gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ Κωμόπολη ΠΙΕΡΙΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Κονταριώτισσα, αρχαία Πιερίς

  Η Κονταριώτισσα, έδρα του νέου Δήμου, λέγεται ότι ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Πιερίας που κατοικούσαν οι αρχαίοι Θράκες, και είχε το όνομα Πιερίς. Η Πιερίς ήταν τόπος λατρείας του θεού Διόνυσου και από αρχαίους συγγραφείς αναφέρεται ότι εδώ έγινε η ταφή του Ορφέως από τις Μούσες. Η ίδρυσή της χάνεται στα βάθη της Αρχαίας Ιστορίας μας σε μια χρονική περίοδο που τοποθετείται πριν από το 1400 π.Χ. Τον 8ο αιώνα π.Χ. κυριαρχούν στην πόλη οι Τημενίδες και οι Θράκες εκδιώχνονται. Σ'αυτό το χρονικό διάστημα που κυριαρχούν οι Μακεδόνες στην περιοχή, μεταφέρεται και η Πιερίς στη νέα της θέση, που είναι στο χώρο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αναφέρεται ότι στην πόλη αυτή υπήρχε Mαντείο αφιερωμένο στον Ορφέα, καθώς και άγαλμα του Ορφέως, το οποίο μάλιστα ίδρωνε πριν να ξεκινήσει ο Αλέξανδρος την εκστρατεία του στην Ασία.
  Κατά τους χριστιανικούς χρόνους διατηρήθηκε αμείωτη η σημασία της πόλεως και τη Βυζαντινή περίοδο (11ος αι. μ.Χ.) χτίστηκε ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα λοιπόν στη θέση της αρχαίας Πιερίδος είναι χτισμένη η Κονταριώτισσα, το όνομα της οποίας δόθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και ονομάστηκε έτσι από τα κουντουρά (άλογα με κοντές ουρές). Οι κάτοικοι προοδευτικοί, φιλόθρησκοι και φιλοπάτριδες πολέμησαν τους Τούρκους κατά την Εθνεγερσία και μάλιστα κάτοικοί της πήραν μέρος κατά τη μεγάλη επανάσταση του 1878 στο Λιτόχωρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Δίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ