gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΠΛΩΜΑΡΙ Κωμόπολη ΛΕΣΒΟΣ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλωμαρίου

  Το Πλωμάρι είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λέσβου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και βρίσκεται 42 χλμ. ΝΔ της Μυτιλήνης. Ολόκληρη η περιφέρεια από τα παλιά χρόνια λεγόταν Φλουμάρια ή Πλουμάρια χωρίς να υπάρχει ακόμη και χωριό Πλουμάρι. Η ονομασία πιθανολογείται να προέρχεται από το λατινικό PLUMARIUS ( στολιστής) ή το γενοβέζικο PLUMARE (ποταμός) ή τους φλόμους γαλατερά φυτά της περιοχής.
  Οι πρώτοι κάτοικοί του τοποθετήθηκαν στην περιοχή μεταξύ του 1400 - 1500 στην Μέρηνα, τοποθεσία έξω από το σημερινό Μεγαλοχώρι. Με την αύξηση του πληθυσμού και την εγκατάσταση κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατοίκων από την υπόλοιπη Λέσβο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας δημιουργήθηκαν νέοι οικισμοί - οι λεγόμενες κατούνες - από τους οποίους σώζονται πολλοί ακόμη και σήμερα.
  Οι κάτοικοι αρχικά ασχολήθηκαν με τη γεωργία ενώ μετά τις συνεχείς πυρκαγιές του 1841 - 1842 και 1843 και την καταστροφή του "Μεγάλου Χωριού" κατέβηκαν σταδιακά στη θάλασσα. Έκτοτε παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη στο εμπόριο τη βιομηχανία και την ναυτιλία και το Πλωμάρι απετέλεσε κέντρο οικονομικής άνθησης. Στο Πλωμάρι που κάποτε λειτουργούσαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες λειτουργούν - εκσυγχρονισμένες σήμερα - φημισμένες παραδοσιακές ποτοποιίες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ