gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΥΓΩΝΑ Χωριό ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ" .


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

ΤΡΥΓΩΝΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
  Το χωριό ήταν τσιφλίκι Τούρκων, το οποίο το αγόρασαν μετά την επανάσταση Μετσοβίτες τσιφλικάδες. Οι κάτοικοι το εξαγόρασαν κατά το τέλος του 1800, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881). Σ'αυτούς τους κατοίκους είχαν προστεθεί πριν την επανάσταση του 1821 (πιθανόν) και αρκετοί κάτοικοι που ήρθαν από την Φούρκα της Σαμαρίνας Γρεβενών, κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά, επειδή είχαν λάβει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα (ένας κλάδος με πολλά μέλη και οικογένειες, ήταν οι Μπετρανέοι, οι οποίοι αργότερα δημιούργησαν τις οικογένειες των: Ευσταθίου, Παπαγιάννη και Ντούλα, σχεδόν το μισό χωριό).
  Όταν έγινε η αγορά του χωριού από τους τσιφλικάδες, επειδή δεν μπορούσαν οι κάτοικοι να συμπληρώσουν το ποσό που ζητούσαν, απευθύνθηκαν στους κατοίκους των γειτονικών χωριών να έρθουν όσοι ήθελαν σαν αγοραστές για να συμπληρώσουν το ποσό της αγοράς. Και ήρθαν οι: Ευθυμίου (από την Πεύκη) και οι Τάκηδες (από τον Κορυδαλλό).
  Ένα τελευταίο συμβόλαιο αγοράς , έγινε το 1904. Το 1930 περίπου, το κράτος έλαβε φροντίδα να βάλει Ελληνικά ονόματα σε όλα τα χωριά της περιοχής που είχαν ξένα ονόματα (τα πιο πολλά Σλάβικα). Αλλο χωριό το ονόμασαν από την τοποθεσία του όπως Ορθοβούνι, άλλο διότι γειτόνευε με πεύκα, Πευκί και το δικό μας από το πουλί Τρυγόνα.
  Για την τοποθεσία του χωριού είναι γνωστά μερικά πράγματα, ότι δηλαδή πολύ παλιά η τοποθεσία του χωριού ήταν στη σημερινή Ανάληψη, αλλά για κάποια αρρώστια που αφάνισε πολλούς κατοίκους μετακινήθηκε στο Παλαιοχώρι, λίγο παραπάνω απ'όπου είναι σήμερα.
  Μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση όπου γκρεμίστηκαν πολλά σπίτια, πολλοί κάτοικοι πήγαν και εγκαταστάθηκαν στη Νιγρίτα και οι υπόλοιποι ξανάχτισαν το χωριό εκεί που είναι σήμερα.
  Υπάρχει μάλιστα παράδοση ότι κατά την κατολίσθηση αυτή, ο ναός του Αγίου Αθανασίου (όχι ο σημερινός αλλά αυτός που υπήρχε πριν τον κάψουν οι Γερμανοί το 1943), μετακινήθηκε από το Παλαιοχώρι προς τα κάτω και χωρίς να πάθει τίποτα, σταμάτησε στη θέση που είναι σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Μαλακασίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ