gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους για το τοπωνύμιο: "ΦΛΙΟΥΣ Αρχαία πόλη ΝΕΜΕΑ".


Μνημεία που αναφέρονται από αρχαίους (13)

Αρχαία ιερά

Ιερό Ηβης

Βρισκόταν στην ακρόπολη των Φλιασίων, μέσα σε άλσος με κυπαρίσσια. Το παλιότερο όνομα της θεάς ήταν Γανυμήδα. Το Ιερό αυτό χρησίμευε και ως άσυλο για τους ικέτες και μάλιστα έκαναν εκεί και μια γιορτή, τους Κισσοτόμους. Για κάποιο μυστικό λόγο, θρησκευτικής φύσεως, δεν υπήρχε άγαλμα της Ηβης στο Ιερό της (Παυσ. 2,13,3).

Ιερό Δήμητρας και Κόρης

Βρισκόταν στην ακρόπολη των Φλιασίων. Στο Ιερό αυτό υπήρχε άγαλμα της Δήμητρας και της Κόρης, καθώς επίσης και χάλκινο άγαλμα της Αρτέμιδος (Παυσ. 2,13,5).

Ιερό Δήμητρας

Βρισκόταν κοντά στο θέατρο. Μέσα στο Ιερό υπήρχαν αγάλματα της θεάς, τα οποία την παρίσταναν καθιστή (Παυσ. 2,13,5).

Ιερό Διονύσου

Βρισκόταν κοντά στον Ομφαλό. Στο Ιερό αυτό υπήρχε λατρευτικό άγαλμα του θεού σε κοινή θέα (Παυσ. 2,13,7).

Ιερό Απόλλωνα

Βρισκόταν κοντά στον Ομφαλό. Στο Ιερό αυτό υπήρχε λατρευτικό άγαλμα του θεού σε κοινή θέα (Παυσ. 2,13,7).

Ιερό Ισιδος

Βρισκόταν κοντά στον Ομφαλό. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς στο Ιερό αυτό δεν ήταν σε κοινή θέα, αλλά μπορούσαν να το βλέπουν μόνο οι ιερείς (Παυσ. 2,13,7).

Αρχαίοι ναοί

Ναός Ηρας

Βρισκόταν στην ακρόπολη των Φλιασίων. Το λατρευτικό άγαλμα της θεάς ήταν φτιαγμένο από μάρμαρο Πάρου (Παυσ. 2,13,4).

Ασκληπιείο

Βρισκόταν στη δεξιά πλαγιά του λόφου της ακρόπολης των Φλιασίων. Το λατρευτικό άγαλμα του θεού στο Ναό αυτό τον παρίστανε χωρίς γένια (Παυσ. 2,13,5).

Αρχαία θέατρα

Θέατρο των Φλιασίων

Βρισκόταν κάτω από το Ναό του Ασκληπιού.

Αρχαία αγάλματα

Αγαλμα κατσίκας

Επίχρυσο κατά το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του, το είχαν τοποθετήσει οι Φλιάσιοι στην αγορά τους και το τιμούσαν για να μην καταστρέφονται τα αμπέλια από τον αστερισμό Αιγός (Παυσ. 2,13,6).

Αγαλμα Ηρακλή και Κύαθου

Βρισκόταν σ' ένα κτίριο κοντά στο Ιερό του Απόλλωνα. Υπήρχε σχετικός μύθος, ότι δηλαδή ο Ηρακλής είχε σκοτώσει τον Κύαθο, οινοχόο του Οινέα και από τότε οι Φλιάσιοι έκαναν αυτό το οικοδόμημα στη μνήμη του.

Laphaes of Phlius

Laphaes of Phlius, a statuary of the early period of Greek art. His wooden statue of Heracles at Sicyon is mentioned by Pausanias (ii. 10.1), who also conjectured that the colossal wooden statue of Apollo, at Aegeira in Achaia, was the work of the same artist, from the resenmblance in style between it and the Heracles (vii. 26. 3, or 6).

Διάφορα

Μαντικό

Πρόκειται για κτίριο που βρισκόταν πίσω από την αγορά. Ελεγαν ότι εκεί κοιμήθηκε μια νύχτα ο Αμφιάραος και μετά είχε αποκτήσει μαντικές ικανότητες που δεν είχε μέχρι τότε (Παυσ. 2,13,7).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ