικρίνεια. Η Κριτσά αποτελεί τυπικό παράδεισο της ζωντανής λαϊκής παράδοσης στην Κρήτη και διατηρεί σε σημαντικό βαθμό ακόμη αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.
(Κείμενο: Μανόλης Κλώντζας)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Νησιά

ΣΗΤΕΙΑ (Επαρχία) ΛΑΣΙΘΙ
  Μικρά ακατοίκητα νησιά με ερημικές παραλίες όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μπάνιο και να ψαρέψει.
  ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: Αμμώδεις παράλιες. Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.
  ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ: Γραφικοί όρμοι. Η μεγαλύτερη αποικία του γερακιού της Ελεονόρας (βαρβάκι).
  ΨΕΙΡΑ: Σπουδαίο Μινωικό Λιμάνι.
  ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΜΟΧΛΟΣ): Γραφικό νησάκι κοντά στην ακτή. Σπουδαίο Μινωικό κέντρο-λιμάνι.
  ΕΛΑΣΣΑ-ΓΚΡΑΝΤΕΣ: Γραφικά νησάκια κοντά στο Παλαίκαστρο-Βάι.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.

Εκλεκτή κουζίνα και κρασιά

  Παράλληλα με την νοσταλγική υπενθύμιση ενός παραδοσιακού τρόπου ζωής ήρεμου, αργόσυρτου ανθρώπινου και γι' αυτό ελκυστικού, ο επισκέπτης θα μπορεί να συνδυάσει την παραμονή του στην Σητεία με την απόλαυση μιας ξεχωριστής κουζίνας. Εκλεκτό δείγμα της Υγιεινής Μεσογειακής κουζίνας η παραδοσιακή Σητειακή, με πανάρχαιες ρίζες και καταβολές έχει καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πλούσιο λαϊκό πολιτισμό, τους εύχυμους καρπούς και το εύκρατο κλίμα της Σητειακής γης. Ακόμα και σήμερα, στην πόλη της Σητείας στα χωριά της ενδοχώρας, ή στους παράλιους οικισμούς με τις χαρακτηριστικές ψαροταβέρνες μπορεί να ανακαλύψει κανείς τις αυθεντικές γεύσεις και νοστιμιές αυτής της κουζίνας, που συνοδεύοντάς τις με τα ονομαστά από την αρχαιότητα Σητειακά κρασιά, θα ανακαλύψει την υπέροχη μεσογειακή αίσθηση της ζωής ενώ τα προϊόντα της τοπικής ζαχαροπλαστικής, που ακμάζει θα του χαρίσουν αξέχαστες απολαύσεις.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.

Καλλιτεχνική χειροτεχνία

  Κέντρο Καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ήδη από την Μινωϊκή περίοδο, η περιοχή της Σητείας έχει να επιδείξει τεχνουργήματα εξαιρετικής ομορφιάς και κατασκευαστικής τελειότητας, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Στην περιοχή άνθησαν περίφημα για την εποχή της καλλιτεχνικά εργαστήρια που παρήγαγαν προϊόντα, τα οποία εμπορευόντουσαν σ’ ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Η μακραίωνη παράδοση βρίσκει και σήμερα την συνέχειά της σε πλούσια οικοτεχνική δραστηριότητα και εκλεκτά εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών. Κεραμική, υφαντουργία, μικρογλυπτική, είναι από τις δραστηριότητες που πλουτίζουν τις δυνατότητες του επισκέπτη να αποκτήσει μια εικόνα της σύγχρονης ντόπιας χειροτεχνικής παραγωγής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.

Πλούσια φυσιολατρεία & θαλάσσια σπορ

  Αν σας γοητεύει η περιπέτεια του υποβρύχιου ψαρέματος, του θαλάσσιου σκι, της ιστιοπλοϊας ή του Wind Serf, η θάλασσα της Σητείας - πάνω από 60 μίλια πολύπτυχες ακτές - από το Μόχλο ως το Κάβο Σίδερο και τον Κουτσουρά προσφέρει ιδανικές συνθήκες. Αν πάλι σας αρέσει η φύση και η αγροτική ζωή ολόκληρη η Επαρχία διαθέτει θαυμάσιες φυσιολατρικές διαδρομές σε αγροτικές περιοχές, γραφικούς λόφους, βουνά και φαράγγια. Κάθε βήμα εδώ μπορεί να είναι μια νέα ανακάλυψη, μια άλλη εικόνα ενώ διασχίζοντας τα ορεινά τμήματα του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4 της περιοχής της Σητείας θα ζήσετε την γοητευτική εμπειρία μιας μοναδικής φύσης και γνωριμίας ξεχωριστών ανθρώπων.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ