gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αλατόπετρας

  Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό (Τούζι) 28 χλμ Δ των Γρεβενών σε υψόμετρο 970 μ. Οι 350 κάτοικοι - μόλις 80 το χειμώνα - ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυροκομική, τη μελισσοκομία, παραδοσιακά επαγγέλματα όλα για την περιοχή. Υπάρχουν ακόμη οικοδόμοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων, το 1897 οι Αλατοπετρίτες σκότωσαν έναν τούρκο φοροεισπράκτορα και δύο στρατιώτες, αρνήθηκαν όμως την περιοχή για δική τους, πλήρωσαν το πρόστιμο οι Πολυνερίτες και ορίστηκαν έτσι τα όρια των δύο κοινοτήτων στο Καστρί. Το Καστρί είναι μια κορυφή 1 χλμ Δ (1.200 μ.) απ' όπου υπάρχει θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάποιος θρύλος αναφέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε και έκρυψε σ' αυτό θησαυρό πριν φύγει για την Ασία. Εδώ βρίσκεται η εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (1914), χτισμένη πιθανότατα πάνω σε ερείπια βωμού.
  500 μ. από το Καστρί συναντάμε την «Γκούντα Τρύπα», που σύμφωνα με την παράδοση επί Τουρκοκρατίας υπήρξε λημέρι του κλέφτη Γκούντα, από το οποίο πήρε και το όνομά της. Οι Αλατοπετρίτες κατέφυγαν σ' αυτή το 1942 για να προφυλαχθούν από τους Γερμανούς. Εχει δώσει ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου, κυρίως τμήματα αγγείων, τα οποία φυλάγονται στο σχολείο της κοινότητας. Στην περιοχή υπάρχουν σπάνια είδη βλάστησης όπως ο ίταμος, η ορεινή φτελιά, η αγιοφουντουκιά, το ημερόκεδρο, η κουφοξυλιά, τα πυξάρια, το κώνειο, η οστρυά και η φλαμουριά.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ