gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα για το τοπωνύμιο: "ΣΙΑΤΙΣΤΑ Πόλη ΚΟΖΑΝΗ".


Προϊόντα (1)

Αμπελουργίας

  Αν η φήμη της Σιάτιστας έφτασε τόσο ψηλά, αυτό το οφείλει σε τρεις παράγοντες: Στα Αρχοντικά της, στα γουναρικά της και στα περίφημα κρασιά της.
  Αμπελόεσσα και Πολυστάφυλο θα έλεγε τη Σιάτιστα ο ποιητής.
  Από πολύ παλιά οι Σιατιστινοί ασχολήθηκαν με την αμπελουργία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της ανέρχονταν σε 15.000 στρέμματα. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3.000 στρέμματα. Η άριστη ποιότητα των Σιατιστινών κρασιών οφείλεται στα πετρώδη μέρη, όπου καλλιεργείται η άμπελος.
  "Οι Σιατιστείς κατασκευάζουν εν είδος κρασιού εκ των αρίστων της Ρουμελίας", αυτό διαπιστώνει ο Αγγλος περιηγητής Γουλιέλμος Μαρτίνος Ληκ που επισκέφθηκε την Σιάτιστα το 1805.
  Οι Σιατιστινοί με τα καραβάνια μετέφεραν τα κρασιά στα Γιάννενα και τη Θεσσαλία και επιστρέφοντας φόρτωναν διάφορα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα. Κρασιά πουλούνταν και στις γύρω πόλεις Γρεβενά, Αργος Ορεστικό, Τσοτύλι καθώς επίσης και στην Κορυτσά. Γνωρίζουμε ακόμα, ότι ανάμεσα στα σπουδαιότερα εγχώρια εμπορεύματα που μεταφέρονταν με καραβάνια από την Μακεδονία στην Κεντρική Ευρώπη ήταν και τα περίφημα κρασιά της Σιάτιστας.
  Οι αμπελουργοί φυλάγουν τα κρασιά τους σε βαρέλια για 5, 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια σε ειδικά κατασκευασμένα υπόγεια (κατώγια) που είναι δροσερά και σκοτεινά. Οι τύποι των κρασιών που παράγονται σήμερα είναι:
  Το άσπρο και το μαύρο με βελούδινη γεύση και επίγευση ευχάριστη και το περίφημο "ηλιαστό" της Σιάτιστας που βραβεύτηκε σε πολλές εκθέσεις και λέγεται έτσι γιατί προέρχεται από σπάνιες ποικιλίες μαύρων μοσχάτων σταφυλιών που τα ηλιάζουν μέχρι και δύο μήνες. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει ο επισκέπτης και βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι είδε τη Σιάτιστα, αν δεν γευθεί το ηλιαστό της. Ειδικά αυτό το κρασί μπορεί να είναι 20, 30 ή και περισσότερων χρόνων, η δε τιμή του ανέρχεται σήμερα από 4.000 μέχρι 7.000 δρχ. το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και το πόσο παλιό είναι. Επίσης από τα τσίπουρα (στέμφυλα) παράγεται η άριστη ρακή (τσίπουρο) της Σιάτιστας.
  Όλα τα είδη κρασιών πωλούνται σε πολλά σπίτια της Σιάτιστας τώρα και εμφιαλωμένα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σιάτιστας (1993).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ