gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για το τοπωνύμιο: "ΚΑΤΑΛΑΚΚΟ Χωριό ΛΗΜΝΟΣ".


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καταλάκκου

  Μικρό παραδοσιακό χωριό με 126 κατοίκους. Η ονομασία Κατάλακκος = βαθύς λάκκος οφείλεται στη θέση που είναι κτισμένο, στο βάθος μιας ρεματιάς. Πιθανόν να πρόκειται για τον βυζαντινό Καταπόταμο που αναφέρεται το 1284 και το 1355 σε έγγραφα.Είναι τόσο καλά κρυμμένο ώστε ο επισκέπτης αντικρίζει τα σπίτια όταν φθάσει στο χείλος του υψώματος. Το χωριό αρχικά βρισκόταν στη βορινή παραλία του νησιού στη θέση Γομάτι ή Γόματος και μεταφέρθηκε ώστε να προφυλάσσεται από τους πειρατές.Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, αμμώδης σ’ ολόκληρο το μήκος του κόλπου. Μερικοί ταρσανάδες για τις βάρκες των ψαράδων χαρακτηρίζουν το τοπίο.
  Το Γομάτι που είναι επίνειο του χωριού πήρε το όνομά του από τον βυζαντινό στρατηγό Γόρματο, ο οποίος είχε κτήμα στην περιοχή. Το 1824 υπήρχε κάστρο στην περιοχή με την ονομασία "Παλαιόκαστρο του Σφουγγαρά". Η ονομασία προδίδει ότι το κάστρο υπήρχε από παλαιότερα. Σήμερα, σώζονται μόνο κάποια ερείπια. Ενδιαφέρον στοιχείο του χωριού είναι η προσαρμογή των κτιρίων στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ