gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (7)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Κουνάβοι

ΚΟΥΝΑΒΟΙ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Χωριό της Επαρχίας Πεδιάδας, N. Ηρακλείου, κάτοικοι 900, υψόμετρο 340μ. Βρίσκεται στο 15ο χλμ. της κεντρικής αρτηρίας προς Καστέλι, Βιάννο κλπ. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία ( σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, κρασοστάφυλα ) και την ελαιοκομία.
  Μέσα στο χωριό υπάρχουν τρεις ναοί. Ο τρίκλιτος βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου.
  Στο κέντρο έχει ένα μεγάλο θόλο και τέσσερις μικρότερους, που σχηματίζουν σταυρό. Η παράδοση αναφέρει, ότι κτίστηκε από πέντε άγαμες αδερφές και κάθε μία έκτισε ένα τρούλο. Τα υπολείμματα των οικοδομικών υλικών "τα χαλίκια" χρησιμοποιήθηκαν και κτίστηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου "του Αποχαλικιά", καθώς και ο τρίκλιτος επίσης ναός της κοίμησης της Θεοτόκου.
  Υπάρχουν επίσης 11 πανέμορφα ξωκλήσια, με πιο χαρακτηριστικό το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται 300μ, πριν από το χωριό, σε ωραία γραφική τοποθεσία, όπου στις 27 Ιουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι.
  Η αρχαιότερη μνεία του οικισμού αναφέρεται σε έγγραφο του 1212. Το έτος αυτό ο δόγης της Βενετίας P. Ziani , επεκύρωσε τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία κατεχόμενα από την εποχή των Βυζαντινών ... δυο αμπέλια , το ένα μοσχάτο, στο χωριό Scovani. Σε συμβόλαιο του 1271, του συμβολαιογράφου του Χάντακα P. Scardon αναφέρεται, ότι ο Rufinus de Spello, κάτοικος του χωριού Conave προπωλεί στον Ιωαν. Raynaloto, κάτοικο Χάντακα, ποσότητα καλού σίτου.
  Αναφέρεται επίσης σε πολλά έγγραφα του 1368 - 1394 Conave και Cunavus, φέουδο διαφόρων. Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834, Kunavi, με 10 τούρκικες και 10 χριστιανικές οικογένειες. Το 1881 οι Κουνάβοι είναι στο Δήμο Αγ. Παρασκιών με 277 Χριστιανούς και 226 Τούρκους κατοίκους. Το 1928 έδρα ομώνυμης κοινότητας με 780 κατοίκους. Κοντά στους Κουνάβους στη θέση "Ελληνικά" υπήρχε η πόλη της Ελληνορωμαϊκής εποχής Ελτυνία.
  Η θέση της ήταν άγνωστη μέχρι το 1918, όταν όμως γινόταν ο δρόμος από τους Κουνάβους προς τον οικισμό Ζαγουριάνοι βρέθηκαν κτίσματα, κιονόκρανα δωρικού ρυθμού και επιγραφές. Σε μια απ αυτές, μήκους 2,5 μ., με γράμματα βουστροφηδόν γραμμένα, του 6ου π.Χ αιώνα αναφέρεται η λέξη Ελτυναιείς.
  Σήμερα το χωριό ανήκει στο Δήμο Ν. Καζαντζάκη μαζί με άλλες κοινότητες.
  Ιστορικά στοιχεία από το βιβλίο "Πόλεις και χωριά της Κρήτης" του Στέργιου Γ. Σπανάκη.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Αγιές Παρασκιές

ΑΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΙΕΣ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
 Το χωριό Αγιές Παρασκιές βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου στο δρόμο Ηράκλειο - Κουνάβοι - Αγιές Παρασκιές κι έχει πανέμορφη θέα στην Κοιλάδα των Πεζών.

Αγιος Βασίλειος

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Το χωριό Αγιος Βασίλειος βρίσκεται 21 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στο δρόμο Ηράκλειο - Κνωσός - Κουνάβοι - Αγιος Βασίλειος και έχει μια πολύ παλιά βυζαντινή εκκλησία.

Αλάγνι

ΑΛΑΓΝΙ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Το χωριό Αλάγνι βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι. Η περιοχή έχει μερικές βυζαντινές εκκλησίες.

Κουνάβοι

ΚΟΥΝΑΒΟΙ (Χωριό) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
  Το χωριό Κουνάβοι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στο δρόμο Ηράκλειο - Κνωσός - Κουνάβοι. Το χωριό έχει βυζαντινές εκκλησίες.

Μυρτιά

ΜΥΡΤΙΑ (Χωριό) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Η Μυρτιά βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Σκαλάνι - Μυρτιά. Υπάρχει μια στροφή περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια από τις Αγίες Παρασκιές που οδηγεί στη Μυρτιά. Το Μουσείο Καζαντζάκη και οι ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται μέσα ή γύρω στο χωριό.

Σημερινή τοποθεσία

ΤΡΙΤΑ (Αρχαία πόλη) ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
Η θέση του αρχαίου τόπου πιθανολογείται στο χωριό Αστρίτσι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ