gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΘΕΡΙΣΟ Χωριό ΧΑΝΙΑ".


Αξιοθέατα (4)

Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Θερίσου

  Το πλησιέστερο προς την πόλη των Χανίων και το μοναδικό που δύναται ο επισκέπτης να το διαβεί με κάποιο όχημα αφού το διασχίζει καλός αμαξιτός δρόμος που οδηγεί εις αυτό από Χανιά μέσω του προαστίου της πόλης Περιβόλια. Το κυρίως φαράγγι έχει μήκος έξι χιλιόμετρα. Οι κατακόρυφες επιβλητικές βραχοπλαγιές του και η πραγματικά οργιώδης βλάστησή του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα Χανιώτικα φαράγγια.
  Μια επίσκεψη εις αυτό, έστω και με όχημα, και η ομορφιά του χωριού Θέρισσο, κτισμένου στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και σε υψόμετρο 580 μ. μόλις 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο στον κάθε επισκέπτη.
  Στο χωριό Θέρισσο ο μεγάλος πολιτικός της Ελλάδος και μετέπειτα Πρωθυπουργός της, που γεννήθηκε στα Χανιά, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα επραγματοποίησε την μεγάλη επανάσταση του Κρητικού λαού για να μπορέσει η Κρήτη να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά από τετρακόσια χρόνια Τουρκικής υποδούλωσης.
(κείμενο: Αντώνης Πλυμάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Φαράγγι Θερίσου

  Ο δρόμος προς το χωριό Θέρισος περνά μέσα από ένα φαράγγι μήκους 6 χιλιομέτρων. Ενας ποταμός περιστοιχισμένος από δέντρα ακολουθεί το φαράγγι, με ψηλούς τοίχους σε κάθε πλευρά. Η περιοχή είναι πολύ ευχάριστη για περιπάτους.

Κτίρια

Κέντρο Ανεξαρτησίας

  Οι αγώνες του Ελευθέριου Βενιζέλου για ανεξαρτησία είχαν σαν κέντρο το Θέρισο. Εκεί το 1905 ο Βενιζέλος, ο μεγάλος κρητικός πολιτικός, πρωτοστάτησε σε μία επαναστατική συνέλευση ζητώντας άμεση ένωση με την Ελλάδα. Σα συνέπεια αυτής της συνέλευσης και των εξεγέρσεων που προκλήθηκαν ο πρίγκιπας Γεώργιος, ο ανώτατος αρμοστής της Κρήτης, παραιτήθηκε. Τελικά το 1913 το όνειρο του Βενιζέλου για ένωση με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε. Το σπίτι (της μητέρας του) που βρίσκεται αριστερά, στο κέντρο του χωριού, έχει διατηρηθεί αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημη μέριμνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ