gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΞΥΝΟΒΡΥΣΗ Χωριό ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Ξινόβρυσης

Τηλέφωνο: +30 24230 54517
   Αφήνοντας την Καλλιθέα, μετά από τρία χιλιόμετρα, συναντά κανείς, μέσα στο πράσινο ενός ήμερου λόγγου, το τρίτο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αργαλαστής, την Ξινόβρυση, που οφείλει το όνομα της στο υπόξινο νερό που αναβλύζει έξω από το χωριό, κοντά στη θάλασσα. Για το παλιό όνομα της Ξινόβρυσης -Μπιστινίκα - υπάρχουν πολλές εκδοχές. Είτε προέρχεται από το σλαβικό pestinikr και pesnik, που σημαίνει "φούρνος", είτε προέρχεται από το όνομα κάποιου οικιστή, είτε προέρχεται από την παράφραση της πρότασης "μέσ' τ' στενίκα". από το μέρος στο οποίο είναι χτισμένο το χωριό.
  Στην ευρύτερη περιοχή έχουν επισημανθεί πολλά ευρήματα από τα μεσαιωνικά χρόνια και στην περιοχή "Συριώτη", υπάρχουν ακόμη τα πενιχρά οικοδομικά λείψανα από μεσαιωνικό κάστρο.
  Όπως και οι υπόλοιποι οικισμοί, η Ξινόβρυση πλήρωσε με αίμα τη συμμετοχή της το 1823, στην αναθέρμανση της Επανάστασης, καθώς πυρπολήθηκε και οι κάτοικοι της είτε σκοτώθηκαν, είτε πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Από τα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, λιθόκτιστη τρίκλιτη βασιλική του 1778 και τελεί υπό κήρυξη από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εκπληκτικής ομορφιάς και από τις πιο φημισμένες παραλίες του Πηλίου, είναι η παραλία των Ποτιστικών, από την πλευρά του Αιγαίου Πελάγους.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ