gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ Επαρχία ΧΑΝΙΑ" .


Αξιοθέατα (13)

Γέφυρες

Ελληνορωμαϊκή γέφυρα

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Στις Βρύσες βρίσκεται και μια ελληνορωμαϊκή γέφυρα, πάνω από το Βρυσακό ποταμό, ανατολικά από το Χωριό, στην έξοδο προς το Ρέθυμνο, κάτω από τη νέα εθνική οδό. Η τοποθεσία ονομάζεται Ελληνική Καμάρα και είναι πλάι στην εκκλησία του χωριού, βόρεια του δρόμου που περνά μέσα από τις Βρύσες. Η γέφυρα, που χρησιμοποιείται και σήμερα, είναι φτιαγμένη από πέτρες, χωρίς λάσπη και υψώνεται 6,4 μέτρα πάνω από το ποτάμι με ένα κάλυμμα από μικρούς βράχους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Δάση

Κουμαρές (δάσος αριάς)

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Είναι χαρακτηριστική η εμφάνιση ίσως της μοναδικής στην Κρήτη δασοσυστάδας αριάς (τοπική ονομασία αζίλακας), ενός οικότοπου πολύ παλαιού ηλικιακά. Το συγκεκριμένο δέντρο ανήκει στην οικογένεια των Δρυών και η Κρήτη είναι το πιο ανατολικό μέρος εξάπλωσης του στην Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ορεινά υπάρχουν ακόμα σημαντικοί ερεικώνες που κάποτε κάλυπταν όλη την ημιορεινή ζώνη, όμως πλέον με τις φωτιές λόγω βόσκησης έχουν περιοριστεί. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τις ρίζες των ρεικιών για την δημιουργία κάρβουνου που χρησιμοποιούταν στις μεταλλουργικές εργασίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γεωργιούπολης


Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανική βασιλική

ΑΛΜΥΡΙΔΑ (Οικισμός) ΧΑΝΙΑ
Πρόκειται για τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του δεύτερου μισού του 6ου αιώνα. Σώζει ψηφιδωτό δάπεδο στο κεντρικό κλίτος. Ανήκει στον τύπο της βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος και νάρθηκα.
Ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της βασιλικής μεταξύ 1974-1989, από την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
΄Εχουν ολοκληρωθεί στερεωτικές εργασίες και έχει γίνει συντήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου. Ο χώρος έχει περιφραχθεί και βρίσκεται υπό κατασκευή προστατευτικό στέγαστρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Ιστορικά μνημεία

Μνημείο του Κρητικού Αγώνα

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Ένα μνημείο του κρητικού αγώνα στο κέντρο του χωριού, θυμίζει την εξέγερση το 1897, που οδήγησε στην κατάκτηση της αυτονομίας της Κρήτης.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Βυζαντινό φρούριο

ΚΥΡΙΑΚΟΣΕΛΛΙΑ (Οικισμός) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Στην άκρη της κοιλάδας, στο χωριό Κάστελος, μπορείτε να περπατήσετε μέχρι την κορυφή του λόφου (15 λεπτά περίπου), για να δείτε το βυζαντινό κάστρο του χωριού Κυριακοσέλια. Μέσα στα τείχη υπάρχουν μερικά ερείπια της αυθεντικής βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Κρήνες

Ενετική Κρήνη

ΑΛΙΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Πλησιάζοντας στο χωριό, θα δείτε μια βενετική βρύση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να ξεδιψάζουν τα ζώα.

Οικίες

Ενετικά κτίσματα

  Στο χωριό μπορείτε να δείτε ενδιαφέροντα παλιά χωριάτικα σπίτια με βενετικά ερείπια.

Ομορφες τοποθεσίες

Κοιλάδα

ΣΤΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Από την Κοιλάδα του Στύλου μπορείτε να θαυμάσετε τα Λευκά Όρη. Η θέα είναι καταπληκτική ιδιαίτερα την άνοιξη όταν τα βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι.

Ποτάμια

Βρυσακός

ΒΡΥΣΕΣ (Χωριό) ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑ
  Το ποτάμι Βρυσακός διασχίζει το χωριό και δημιουργεί ρηχούς (ιδιαίτερα ρηχούς το καλοκαίρι) καταρράκτες, όπου συχνάζουν πολλές πάπιες.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

ΒΑΜΟΣ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Αξιοθέατα Δήμου Γεωργιούπολης

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ

Σπήλαια

Σπήλαιο Κουρνά

ΚΟΥΡΝΑΣ (Χωριό) ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ
  Ανάμεσα στο χωριό και τη λίμνη του Κουρνά, 4.8 χιλιόμετρα από τη στροφή του δρόμου (για τον Κουρνά) υπάρχει η Σπηλιά του Κουρνά με την καταπληκτική θέα προς τη λίμνη. Η σπηλιά δεν είναι μεγάλη, 35 μέτρα βάθος, αλλά έχει αρκετούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες και φυσικούς στύλους. Για να φτάσετε στη σπηλιά πρέπει ν' ακολουθήσετε ένα μονοπάτι, κοντά στον κεντρικό δρόμο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Δίκταμου (Κατεχωρι Στύλος)

ΣΤΥΛΟΣ (Χωριό) ΑΡΜΕΝΟΙ
  Το φαράγγι αυτό, γνωστό και ως το φαράγγι Κατεχώρι ή Στύλου, είναι ένα από τα ελάχιστα Χανιώτικα φαράγγια που δεν έχει κατεύθυνση από βορρά προς νότο.
  Είναι πολύ όμορφο κατάφυτο από αρκετά είδη της Κρητικής χλωρίδας και με πολλές κρημνώδεις πλευρές. Η διάβασή του είναι εύκολη, αφού βρίσκεται κοντά στην πόλη των Χανίων, σ’ αυτό εισερχόμεθα από το χωριό Κατεχώρι του Δήμου Κεραμειών (υψόμ. 300μ και από Χανιά 21χλμ). Η διάβασή του διαρκεί τρεις μέχρι τέσσερις ώρες και η έξοδός του είναι στον οικισμό Φαράγγι (υψόμ. 40μ και 17χλμ από Χανιά), σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο Χανίων-Στύλου.
(Κείμενο: Αντώνης Πλυμάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ