gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ Δήμος ΛΕΥΚΑΔΑ" .


Αξιοθέατα (3)

Θρησκευτικά μνημεία

Μονή Προφήτη Ηλία

ΣΠΑΝΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Στο Σπανοχώρι υπάρχει μια πολύ παλιά μονή αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Από παλιά έγγραφα προκύπτει ότι ο ναός, παραχωρήθηκε ερειπωμένος από την ενετική κυβέρνηση στον ιερέα Μελέτιο Βονασιέρη, ο οποίος ξανάχτισε τη μονή. Επί λειτουργίας του, το μικρό μοναστήρι απέκτησε μεγάλη κτηματική περιουσία. Σιγά-σιγά όμως από την κακοδιοίκηση και τους σφετερισμούς των επόμενων η μονή παρήκμασε. Τέλος, το 1815 περιήλθε στο δημόσιο. Αλλεπάλληλες πυρκαγιές κατάστρεψαν μεγάλο μέρος του μοναστηριού.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Παραδοσιακοί οικισμοί

ΔΡΥΜΩΝΑΣ (Χωριό) ΛΕΥΚΑΔΑ
Τα παλιά σπίτια των χωριών της Λευκάδας ήταν κυρίως λιθόκτιστα. Ένας τέτοιος αυθεντικός οικισμός διατηρείται στο χωριό Δρυμώνας, που βρίσκεται μετά τα Ασπρογερακάτα, στο δρόμο που οδηγεί προς το νότο και τη Βασιλική. Ο Δρυμώνας είναι ένα χωριό χτισμένο σε μια απάνεμη πλαγιά για να έχει την καλύτερη δυνατή προστασία από την κακοκαιρία. Ο οικισμός αυτός διακρίνεται για τα ωραία του σπίτια που ανταποκρίνονται στην τυπική αρχιτεκτονική του νησιού. Πολλά απ' αυτά είναι μονώροφα ή χαμόγια, όπως λέγονταν και άλλα δίπατα ή διώροφα, όλα κεραμοσκεπή. Στα δίπατα συχνά οι σκάλες ήταν εξωτερικές, φτιαγμένες από ατόφια σκληρή πέτρα. Στην κορυφή του κεφαλόσκαλου σχηματιζόταν εξώστης, ο λεγόμενος πόντζος και από κάτω δημιουργούνταν ένας τοξωτός θόλος ή βόλτος που οδηγούσε στο κατώγι. Στο περίγραμμα του θόλου, που αποτελείτο από πέτρες που εξείχαν, τα λεγόμενα "κλειδιά", σκάλιζαν οι ιδιοκτήτες το έτος που χτιζόταν το σπίτι.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Μέλισσας

ΚΑΒΑΛΛΟΣ (Οικισμός) ΛΕΥΚΑΔΑ
Με 10 παλιούς νερόμυλους.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ