gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΧΑΙΟ Κωμόπολη ΚΟΡΙΝΘΙΑ" .


Αξιοθέατα (3)

Βιότοποι

Υγρότοπος έλους αρχαίου λιμένα Λεχαίου

ΛΕΧΑΙΟ (Κωμόπολη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
500 στρέμματα.

Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λεχαίου

  Από τις σημαντικότερες παλαιοχριστιανικές βασιλικές του ελλαδικού χώρου, αφιερωμένη στο μάρτυρα Λεωνίδη. Θεμελιώθηκε γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα, αποπερατώθηκε στα τέλη του 5ου, αρχές 6ου αιώνα και ερημώθηκε μετά τους σεισμούς του 551-552 μ.Χ. Είναι τρίκλιτη με εγκάρσιο κλίτος σε σχήμα Τ και συνολικό μήκος, μαζί με τα δύο συνεχόμενα αίθρια, 179μ. Πάνω από το ιερό βήμα ορθωνόταν τετράγωνος πύργος με τετράκλιτη στέγη, που έβαινε επί ισχυρών διπλών στηριγμάτων από πεσσό και κίονα.
  Το ναό πλαισίωναν προσκτίσματα, ενώ προς ΒΔ υπήρχε συγκρότημα βαπτιστηρίου, πιθανόν παλιότερο της βασιλικής, αποτελούμενο από ορθογώνιο προαύλιο οίκο, τετράκογχο, αποδητήριο και οκτάγωνο φωτιστήριο. Κοντά στη βασιλική Λεχαίου έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των ανασκαφών ερείπια σπιτιών του 6ου αιώνα μ.Χ., άλλα από τα οποία χρονολογούνται πριν και άλλα μετά την καταστροφή του ναού.
  Ο χώρος ανασκάφηκε από τον Δημ. Πάλλα κατά τα έτη 1956.1958, 1959,1960,1961 και 1965.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Βασιλική Λεχαίου

ΛΕΧΑΙΟΝ (Αρχαίο λιμάνι) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Δυτικά του λιμανιού, ανασκαφές έφεραν στο φως τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ελλάδας, τη Βασιλική Λεχαιού, που ανεγέρθηκε τον 5ο αιώνα προς τιμή του μάρτυρα Λεωνίδη και των Επτά Παρθένων, που μαρτύρησαν για την πίστη τους. Σήμερα, σώζεται μεγάλο μέρος του μαρμάρινου δαπέδου της, θεμέλια τοίχων και πολλά μαρμάρινα κιονόκρανα με ανάγλυφες διακοσμήσεις.
  (Κείμενο: Μαρία Γεωργιάδου, Θηρεσία Κοντογιάννη)
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2002) της Νομαρχίας Κορινθίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ