gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΝΤΑΝΟΣ Χωριό ΧΑΝΙΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Greek & Roman Geography (ed. William Smith)

Cantanus

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Cantanus (Kantanos, Steph. B.; Kantania, Hierocles: Eth. Kantanios, Steph. B.), a city of Crete, which the Peutinger Table fixes at 24 M. P. from Cisamos. It was a bishop's see under the Byzantine emperors, and when the Venetians obtained possession of the island they established a Latin bishop here, as in every other diocese. Mr. Pashley (Trav. vol. ii. p. 116) found remains of this city on a conical hill about a mile to the S. of Khadros. The walls can be traced for little more than 150 paces; the style of their masonry attests a high antiquity.

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Κάδρος

ΚΑΔΡΟΣ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Το χωριό Κάδρος απέχει 66 χιλιόμετρα από τα Χανιά από την αριστερή έξοδο της πόλης στο δρόμο Χανιά - Ταυρωνίτης - Κάντανος - Παλαιόχωρα. Η θέα της γύρω περιοχής από το χωριό είναι θαυμάσια, καθώς βρίσκεται πάνω σ' ένα ψηλό λόφο. Στην περιοχή υπάρχουν απομεινάρια αρχαίας πόλης (της Καντάνου σύμφωνα με τον Pashley), όπως και βυζαντινές εκκλησίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Κακοδίκι

ΚΑΚΟΔΙΚΙ (Χωριό) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Το χωριό Κακοδίκι απέχει 65 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Ταυρωνίτης - Κάντανος - Παλαιόχωρα, κι έχει πολλές βυζαντινές εκκλησίες σε διαφορετικές περιοχές του χωριού. Δυστυχώς οι εκκλησίες είναι κλειστές.

Κάντανος

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Η Κάντανος είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σελίνου και απέχει 58 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Ταυρωνίτης - Κάντανος. Βρίσκεται στη γεμάτη ελαιόδεντρα, εύφορη Κοιλάδα του Σελίνου, σε μια περιοχή που κύρια γνωρίσματά της είναι ο μεγαλύτερος δείκτης βροχοπτώσεων στην Κρήτη και οι ποταμοί που ρέουν όλο το χρόνο. Κοντά στην Κάντανο υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες.
  Κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά Χρόνια μια πόλη που ονομαζόταν Κάντανος ή Καντανία άκμασε εδώ. Αυτή η άποψη δεν είναι εξακριβωμένη, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι βρισκόταν στην τοποθεσία που βρίσκεται η σημερινή Κάντανος κι όχι στο χωριό Κάδρος νοτιότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι. Ερείπια ενός πολύ μεγάλου κτιρίου με μωσαϊκό πάτωμα του 3ου αιώνα μ.Χ. βρέθηκαν εδώ. Η εκκλησία στα Ζεβρεμιανά, κοντά στην Κάντανο, πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση παλιότερης επισκοπικής εκκλησίας από την Πρώτη Βυζαντινή Περίοδο. Η αρχαία Κάντανος πάντως, μάλλον καταστράφηκε από τους Αραβες.
  Κατά την τουρκική κατοχή στην Κάντανο εγκαταστάθηκαν κάποιοι πολύ σκληροί Τούρκοι και έγιναν πολλές μάχες στην περιοχή για να εκδιωχτούν. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι της Καντάνου αντιστάθηκαν σθεναρά κατά των Γερμανών και η πόλη κατεδαφίστηκε από τα θεμέλια, "έτσι ώστε να μη μπορεί ποτέ να ξαναχτιστεί" όπως λέει η πινακίδα που έμεινε. Το σκηνικό όπου εκτυλίχτηκε ένα ηρωικό περιστατικό βρίσκεται νότια της Καντάνου σ' ένα φαράγγι. Οι Κρητικοί απέκρουσαν τις γερμανικές δυνάμεις για δύο μέρες και ο θάνατος εικοσιπέντε Γερμανών, συντέλεσε στην καταστροφή του χωριού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Κάντανος

ΚΑΝΤΑΝΟΣ (Αρχαία πόλη) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά Χρόνια μια πόλη που ονομαζόταν Κάντανος ή Καντανία άκμασε εδώ. Αυτή η άποψη δεν είναι εξακριβωμένη, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι βρισκόταν στην τοποθεσία που βρίσκεται η σημερινή Κάντανος κι όχι στο χωριό Κάδρος νοτιότερα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι. Ερείπια ενός πολύ μεγάλου κτιρίου με μωσαϊκό πάτωμα του 3ου αιώνα μ.Χ. βρέθηκαν εδώ. Η εκκλησία στα Ζεβρεμιανά, κοντά στην Κάντανο, πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση παλιότερης επισκοπικής εκκλησίας από την Πρώτη Βυζαντινή Περίοδο. Η αρχαία Κάντανος πάντως, μάλλον καταστράφηκε από τους Άραβες.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Φλώρια

ΦΛΩΡΙΑ (Οικισμός) ΚΑΝΤΑΝΟΣ
  Το χωριό Φλώρια απέχει 46 χιλιόμετρα από τα Χανιά, στο δρόμο Χανιά - Ταυρωνίτης - Φλώρια - Κάντανος. Χωρίζεται σε δύο τμήματα, στα Ανω Φλώρια και στα Κάτω Φλώρια. Το χωριό αντιστάθηκε στους Γερμανούς το 1941, όταν βάδιζαν εναντίον της Καντάνου και τότε καταστράφηκε εντελώς. Εδώ υπάρχουν δύο βυζαντινές εκκλησίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ