gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία για το τοπωνύμιο: "ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ Βουνό ΠΙΕΡΙΑ".


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

  Τα Πιέρια αποτελούν τμήμα της Μακεδονικής γης. Ο όρος "Μακεδονίς Γη" χαρακτηρίζει την πρώτη Μακεδονία, με πρωτεύουσα τις Αιγές, του λαού της Κάτω Μακεδονίας.
  Τα Πιέρια όρη αποτελούσαν την καρδιά του βασιλείου της Κάτω Μακεδονίας. Αυτό συμπεραίνεται από όλες τις αρχαίες ιστορικές πηγές. Στις βόρειες υπώρειες, στις αρχές της πρώτης προχριστιανικής χιλιετίας, οι Αργεάδες ή Κάτω Μακεδόνες Βασιλείς, ίδρυσαν την πρωτεύουσα του Κράτους τους, τις Αιγές. Τα Πιέρια μαζί με τον Τίταρο είναι η βόρεια συνέχεια του Ολύμπου.
  Τα Πιέρια μαζί με τον Τίταρο είναι η βόρεια συνέχεια του Ολύμπου.
  Για πρώτη φορά στην Ιλιάδα, γίνεται αναφορά στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και Ημαθίας.
  "Ηρη δ' αυξασα λίπειν ρίου Ουλύμποιο, Πιερίην δ' επίβασα και Ημαθίην ερατεινής σεύατ' εφ'ιπποπόλων Θρηκών όρεα νιφόεντα"
Επίσης, ο Μέγας ιστορικός Ηρόδοτος στα συγγράμματά του αναφέρει :
"...ΠΟΤΑΜΟΣ ΔΕ ΕΣΤΙ ΕΝ ΤΗ ΧΩΡΗ ΤΑΥΤΗ, ΤΩ ΘΥΟΥΣΙ ΟΙ ΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΑΠ' ΑΡΓΕΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΣΩΤΗΡΙ. ΟΥΤΟΣ ΕΠΕΙΤΕ ΔΙΑΒΗΣΑΝ ΟΙ ΤΗΜΕΝΙΔΑΙ, ΜΕΓΑΣ ΟΥΤΩ ΕΡΡΥΗ ΩΣΤΕ Τους ΙΠΠΕΑΣ ΜΗ ΟΙΟΥΣ ΤΕ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΔΙΑΒΗΝΑΙ. ΟΙ ΔΕ ΑΠΙΚΟΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΑΛΛΗΝ ΓΗΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΗΣ ΟΙΚΗΣΑΝ ΠΕΛΑΣ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΔΕΩ ΤΟΥ ΓΟΡΔΙΕΩ".
ΗΡΟΔΟΤΟΣ βιβλ.ΩΙΙΙ, κεφ. 138
"...Στη χώρα αυτή υπάρχει ένας ποταμός στον οποίο προσφέρουν θυσίες στον σωτήρα τους οι απόγονοι των ανδρών αυτών, που ήρθαν από το Αργος. Αυτός ο ποταμός, όταν τον πέρασαν οι απόγονοι του Τημένου, έφερε τόσο μεγάλη κατεβασιά, ώστε οι ιππείς δεν μπόρεσαν να τον περάσουν. Και εκείνοι έφτασαν σε μια άλλη περιοχή της Μακεδονίας και εγκαταστάθηκαν εκεί κοντά στους κήπους, που λέγεται ότι ήταν του Μήδα του γιου του Γορδίου.
Μετάφραση από τον Ηρόδοτο, βιβλ. ΩΙΙΙ, κεφ. 138
  Τα Πιέρια αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο τόσο για το ευρύτερο κοινό, όσο και για την επιστημονική κοινότητα στη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μακεδονίδος


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ