gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΑΦΝΩΝΑΣ Χωριό ΧΙΟΣ" .


Βιογραφίες (1)

Συγγραφείς

Ξενοφών Δάντης

ΔΑΦΝΩΝΑΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Ο Ξενοφών Δάντης γεννήθηκε στο χωριό Δαφνώνα της Χίου από γονείς γεωργούς. Ο πατέρας του Στέφανος εκτός από τις γεωργικές του ασχολίες καταγινόταν και με το μικρεμπόριο νημάτων κάνοντας συχνά ταξίδια στη Σμύρνη, Πόλη, Αίγυπτο και ιδιαίτερα στην Καβάλα.
  Ο παππούς του Γεώργιος Δάντης καταγόταν από το Χαλκειός και ήταν από τους πιο ονομαστούς δασκάλους της εποχής του στη Χίο, σύγχρονος του περίφημου δασκάλου και παιδαγωγού Γεωργίου Ρεβελή και φίλος του. Σαν δάσκαλος ο παππούς του είχε υπηρετήσει σε πολλά χωριά της Χίου και ιδιαίτερα στην Ελάτα, στο Λιθί, όπου γνωρίστηκε με τον Αναστάσιο Κεφάλα (τον κατόπιν Αγιο Νεκτάριο, που υπηρετούσε τότε εκεί σαν δάσκαλος) και τελευταία στο Δαφνώνα, όπου παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του επί 40 χρόνια δάσκαλος του χωριού.
  Ο Ξενοφών Δάντης, τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού φοίτησε στο χωριό του, τελείωσε όμως το Δημοτικό Σχολείο στη Σμύρνη, στο Φασουλά, από όπου πήρε το Απολυτήριο με "Αριστα" και πρόφτασε να φοιτήσει μόνο στην πρώτη Γυμνασίου στην περίφημη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης.
  Φοίτησε κατόπιν στο Γυμνάσιο της Χίου και πήρε από κει το απολυτήριο πάλι με "Αριστα".
  Γράφτηκε μετά στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών και άρχισε από τότε να γράφει σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ως απλός φιλολογικός συνεργάτης. Αργότερα διορίστηκε ως φιλόλογος καθηγητής σε πολλά και διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας και εξήλθε της υπηρεσίας με το βαθμό του Γυμνασιάρχη.
  Αποτελούσε τακτικό μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού (Fiset) και διαφόρων άλλων πνευματικών και μορφωτικών συλλόγων.
  Ασχολήθηκε με τη συγγραφή μορφωτικών και εκλαϊκευτικών έργων και μεταφράσεων από τους αρχαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς για την πνευματική και μορφωτική εξύψωση του λαού, που τόσο αγαπούσε και πίστευε στις έμφυτες ψυχικές του δυνάμεις. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των άλλων ο Ξενοφών Δάντης είχε γράψει και ορισμένα ποιήματα που μέσα από τους στίχους τους ξεχωρίζει η λεπτή ευαισθησία, το ποιητικό άρωμα και ο γνήσιος λυρισμός του συγγραφέα. Από τα κυριότερα έργα του είναι:
"Πρακτικόν σύστημα ορθογραφίας"
"Η Δημοτική γλώσσα και η ορθογραφία της"
"Η αρχαία και νέα Αίγινα"
"Οι Δελφοί" (τουριστικός οδηγός)
"Η αρχαία Ολυμπία και το Ολυμπιακό Ιδεώδες"
"Η Ηλέκτρα" του Σοφοκλέους (μετάφραση)
"Η Μήδεια" του Ευριπίδη (μετάφραση)
"PRO ARHIA PO-E-TA" του Κικερωνος (μετάφραση), και άλλα.

Κείμενο: Πέτρος Μαρτάκης
Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα , με φωτογραφίες, του Περιοδικού Δάφνη


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ