gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΕΣΣΗΝΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (11)

Αρχαίοι λαοί-φυλές του τόπου

Λέλεγες

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Pylos the son of Cleson, bringing from the Megarid the Leleges who then occupied the country.

Αιολείς

Ηθη και έθιμα

Το μανιάτικο μοιρολόγι

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Νομός) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
  Το μανιάτικο μοιρολόι είναι ένα είδος δημοτικού ελεγειακού τραγουδιού και λαϊκής ποίησης που δεν συναντιέται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
  Τα μοιρολόγια της Μέσα Μάνης έχουν οκτασύλλαβο μέτρο, ενώ της Έξω Μάνης δεκαπεντασύλλαβο και λέγονται σε κηδείες και μνημόσυνα.
  Στο «κλάμα», όπως λέγεται το μοιρολόγισμα, οι άνδρες δε συμμετέχουν, για να μη φανεί η ευαισθησία τους, ενώ οι γυναίκες μοιρολογούν το νεκρό ιεραρχικά, που, όταν πρόκειται για άνδρα, ξεκινά από τη μάνα και συνεχίζεται απο την αδελφή, την κόρη και, τέλος, καταλήγει στη γυναίκα του. Αποτελεί τιμή για την οικογένεια του νεκρού να μοιρολογηθεί από άτομο εκτός της οικογένειας.
  Η Μανιάτισσα μοιρολογήτρα τη στιγμή που μοιρολογεί βρίσκεται σε ψυχική κατάσταση έκστασης και χρησιμοποιεί λόγια έμμετρα με πετυχημένους χαρακτηρισμούς και σχόλια, προερχόμενα από τη ζωή και την κοινωνική δράση του νεκρού. Η καλή μοιρολογήτρα κατέχει ψηλή θέση στην τοπική κοινωνία και όλοι την εκτιμούν και τη σέβονται, ενώ όταν βρεθεί σε «κλάμα» όλοι κρέμονται από τα χείλη της για το άκουσμα των λόγων της.
  Τα καλύτερα μοιρολόγια οι παρευρισκόμενοι τα συγκρατούν και τα τραγουδούν σε διάφορες στιγμές της ζωής τους, δημιουργώντας έτσι τα τραγουδομοιρολόγια, από τα οποία όμως έχουν αφαιρεθεί τα πολύ θλιβερά στοιχεία των μοιρολογιών.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Καταγωγή κατοίκων

Ασίνιοι

ΑΣΙΝΗ (Αρχαία πόλη) ΚΟΡΩΝΗ
Kατάγονται από τον Παρνασσό και εγκαταστάθηκαν στην Ασίνη της Μεσσηνίας ύστερα από αρκετές περιπέτειες (Παυσ. 4,34,9-12).

Λαοί & φυλές του τόπου

Δωριείς

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
After the return of the Heracleidae (Dorians) ,when they assigned Argos to Temenus, Cresphontes asked them for the land of Messenia Aristodemus was now dead, but Cresphontes was vigorously opposed by Theras the son of Autesion... who was at that time guardian of the sons of Aristodemus, being their uncle Cresphontes, wishing to obtain Messenia as his portion at all costs, approached Temenus, and having suborned him pretended to leave the decision to the lot. Temenus put the lots of the children of Aristodemus and of Cresphontes into a jar containing water, the terms being that the party whose lot came up first should be the first to choose a portion of the country. Temenus had caused both lots to be made of clay, but for the sons of Aristodemus sun-dried, for Cresphontes baked with fire. So the lot of the sons of Aristodemus was dissolved, and Cresphontes, winning in this way, chose Messenia.
This extract is from: Pausanias, Description of Greece. Harvard University Press
Cited Aug 2002 from Perseus Project URL below, which contains comments & interesting hyperlinks.

Λατρείες των κατοίκων

Τα Μυστήρια της Ανδανίας

ΑΝΔΑΝΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΝΔΑΝΙΑ
Στη Μεσσηνία τα εισήγαγε η βασίλισσα Μεσσήνη, όπωςτα διδάχτηκε από τον Καύκωνα. Ηταν τα Μυστήρια για τις Μεγάλες Θεές (Παυσ. 4,1,8-9).

Ονόματα των κατοίκων

Μεσσήνιοι

ΜΕΣΣΗΝΙΑ (Αρχαία περιοχή) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Εκαναν τρεις πολέμους με τους Λακεδαιμονίους και διωγμένοι από αυτούς έκαναν αποικία στη Ζάγκλη της Ν. Ιταλίας.

Messenians

Perseus Project Index. Total results on 20/4/2001: 514 for Messenians.

Παροιμίες του τόπου:

Εχει μπάρμπα στην Κορώνη

ΚΟΡΩΝΗ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Λέγεται για όσους κατορθώνουν να φέρουν σε αίσιο πέρας δύσκολες υποθέσεις, με χρησιμοποίηση διαφόρων μέσων (πολιτικών κυρίως).

Βρέχει λάδι στην Κορώνη

Χαρακτηριστική του πλούτου και της ευημερίας που είχε παλαιότερα η πολιτεία και που δημιουργήθηκε από το μεγάλο εξαγωγικό εμπόριο λαδιού, το οποίο γινόταν από το λιμάνι της.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ