gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΞΑΝΘΗ Δήμος ΕΛΛΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (4)

Διάφορα

Το Ωρολόι της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ (Πόλη) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ
Κτίσμα του 1859.

Κτίρια

Περιοχή Καπναποθηκών

  Οι καπναποθήκες βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πόλης. Αποτελούσαν ανάρπαστο κομμάτι της Παλιάς Πόλης, αφού εκεί ασκούσαν επιχειρηματική και άλλη δραστηριότητα, οι περισσότεροι των κατοίκων της. Κτίσθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα, από άξιους μαστόρους, κυρίως από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μέχρι το έτος 1912.
  Με τη σημερινή διαμόρφωση του χώρου, το σύνολο των καπναποθηκών, οριοθετείται σε τρία κυρίως σημεία: Α) Το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στο χώρο που περιβάλλεται από τις οδούς Καπνεργατών, Βουλγαροκτόνου, Έλλης και Δράμας., Β) Ένα μικρότερο σε έκταση, περιβάλλεται από τις οδούς Τσιμισκή, Μιχαήλ Καραολή, Βελισσαρίου και Πλάτωνος, και Γ) Ένα τρίτο μέρος περιβάλλεται από τις οδούς Καπνεργατών, Λευκίππου, Δημοκρίτου και Πλατείας Μπαλτατζή.
  Υπάρχουν τα μεγάλα συγκροτήματα καπναποθηκών, όπως του Οθωμανικού Μονοπωλείου (REGIE), που κτίσθηκαν κυρίως μετά το 1885, για να καλύψουν τις αυξημένες ποσότητες παραγωγής καπνού. Αλλά και οι μικρότερες και μεμονωμένες, που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μικρότερης παραγωγής και επεξεργασίας των φύλλων καπνού.
  Δύο Αμερικανικές καπνικές εταιρίες είχαν δραστηριότητα στην Ξάνθη: η GLENN TOBACCO COMPANY (η καπναποθήκη που βρίσκεται νότια αυτής του Οθωμανικού Μονοπωλείου, επί της οδού Καπνεργατών) και η GARY TOBACCO COMPANY Inc (Γκαίρυ κατά τους Ξανθιώτες), στις καπναποθήκες επί της Ανδρέου Δημητρίου, απέναντι από το Ι.Κ.Α.
  Το εντυπωσιακότερο συγκρότημα καπναποθηκών, στην οδό Καπνεργατών, δομημένο σε σχήμα “Π”, πρώην ιδιοκτησίας του Οθωμανικού Μονοπωλείου, σήμερα ανήκει στο Δήμο Ξάνθης, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της μετατροπής του σε Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο.
  Μία δεύτερη καπναποθήκη στην οδό 12 Αποστόλων, στεγάζει την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μία τρίτη στην οδό Δημοκρίτου και Καπνεργατών, ανακαινισμένη με πολύ σεβασμό στην αρχική μορφή της, στεγάζει το Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων του Δήμου Ξάνθης (ΚΑΠΗ).
(κείμενο: Θανάσης Μουσόπουλος, Ε. Κορωνάκη-Τσοτανίδου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Νίκος Γερμαντζίδης, Νάντια Νάκου, Ευγενία Πατρώνη)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Ξάνθης (2003).

Ποτάμια

Κόσυνθος ποταμός

Διαρρέει την πόλη της Ξάνθης και εκβάλλει στη Βιστωνίδα λίμνη.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Η Παλιά Πόλη

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ