gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ Πόλη ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ".


Βιογραφίες (1)

Μουσικοί

Σφέτσας Κυριάκος

  Ο Κυριάκος Σφέτσας γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1945 και έζησε από πολύ μικρός στη Λευκάδα όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, στην μπάντα και το ωδείο της πόλης.
  Συνέχισε το πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ' όπου και αποφοίτησε το 1965.
  Το 1967 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι. Εκεί, χάρη σε υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης (1968-1972), συνέχισε τις σπουδές του - σύνθεση και μουσική ανάλυση - με τον καθηγητή MAX DEUTSCH, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Α. SCHONBERG.
  Η επαγγελματική του σταδιοδρομία αρχίζει το 1968, όταν παίχτηκε για πρώτη φορά δημόσια το έργο του "Επεισόδια" για σόλο πιάνο, στην αίθουσα της Λατινικής Αμερικής, στο Παρίσι. Από τότε, η μουσική του παρουσιάζεται στα Διεθνή Φεστιβάλ, στις αίθουσες συναυλιών, στις Ραδιοφωνίες.
  Στο Παρίσι συνεργάστηκε με διάφορα συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής, χορού, θεάτρου και αρκετά από τα έργα του γράφτηκαν ύστερα από παραγγελία της Ο.R.T.F., της ορχήστρας ARS NOVA, του συγκροτήματος μοντέρνου χορού του VITRY και άλλων οργανισμών. Ενα μεγάλο μέρος των έργων του έχει εκδοθεί από τους μουσικούς οίκους EDITIONS TRANSATLANTIQUES και Φ. Νάκα.
  Το 1975 ο Κ. Σφέτσας επιστρέφει στην Ελλάδα. Εδώ συνεργάζεται αρχικά με τη Ραδιοφωνία σαν έκτακτος παραγωγός μουσικών προγραμμάτων. Αργότερα το 1978, αναλαμβάνει διαδοχικά τη διεύθυνση του μουσικού τμήματος του Α' και Β' Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, ενώ από το καλοκαίρι του 1982 έως το 1994 είναι Διευθυντής του Γ' Προγράμματος της ΕΡΑ.
  Στο έργο του περιλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός μουσικών συνθέσεων: Συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου για διάφορα σύνολα, χορωδιακά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και μικρά σύνολα, σκηνική μουσική, μουσική μπαλέτου, έργα ηλεκτρονικής μουσικής, συνθέσεις jazz, τραγούδια σε ποίηση Ελλήνων ποιητών. Τα τελευταία χρόνια, στον κατάλογο αυτό ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμα είδος μουσικής έκφρασης: η μουσική για τον κινηματογράφο. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1980, πήρε το βραβείο καλύτερης μουσικής ταινίας μεγάλου μήκους, για την ταινία του Π. Τάσιου "Παραγγελιά". Το 1982 γράφει τη μουσική για το "Στίγμα" του ίδιου σκηνοθέτη και το 1986 για την ταινία του Δ. Παναγιωτάτου "Η νύχτα με τη Σιλένα".
  Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει από την ΕΜΙ, CBS, SOUND WAVE, ENM, αρκετοί δίσκοι με έργα του τα οποία η κριτική υποδέχτηκε με θαυμαστά σχόλια.
  Η μουσική του Κυριάκου Σφέτσα περιλαμβάνει ποικιλία ειδών και συγκεράζει την δυτικότροπη τεχνική της γραφής μαζί με στοιχεία που προέρχονται από την Ελληνική και Ανατολική μουσική παράδοση και τρόπο ζωής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής "Λίλιαν Βουδούρη"


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ