gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ιστορία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΙΔΗΨΟΣ Δήμος ΙΣΤΙΑΙΑ" .


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

ΑΙΔΗΨΟΣ (Κωμόπολη) ΕΥΒΟΙΑ
...ζήτησε τότε η Θεά Αθηνά από τον Ήφαιστο να φέρει στην επιφάνεια της γής νερά θερμά, νερά να ξεκουράζουν, νερά να γιατρεύουν, ώστε ο προστατευόμενός της Ηρακλής να έρχεται να λούζεται και να ξαποσταίνει μετά από κάθε άθλο. Και ο Ήφαιστος δεν χάλασε το χατίρι της αγαπημένης του αδερφής. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά στην ευλογημένη περιοχή της Αιδηψού. Ακολουθώντας τις προσταγές του δωδεκάθεου και του ημίθεου Ηρακλή, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες γίνονται τακτικοί επισκέπτες της Αιδηψού και δέχονται με ευγνωμοσύνη τις ευεργετικές επιδράσεις των λούσεων στα αέναα ιαματικά νερά. Ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος και στρατηγός Σύλλας είναι λίγοι από αυτούς που άφησαν ιστορία στα δρώμενα της περιοχής.
  Ο μύθος του Ηρακλή δεν μπόρεσε να προστατεύσει την Αιδηψό από την κυριαρχία των Τούρκων, οι οποίοι και την κατέστρεψαν. Της έδωσε όμως την δύναμη να ανασυγκροτηθεί και από τις αρχές του 20ου αιώνα να γίνει, με την συμβολή μεγαλοεπιχειρηματιών, το σημαντικότερο κέντρο εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού. Αλλάζοντας τελείως μορφή η Λουτρόπολη αποκτά χαρακτηριστική φήμη την Belle Epoque με επιφανείς επισκέπτες. Έδρα του Δήμου από το 1923 και με την ενεργή βοήθεια των προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922 γίνεται πλέον αναπτυξιακό κέντρο της Β.Εύβοιας στους τομείς της αλιείας, της γεωργίας και του εμπορίου. Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής η κοσμοπολίτικη Αιδηψός στέκεται τυχερή από την άποψη σεβασμού ως προς την κτιριακή δομή της, μεταπολεμικά δε επανακτά την "αίγλη της" με την εισβολή χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
  Από τις γραπτές πηγές και τις ανασκαφικές έρευνες γνωρίζουμε ότι στην Εύβοια είχαν κόψει νομίσματα μόνον η Χαλκίδα, η Ερέτρια, η Κάρυστος και η Ιστιαία. Ωστόσο, στη Χάρτα του Ρήγα, τον 18ο αιώνα, περιλαμβάνεται σχέδιο νομίσματος της Αιδηψού όπου απεικονίζονται κάβουρας στον εμπρόσθυτο και ένα ψάρι στον οπισθότυπο, με τις επιγραφές ΑΙΔΗΨΙΩΝ και ΑΙΝΩΚΡΑΤΗΣ ΑΡΧΙΦΡΩΝΟΣ αντίστοιχα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Δήμου Αιδηψού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ