gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΤΣΙΚΗ Δήμος ΛΗΜΝΟΣ" .


Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (7)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61366
  Το χωριό δημιουργήθηκε μετά το 1922 από Mικρασιάτες πρόσφυγες, που ήρθαν από το Ρέις-Δερέ της Ερυθραίας. Παλιότερα σ’ αυτή τη θέση υπήρχε το μοναδικό τουρκοχώρι του νησιού που οι κάτοικοί του μιλούσαν παρεφθαρμένα ελληνικά, τα Λέρα.
  Το όνομα πάντως είναι βυζαντινό και πρωτοαναφέρεται το 1355 σε μοναστηριακά έγγραφα. Το 1923 εξακόσιοι πρόσφυγες ήρθαν στη Λήμνο και εγκαταστάθηκαν στα Λέρα. Το 1947 οι πρόσφυγες το μετονόμασαν σε Αγ. Δημήτριο προς τιμή της πολιούχου εκκλησίας της χαμένης τους πατρίδας. Οι κάτοικοι έχουν μεγάλη κλίση στη μουσική. Από εδώ κατάγονται όλες οι κομπανίες της Λήμνου.
  Είναι το κατεξοχήν αμπελοπαραγωγικό χωριό της Λήμνου, με το ξηρό κρασί, το μοσχάτο. Καλλιεργούνται και πρώϊμα κηπευτικά.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ατσικής

ΑΤΣΙΚΗ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Μεσόγειο χωριό με 825 κατοίκους. Πρωτοαναφέρεται το 1284. Το όνομά της προδίδει την ύπαρξη αρχαίου οικισμού μιας και προέρχεται από την αρχαία ονομασία "Αττική". Οι Αθηναίοι πληρούχοι έδωσαν αυτή την επωνυμία τον 4ο ή 5ο αιώνα π.Χ., είτε σε ανάμνηση της πατρίδας τους, είτε επειδή φύτεψαν αττικές (ελαιόδεντρα) στον εύφορο κάμπο της. Το όμορφο παραμύθι της λαξευμένης πέτρας έχει στη Λήμνο μακρά και πλούσια παράδοση. Την τέχνη των πετράδων μπορεί κανείς σήμερα να θαυμάσει πάνω από όλα τις εκκλησίες του νησιού, που υψώνουν περήφανα τα καμπαναριά τους προσφέροντας καταφύγιο στα αγριοπερίστερα. Σώζονται αρκετά αξιόλογα κτίσματα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Σε αρκετά κτίρια προστίθεται διακοσμητική ταινία με ανάγλυφο στην στέψη μια ανατολική διάθεση. Εξαίρετο δείγμα το διώροφο πέτρινο και καταστόλιστο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, φιλοτεχνημένο από τον Ιωάννη Φωτιάδη.
  Χαρακτηριστικό δείγμα και η παλαιά κρήνη του χωριού. Ανήκει στις κρήνες με συμπαγή πρόσοψη, κατασκευασμένη το 1911, είναι ενσωματωμένη σε τοίχο άλλου αρχιτεκτονήματος. Ανεξάρτητα από το πλάτος και την όλη διευθέτηση της πρόσοψης, το πλαίσιο συνθέτουν δύο πεσσοί ή ημικίονες, με επίκρανα και κιονόκρανα αντίστοιχα, πάνω στα οποία εδράζεται τυφλό αψίδωμα ή αετωματική επίστεψη με ή χωρίς επιστύλιο.
  Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή σιτηρών, σταφυλιών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Έχει ιδρυθεί γυναικείος συνεταιρισμός ζαχαροπλαστικής που εφοδιάζει με τα φρέσκα γλυκά του όλο το νησί. Από το χωριό Ατσική ξεκινάει χωματόδρομος 20χλμ. που καταλήγει στον ´Αγιο Ερμόλαο, όπου λειτουργεί και καφετέρια - πιτσαρία. Η θάλασσα σχηματίζει πολλούς κολπίσκους με καθαρά νερά και ωραίες αμμουδιές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Βάρους

ΒΑΡΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 31235
  Χωριό με 212 κατοίκους. Η αρχική θέση του χωριού βρισκόταν 500μ. ΝΔ του σημερινού στην πλαγιά του λόφου Σταβανός, εκεί που σήμερα υπάρχει ο οικισμός Ανεμόεσσα. Επειδή όμως ήταν ορατό από τους πειρατές το μετέφεραν στο πίσω μέρος του λόφου. Το όνομα του προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του, που ήταν Βαρουσιώτες παραθεριστές. Αυτοί το έλεγαν Βαρούσι. Αναφέρεται το 1415 με τις μορφές "ο Βάρος" και "λαγκάδα των Βαριτών", ενώ η ονομασία αναφέρεται με την βυζαντινή ονομασία "Ο Βάρος". Στο χωριό Βάρος συναντάμε όπως και στα περισσότερα χωριά της Λήμνου, αρχοντικά του 19ου αιώνα μεγαλόπρεπα που αποδεικνύουν ότι ήταν θέρετρο πλουσίων οικογενειών της Λήμνου. Στη μικρή γραφική πλατεία υπάρχουν καφενεία-ταβερνούλες κάτω από την πλούσια σκιά δέντρων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης

ΔΑΦΝΗ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61346
  Μεσόγειο χωριό με 190 κατοίκους. Το όνομα δόθηκε το 1955 από την ύπαρξη δάφνης, σε αντικατάσταση του ξενόφερτου Σβέρδια. Τα Σβέρδια αναφέρονται από το 1284. Υπάρχει εκδοχή ότι μπορεί να προήλθε από τη λέξη συββεργίδα = τόπος με λυγαριές, που πράγματι υπάρχουν στο χωριό.
  Στην περιοχή της Δάφνης υπήρχε το μετόχι του χάρακα, όπου βρήκαν χροσόβουλα αγιορείτικα, που περιέχουν την ονομασία Σεβεργίδια. Το μετόχι του Χαράκα πρέπει να ήταν απ’ τα παλιότερα στο νησί και αυτό γιατί υπάρχει η παράδοση ότι το είχε επισκεφθεί ο ´Αγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο ιδρυτής της Μ. Λαύρας του Αγ. Όρους το 961 μ.Χ. Υπάρχει και λαγκαδιά με το όνομα Αγ. Αθανάσιος, όπου ρέει μια πηγή που λέγεται ότι το νερό της ανέβλυσε όταν ο Αγ. Αθανάσιος ο Αθωνίτης δίψασε και με το ραβδί του τρύπησε το χώμα. Ασυνήθιστο για το νησί είναι το πευκοδάσος που υπάρχει στη διαδρομή.
  Έξω από το χωριό υπάρχει υπόστεγη κρήνη κτισμένη το 1862, κάτω από την αετωματική επίστεψη του κρουνού, έχουν αποδοθεί σε ανάγλυφο σύνολο - μαζί με το έτος κτίσης - σταυρός, ημισέληνος συν άστρο και ρόδακας, υπομνηματίζοντας τα δύο πρώτα την ελληνοτουρκική συμβίωση, με τον σταυρό όμως εμφανώς να δεσπόζει.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καταλάκκου

ΚΑΤΑΛΑΚΚΟ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
  Μικρό παραδοσιακό χωριό με 126 κατοίκους. Η ονομασία Κατάλακκος = βαθύς λάκκος οφείλεται στη θέση που είναι κτισμένο, στο βάθος μιας ρεματιάς. Πιθανόν να πρόκειται για τον βυζαντινό Καταπόταμο που αναφέρεται το 1284 και το 1355 σε έγγραφα.Είναι τόσο καλά κρυμμένο ώστε ο επισκέπτης αντικρίζει τα σπίτια όταν φθάσει στο χείλος του υψώματος. Το χωριό αρχικά βρισκόταν στη βορινή παραλία του νησιού στη θέση Γομάτι ή Γόματος και μεταφέρθηκε ώστε να προφυλάσσεται από τους πειρατές.Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, αμμώδης σ’ ολόκληρο το μήκος του κόλπου. Μερικοί ταρσανάδες για τις βάρκες των ψαράδων χαρακτηρίζουν το τοπίο.
  Το Γομάτι που είναι επίνειο του χωριού πήρε το όνομά του από τον βυζαντινό στρατηγό Γόρματο, ο οποίος είχε κτήμα στην περιοχή. Το 1824 υπήρχε κάστρο στην περιοχή με την ονομασία "Παλαιόκαστρο του Σφουγγαρά". Η ονομασία προδίδει ότι το κάστρο υπήρχε από παλαιότερα. Σήμερα, σώζονται μόνο κάποια ερείπια. Ενδιαφέρον στοιχείο του χωριού είναι η προσαρμογή των κτιρίων στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σαρδών

ΣΑΡΔΕΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61258
  Παραδοσιακό χωριό με 290 κατοίκους. Αρχικά το χωριό βρισκόταν στη θέση "Αρδες", στη βορινή παραλία του νησιού. Με το όνομα Αρδία ή Αρείαι αναφέρεται το 1284. Η παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοι μετοίκησαν από κει αρχικά στη θέση της Παναγιά Αγαλατιανή και αργότερα σε πιο ασφαλές σημείο, στη ρεματιά που βρίσκεται κοντά στο λόφο, του Αγίου Γεωργίου. Στη σημερινή τοποθεσία εγκαταστάθηκαν όταν μια επιδημία χολέρας έπληξε το χωριό. Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μία είναι ότι προέρχεται από τη λέξη δειράδες= κορφοβολύνια, επειδή είναι κτισμένο σε λοφοσειρά. Αλλη ότι από τη λέξη σάρδιον = σταχτόχρωμο πέτρωμα, και η τελευταία από το αρχικό Αρδιές (αραιοκατοικημένες).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ