gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΣΒΟΣ Νησί ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (9)

Αναφορές αρχαίων συγγραφέων

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Αρχαία πόλη) ΛΕΣΒΟΣ
Methymna, the second town in Lesbos, was under a democracy, Mytilene under an oligarchy

Αξιόλογες επιλογές

ΜΗΘΥΜΝΑ (Αρχαία πόλη) ΛΕΣΒΟΣ
Methymna, the second town in Lesbos, was under a democracy, Mytilene under an oligarchy

Αρχαίοι λαοί-φυλές του τόπου

Aiolians

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Αρχαία πόλη) ΛΕΣΒΟΣ
The greatest and most famous and most visited precinct is that which is called the Hellenion, founded jointly by the Ionian cities of Chios, Teos, Phocaea, and Clazomenae, the Dorian cities of Rhodes, Cnidus, Halicarnassus, and Phaselis, and one Aeolian city, Mytilene.

Ηθη και έθιμα

Ηθη και έθιμα

ΛΕΣΒΟΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τα έθιμα και οι παραδόσεις των κατοίκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την έντονη εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματος. Σε κάθε εορτασμό θρησκευτικής επετείου, αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις, που οι ρίζες τους χάνονται στο βάθος των αιώνων. Για παράδειγμα, Χριστιανικοί επέτειοι εορτασμού, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα συνοδεύονται από την παρασκευή παραδοσιακών φαγητών και γλυκών, κάλαντα, τραγούδια και άλλες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σημαντικά γεγονότα της ανθρώπινης ζωής, όπως η γέννηση, η βάπτιση κι ο γάμος είναι επίσης στενά συνδεδεμένα με τις παραδόσεις του τόπου. Σήμερα γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από πολιτιστικούς συλλόγους, με σκοπό την διατήρησή τους, καθώς τα ήθη και έθιμα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Λεσβιακής ταυτότητας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Τοπική Μουσική - Χοροί

Η Λεσβιακή μουσική, καθώς και οι τοπικοί χοροί έχουν δεχτεί επιδράσεις από τα μουσικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στα κατοικούμενα από `Ελληνες παράλια της Μικρά Ασίας. Λαϊκά συγκροτήματα με την συνοδεία χορευτών ενδεδυμένων με παραδοσιακές φορεσιές , ακόμη και σήμερα, προσδίδουν ένα μοναδικό τόνο χαράς και ζωντάνιας σ’ όλες τις χαρμόσυνες πτυχές της Λεσβιακής ζωής : στα πανηγύρια, στις τελετές του γάμου και κατά τους εορτασμούς θρησκευτικών και εθνικών επετείων. Αξιοσημείωτη είναι η κατασκευή οργάνων κατά παραδοσιακό τρόπο και συγκεκριμένα του έγχορδου μουσικού οργάνου «σαντούρι», το οποίο είναι παρόν σε κάθε Λεσβιακή μουσική σύνθεση. Ενδεικτικοί χοροί είναι ο «Λεσβιακός», ο «Μπάλος» και ο «Μυτιληναϊκός», δημιουργημένοι μέσα στο τοπικό κλίμα λεβεντιάς και αγάπης για την ελεύθερη έκφραση της ψυχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Τοπικές ενδυμασίες

Λαογραφικές συλλογές με τοπικές ενδυμασίες υπάρχουν σε πολλές κωμοπόλεις του νησιού, με μοναδικά εκθέματα - αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπική ενδυμασίας. Χαρακτηριστικό συστατικό στοιχείο της Λεσβιακής φορεσιάς είναι η βράκα, γυναικεία και ανδρική, κατασκευασμένη από χοντρό ή λεπτό υφαντό ύφασμα ανάλογα με τη χρήση ( καθημερινή ή εορταστική ). Η ανδρική ενδυμασία πέρα από την βράκα -πάντα μαύρου χρώματος- συνδυάζεται με μαύρο ή λευκό πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, μαύρη «κατσούλα» στο κεφάλι και μαύρα υποδήματα. Η αντίστοιχη γυναικεία ενδυμασία συνδυάζει υφαντή πολύχρωμη βράκα, με ανάλογο πουκάμισο ή φουστάνι και χαρακτηριστικό είναι το «τσεμπέρι» στο κεφάλι ( μαντήλι ). Πατατούκες, γούνες, παλτά, κάπες, γυναικείες χρυσοκέντητες φορεσιές, ολομέταξα με απαλούς χρωματισμούς υφαντά, συμπληρώνουν την ενδυμασία του κατοίκου της Λέσβου

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λέσβου


Ο τόπος εποικίστηκε σταδιακά από:

Αιολείς

Το 14αιώνα π.Χ. Αρχηγός τους ήταν ο Μακάρας, του οποίου οι κόρες έδωσαν τα ονόματα στις μεγάλες πόλεις του νησιού και ο γαμπρός του Λέσβος, Λαπίθης από τη Θεσσαλία, έδωσε και το όνομά του στο νησί.

Αχαιείς

Την περίοδο του Τρωικού Πολέμου. Τότε ο Αχιλλέας κατάκτησε το νησί και πήρε μαζί του τη Διομήδη, κόρη του βασιλιά του νησιού Φόρβαντα.

Πρώτοι κάτοικοι του τόπου

Πελασγοί

Αρχηγός τους ήταν ο Ξάνθος βασιλιάς της Τροιζήνας, γιος του Αργείου Τριόπα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ