gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΜΕΓΑΡΟ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Μεγάρου

  Είναι η έδρα του Δήμου Κοσμά Αιτωλού. Χωριό ορεινό με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Από τη δυτική πλευρά στο βάθος διακρίνονται οι πανύψηλες βουνοκορφές της Βόρειας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας και από τη Βόρεια πλευρά προβάλλει το όρος Βοΐο με τα μικρά και μεγάλα δάση οξιάς και βελανιδιάς που με τις άπειρες φθινοπωρινές αποχρώσεις τους ζωγραφίζουν ένα μαγευτικό τοπίο.
  Ιστορικά αναφέρεται, πως το παλαιό χωριό βρισκόταν στη θέση Νιδρούζι, τόπο που οι κάτοικοι , αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στα τέλη του 18ου αιώνα λόγω των αλλεπάλληλων ληστρικών επιθέσεων που δέχονταν από τους Τούρκους και του Αρβανίτες.
  Σήμερα στη θέση αυτή διασχίζετε ένα μονότοξο, πέτρινο γεφύρι, έργο όπως λέγεται του Γεωργίου Βράγγα, πραγματικού μάστορα της πέτρας.
  Η πρώτη ονομασία του χωριού αναφέρεται ως Ρατουσίνιστα από τη σλαβική λέξη «ράσο» που σημαίνει «όμορφος» κατάλοιπο λόγω της διείσδυσης των σλάβων στην περιοχή του 6ου αιώνα. Το χωριό αποκτά το όνομα Μέγαρο περί τα 1928 διότι υπήρχε ένα μεγάλο παλάτι στην περιοχή Σεράι από τα χρόνια του Αλή Πασά. Σήμερα στο λόφο Σεράι ή Σαράι με την υπέροχη θέα συρρέουν οι Μεγαριώτες κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα για να γευτούν την πεντανόστιμη παραδοσιακή φασολάδα και να πετάξουν τον χαρταετό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ