gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΠΟΜΠΙΑ Κωμόπολη ΜΟΙΡΕΣ".


Βιογραφίες (3)

Στρατηγοί

Κατεχάκης Γεώργιος

1881 - 1938
Υποστράτηγος , μακεδονομάχος ( ψευδων. Καπετάν Ρούβας και Γεώργιος Αποστόλου)

Αγωνιστές του 1821

Κόρακας Μιχάλης

1797 - 1882
(Πόμπιο Ηρακλείου Κρήτης 1797 ­ 1882)
  Αγωνιστής του 1821, από τους σπουδαιότερους οπλαρχηγούς των μετέπειτα κρητικών επαναστάσεων. Με την έναρξη του αγώνα στη Μεγαλόνησο (Μάϊος 1821) εντάχθηκε στα ένοπλα τμήματα της Μεσσαράς υπό το Μιχάλη Κουρμούλη. Το 1827 αγωνίστηκε εναντίον των δυνάμεων του Κιουταχή στην Αττική. Διορίστηκε υπασπιστής του Δημητρίου Καλλέργη και αργότερα αναδείχτηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους ηγέτες της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Μουσικοί

Φουστάνης Γιάννης

  Το όνομα Φουστάνης έχει μουσική παράδοση 200 και πλέον ετών. Καταγωγή από την Πόμπια με παλιότερους τους αείμνηστους Γιώργη Φουστάνη και το γιο του Κων/νο Φουστάνη. Ο Γιάννης Φουστάνης πιο γνωστός σαν "Γιάγκος" είναι ο συνεχιστής της παράδοσης σήμερα, απόμαχος πλέον κι αυτός. Ο Γιάγκος άρχισε να ασχολείται με τη μουσική (λύρα) από 20 ετών περίπου μέχρι που σταμάτησε "γιατί σιχάθηκε τον εαυτό του" όπως μας είπε. Πάνω από 30 χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας συνεργάστηκε με αρκετούς μεσσαρίτες καλλιτέχνες όπως Φουκάκης, Σαλούστρος, Παχαντρέας, Τσακίρηδης, Σκευαντώνης κ.ά.
  Ο παππούς του ήταν ιδιαίτερα ετοιμόλογος και μάστορας στις αυτοσχέδιες μαντινάδες. Επίσης υπήρξε σπεσιαλίστας στο μαλεβιζιώτη. "Ο παππούς μου όταν ενθουσιαζόταν κατά το παίξιμό του έβγαζε το μαχαίρι και το κάρφωνε στο γόνατό του συνεχίζοντας να παίζει", μας είπε.
  Πεθαίνοντας ο γερο Φουστάνης τον ρώτησε η νύφη του "Πατέρα είσαι καλά τι θέλεις να σου κάνω"; Κι αυτός απάντησε ετοιμόλογος καθώς ήταν με το δίστιχο: "Σαν ίντα θέλεις να σου πω, ώστε να ζεις και να 'σαι πάντα στα χρυσοπράσινα να στρώνεις να κοιμάσαι".
  Δισκογραφικά έγραψε 3 δίσκους γραμμοφώνου.
βιογραφικό από το www.cretamusic.gr

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της cretan-music.gr


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ