gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΠΡΟΑΣΤΙΟ Κωμόπολη ΚΑΡΔΙΤΣΑ".


Βιογραφίες (1)

Ιστορικές προσωπικότητες

Δημήτριος Μπούσδρας

1892 - 1958
  Ο Δημήτριος Μπούσδρας γεννήθηκε οτην Παραπράσταινα της Καρδίτσας το 1892 και πέθανε στην Καρδίτσα το 1958. Σε ηλικία 3 ετών έμεινε ορφανός από μάνα και πατέρα γι' αυτό και δοκιμάστηκε πολύ από τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στον Πέτρινο κοντά στον μεγαλύτερο αδερφό του που ήταν εφημέριος στο χωριό. Γυμνάσιο πήγε στην Καρδίτσα το οποίο και τελείωσε εργαζόμενος σε ταβέρνες της πόλης. Για να μπορέσει στη συνέχεια να σπουδάσει παντρεύτηκε την πλούσια αγρότισσα Ευθυμία Καραπέτσα από το Μύρος με την οποία γέννησε 12 παιδιά (7 κορίτσια και 5 αγόρια). Μετά το γάμο χωρίς στερήσεις πια, τελείωσε τη Νομική Αθηνών και εγκαταστάθηκε στην Καρδίτσα ως δικηγόρος. Αναμείχθηκε από νωρίς στην πολιτική και ίδρυσε το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος με το οποίο εκλέχτηκε ανεξάρτητος Βουλευτής των Τρικάλων και της Επαρχίας Καρδίτσας. Ο Δημ. Μπούσδρας εκπροσώπησε επαξίως το λαό της Δυτ. Θεσσαλίας για συνεχή 24 χρόνια.
  Αναλυτικά εκλέχτηκε Βουλευτής Ν. Τρικάλων (Ενιαία Εκλογική Περιφέρεια Τρικάλων - Καρδίτσας) στην Α' αναθεωρητική Βουλή το 1910, στη Β' αναθεωρητική Βουλή το 1910, στη Βουλή του 1912, στη Βουλή του 1915 και στη Γ' εθνοσυνέλευση του 1920. Εκλέχτηκε Γερουσιαστής το 1929 και πήρε θέση στη Γερουσία μετά το θάνατο του Σωτήρη Χατζηγάκη. Διετέλεσε Γερουσιαστής από 31-4-1932 μέχρι 1-4-1935.
  Μέσα απ' τους αγώνες του για την απελευθέρωση των σκλάβων αγροτών αναδείχθηκε σε προσωπικότητα πανελληνίου κύρους. Το όνομα του συνδέθηκε στενά με το Αγροτικό Ζήτημα. Υπήρξε ο εμψυχωτής και ενσαρκωτής της Αγροτικής Ιδέας.

(αναδημοσίευση άρθρου της Ειδικής Εκδοσης της τοπικής εφημερίδας "ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ της ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ" της 31-12-1999)

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρδίτσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ