gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Προϊόντα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .


Προϊόντα (12)

Links

Αιανή

ΑΙΑΝΗ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Κύριος κλάδος της οικονομίας είναι η γεωργία, με κυριότερες καλλιέργειες το σιτάρι, τον καπνό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, αλλά και τα εξαιρετικής ποιότητας αμπέλια. Η ζωική παραγωγή είναι από τις δυναμικότερες του Νομού, ιδιαίτερα δε η αιγοπροβατοτροφία με 12.000 αιγοπρόβατα περίπου. Τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και τυροκομικά προϊόντα διατίθενται από τα καταστήματα της περιοχής, οι επισκέπτες μπορούν όμως να τα γευτούν και στις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες που φημίζονται και για την ποιότητα των εδεσμάτων που προσφέρουν αλλά και τη φιλική ατμόσφαιρα τους.

Αμπελουργίας

ΣΙΑΤΙΣΤΑ (Πόλη) ΚΟΖΑΝΗ
  Αν η φήμη της Σιάτιστας έφτασε τόσο ψηλά, αυτό το οφείλει σε τρεις παράγοντες: Στα Αρχοντικά της, στα γουναρικά της και στα περίφημα κρασιά της.
  Αμπελόεσσα και Πολυστάφυλο θα έλεγε τη Σιάτιστα ο ποιητής.
  Από πολύ παλιά οι Σιατιστινοί ασχολήθηκαν με την αμπελουργία. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της ανέρχονταν σε 15.000 στρέμματα. Σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3.000 στρέμματα. Η άριστη ποιότητα των Σιατιστινών κρασιών οφείλεται στα πετρώδη μέρη, όπου καλλιεργείται η άμπελος.
  "Οι Σιατιστείς κατασκευάζουν εν είδος κρασιού εκ των αρίστων της Ρουμελίας", αυτό διαπιστώνει ο Αγγλος περιηγητής Γουλιέλμος Μαρτίνος Ληκ που επισκέφθηκε την Σιάτιστα το 1805.
  Οι Σιατιστινοί με τα καραβάνια μετέφεραν τα κρασιά στα Γιάννενα και τη Θεσσαλία και επιστρέφοντας φόρτωναν διάφορα άλλα γεωργικά και μη προϊόντα. Κρασιά πουλούνταν και στις γύρω πόλεις Γρεβενά, Αργος Ορεστικό, Τσοτύλι καθώς επίσης και στην Κορυτσά. Γνωρίζουμε ακόμα, ότι ανάμεσα στα σπουδαιότερα εγχώρια εμπορεύματα που μεταφέρονταν με καραβάνια από την Μακεδονία στην Κεντρική Ευρώπη ήταν και τα περίφημα κρασιά της Σιάτιστας.
  Οι αμπελουργοί φυλάγουν τα κρασιά τους σε βαρέλια για 5, 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια σε ειδικά κατασκευασμένα υπόγεια (κατώγια) που είναι δροσερά και σκοτεινά. Οι τύποι των κρασιών που παράγονται σήμερα είναι:
  Το άσπρο και το μαύρο με βελούδινη γεύση και επίγευση ευχάριστη και το περίφημο "ηλιαστό" της Σιάτιστας που βραβεύτηκε σε πολλές εκθέσεις και λέγεται έτσι γιατί προέρχεται από σπάνιες ποικιλίες μαύρων μοσχάτων σταφυλιών που τα ηλιάζουν μέχρι και δύο μήνες. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει ο επισκέπτης και βέβαια δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι είδε τη Σιάτιστα, αν δεν γευθεί το ηλιαστό της. Ειδικά αυτό το κρασί μπορεί να είναι 20, 30 ή και περισσότερων χρόνων, η δε τιμή του ανέρχεται σήμερα από 4.000 μέχρι 7.000 δρχ. το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και το πόσο παλιό είναι. Επίσης από τα τσίπουρα (στέμφυλα) παράγεται η άριστη ρακή (τσίπουρο) της Σιάτιστας.
  Όλα τα είδη κρασιών πωλούνται σε πολλά σπίτια της Σιάτιστας τώρα και εμφιαλωμένα.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σιάτιστας (1993).

Διάφορα

ΕΜΠΟΡΙΟ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
1. Κάστανα
2. Κεράσια
.

Μήλα

ΜΗΛΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ

ΜΟΥΡΙΚΙ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Ο Δήμος Μουρικίου, χάρη στην εύφορη γη αλλά και στα πλούσια επιφανειακά νερά, παράγει προϊόντα τα οποία είναι ονομαστά για την ποιότητά τους όπως:
1. Ντομάτες (σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Μουρικίου)
2. Τσίπουρο (σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Μουρικίου)
Οσον αφορά την κτηνοτροφία, υπάρχουν αρκετά κεφάλια αιγοπροβάτων (βλ. Αρδασσα, Μηλοχώρι), τα προϊόντα των οποίων διακινούνται στην τοπική αγορά.

Πατάτες

ΦΟΥΦΑΣ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ

Εσπεριδοειδή

ΒΕΡΜΙΟ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Χαρακτηριστικό προϊόν του Δήμου Βέρμιου είναι τα περίφημα μήλα Πύργων και Μεσόβουνου.

Σελίδες επίσημες

ΑΣΚΙΟ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Η παραγωγή κρασιού στο Δήμο Ασκίου
  Στο Δήμο Ασκίου καλλιεργούνται περισσότερα από 900 στρέμματα με αμπέλια , αλλά οι αμπελουργικές άδειες δεν ξεπερνούν τα 600 στρέμματα. Παρόλο ότι είναι αποθαρρυνόμενη η φύτευση νέων αμπελιών, υπάρχει διάθεση για φύτευση νέων αμπελώνων.
  Περίπου 550 στρέμματα βρίσκονται στον Πελεκάνο και άλλα 250 στην Εράτυρα. Η καλλιέργεια γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, τα κλήματα είναι διαμορφωμένα σε κύπελλο, ελάχιστα είναι γραμμικά, ενώ στην πλειονότητά τους είναι ξηρικά. Η έκθεση των αμπελώνων επιτρέπει στα αμπέλια να δέχονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το σχετικά χαμηλό ύψος βροχόπτωσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία άρδευσης, συντείνουν στην παραγωγή πρώτης ύλης εξαιρετικής ποιότητας.
  Η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας κυμαίνεται πάντα σε χαμηλά επίπεδα λόγω της ανατολικής έκτασης των αμπελώνων, αλλά και γιατί στραγγίζοντας οι Βόρειοι ξηροί άνεμοι στην κοιλάδα του Μυρίχου απομακρύνουν την υγρασία.
  Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Βουλγάρικο, το Ξινόμαυρο (κρασοστάφυλο, ξινοστάφυλο), το Νεύρο, η Αλεποουρά, οι Κοκκινούσκες, τα Μοσχάτα, τα Χονδρομαύρα, τα Γαλλικά και τέλος τα Μοσχομαύρα. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 700 έως 1400 κιλά το στρέμμα και επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες της κάθε χρονιάς, την ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα και τις φροντίδες που θα δεχθεί από τον αμπελουργό.
  Οι τύποι των κρασιών που παράγονται είναι ο ερυθρός ξηρός (μπρούσκο), το οποίο δεν συνηθίζεται να παλαιώνει, καταναλώνεται φρέσκο μέχρι τις αρχές της Ανοιξης. Έχουμε το «άσπρο» κρασί που είναι είτε ημίξηρο, είτε ημίγλυκο ροζέ κρασί, το οποίο επιδέχεται παλαίωσης, ενώ το κρασί που ξεχωρίζει είναι ο «γλυκός» που παράγεται με προσθήκη συμπυκνωμένου γλεύκους (σερμπέτι) και επιδέχεται μακροχρόνια παλαίωση, που γίνεται σε ειδικούς χώρους (κατώϊα), διαμορφωμένους ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων για υγιεινή και ασφαλή αποθήκευση τροφίμων, που αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς και να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα ...
Η παραγωγή τουρσιών στο Δήμο Ασκίου
  Η περιοχή ανέκαθεν παρήγαγε λαχανικά και ιδιαίτερα κατά μήκος της κοιλάδας του Μυρίχου (δεν είναι τυχαίο που ακόμη και σήμερα προωθείται η καλλιέργεια στην περιοχή οποία διαθέτει ιδανικό μικροπεριβάλλον - μία από τις τρεις σε όλο το Νομό). Μέρος της παραγωγής μεταποιούνταν στην περιοχή από τις νοικοκυρές με τον παραδοσιακό τρόπο, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
  Έτσι παρασκευάζονται τουρσιά, όπως μελιτζάνα γεμιστή με τριμμένο λάχανο και καρότο περιτυλιγμένη με φύλλα σέλινου, πιπεριές απλές αλλά και γεμιστές με τριμμένο λάχανο και σέλινο, λάχανο πικάντικο τριμμένο με πιπεριές, καρότα και σέλινο, καθώς και αγγουράκι χωριάτικο (ολόκληρο μικρού μεγέθους), φασολάκια, ενώ, τέλος, διατηρείται η παραγωγή διαφόρων τύπων σάλτσας βασισμένη σε «χωριάτικη ντομάτα» (ποτέ σε βιομηχανική).
Η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων στο Δήμο Ασκίου
  Η περιοχή ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους πόλους συγκέντρωσης ζωικού κεφαλαίου, ενώ ακόμη και σήμερα αποτελεί τον δεύτερο πόλο συγκέντρωσης αιγοπροβάτων στο Νομό.
  Τα κοπάδια βόσκουν τον περισσότερο καιρό στα λιβάδια του όρους Ασκιου (Σινιάτσικου) στα οποία φύονται διάφορα είδη λιβαδιών φυτών αλλά και ενδημούν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μακριά από την ρύπανση που προκαλούν οι μονάδες της ΔΕΗ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας φρέσκου αιγοπρόβειου γάλακτος με το οποίο παράγονται ιδιαίτερα τυροκομικά προϊόντα όπως το μανούρι Ναμάτων και το τουλουμίσιο (Ξυνοτύρι) Γαλατινής, ενώ φυσικά παράγονται και τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα, όπως η φέτα το κεφαλοτύρι , η κεφαλογραβιέρα, ο μπάτζιος, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, σε μικρά οικογενειακά τυροκομεία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ασκίου


Η παραγωγή φασολιού στο Σισάνι

ΣΙΣΑΝΙ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
  Το φασόλι αποτελεί την δυναμικότερη καλλιέργεια στο Σισάνι. Καλλιεργούνται ετησίως από 270-350 στρ .(επί συνόλου 4540 στρ. καλλιεργούμενης γης) με τρεις ποικιλίες: Τα «ψιλά», που είναι τα μικρότερα σε μέγεθος, και τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες, τους «γίγαντες» και τους «ελέφαντες», οι οποίοι και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι αποδόσεις κυμαίνονται για τα ψιλά από 200 έως 350 κιλά το στρέμμα, ενώ για τα χονδρά από 300 έως 450 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε χρονιάς και τις φροντίδες που θα δεχθούν.
  Το εδαφοκλιματικό περιβάλλον του Σισανίου είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του φασολιού, αφού την περιοχή καλλιέργειας διατρέχει ο ποταμός Μύριχος, οι βροχοπτώσεις και τα υπόγεια νερά άρδευσης είναι ικανοποιητικά, ενώ τα εδάφη είναι σταθερά και θερμά. Ουσιαστικά έχουμε ένα μικροκλίμα που δημιουργείται από ένα σχεδόν κλειστό πέταλο ορεινού όγκου κατάφυτου με ώριμου δρυοδάσους που τη βάση του διατρέχει ο ποταμός Μύριχος. Έτσι λόγω της δάσωσης και του ποταμού το κλίμα είναι ήπιο Χειμώνα Καλοκαίρι με σχετικά - για την ευρύτερης περιοχή - πρώιμη Ανοιξη και όψιμο Χειμώνα. Αυτά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη υγρασίας στην ατμόσφαιρα, συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του ιδανικού περιβάλλοντος για την καλλιέργεια του φασολιού.
  Πριν την σπορά με το φρεζάρισμα γίνεται η βασική λίπανση της καλλιέργειας με 50 κιλά 11-15-15, ενώ τελευταία διαδίδεται η υδρολίπανση με τη βοήθεια των σταλακτοφόρων σωλήνων. Ακολουθεί η σπορά, είτε με το χέρι είτε με μηχανή, πάντοτε βέβαια γραμμικά, προς τα τέλη Απριλίου μέχρι και τις 15 Μαΐου. Οι ποικιλίες είναι αναρριχώμενες και υποστυλώνονται σε πυραμίδα που σχηματίζουν τέσσερα καλάμια δεμένα στην κορυφή τους. Η ζιζανιοκτόνα γίνεται προφυτρωτικά (συνήθως με treflan), ενώ μεταφυτρωτικά καταπολεμούνται τα ζιζάνια με προσεκτικό - κατευθυνόμενο ψεκασμό (με grammoxone). Η άρδευση γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό με σταγόνες ενώ για τους εχθρούς και τις ασθένειες γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα, omite και πλαντβάξ. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τα χέρια είτε μηχανικά, αν και με τον πρώτο τρόπο η ποιότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος είναι υψηλότερη.
  Οι αναρριχόμενες ποικιλίες είναι ευαίσθητες στην ανθόρροια που προκαλείται από την ξηρασία και τους θερμούς ανέμους. Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώθηκε τις τρεις τελευταίες χρονιές που επικράτησαν θερμοί και ξηροί άνεμοι, είτε κατά τη διάρκεια της άνθησης μέχρι και το δέσιμο, είτε κατά τις πρώτες ημέρες που ήταν τρυφεροί οι λοβοί, με αποτέλεσμα την πρόκληση ανθόρροιας ή καρπόπτωσης και συνεπώς την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ασκίου


Σιτηρά

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Δήμος) ΚΟΖΑΝΗ
Στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη με συστηματική καλλιέργεια παράγονται: σιτάρι, καλαμπόκι, πατάτα, τομάτα και ζαχαρότευτλα. Ακόμη παράγονται και κτηνοτροφικά προϊόντα όπως κρέας, γάλα, τυρί. Δραστηριοποιούνται 3 Aγροτικοί συνεταιρισμοί.

Συνεταιρισμοί

Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών

ΚΡΟΚΟΣ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ

Αστικός Συνεταιρισμός Γυναικών

ΝΥΜΦΑΙΟ (Χωριό) ΦΛΩΡΙΝΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ