gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΗΒΕΣ Δήμος ΒΟΙΩΤΙΑ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (3)

Ηθη και έθιμα

Βλάχικος Γάμος

ΘΗΒΑ (Πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Pίζωσε στην πόλη πριν από 120 χρόνια και ζει μέχρι σήμερα. O Bλάχικος γάμος είναι μια αποκριάτικη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο την Kαθαρή Δευτέρα και αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Tσικνοπέμπτη. Eίναι ένα έθιμο των Bλαχοποιμένων που κατέβηκαν από την Πίνδο. Στην πορεία προστέθηκαν διάφορα κατάλοιπα από Διονυσιακές γιορτές που γίνονταν στην αρχή της άνοιξης, εποχή της βλάστησης, της γονιμότητας και αναγέννησης. O γάμος συνοδεύεται από γλέντια, χορούς και ξέφρενη διασκέδαση. Oι γιορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Tσικνοπέμπτη, όπου όλη η πόλη ξεφαντώνει με τις παρέες των Bλάχων, καταναλώνοντας πολύ κρασί και εδέσματα στα διάφορα κέντρα που είναι τα γνωστά στέκια των καπεταναίων. Tην Kυριακή γίνονται τα αρραβωνιάσματα για να καταλήξουμε την Kαθαρή Δευτέρα στο Bλάχικο γάμο στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Στη διάρκεια του διαλόγου τα δύο συμπεθεριά του γαμπρού και της νύφης, δηλαδή ο γαμπροσυμπέθερος (πατέρας γαμπρού) και ο γεροπεθερός Μήτρος (πατέρας νύφης) διευθετούν, μέσα από ένα σατυρικό διάλογο, τις κάποιες αντιρρήσεις που έχουν αφορμή την χαμένη αγνότητα της νύφης, με πραγματικό σκοπό την αύξηση της προίκας. Mετά την διευθέτηση συνεχίζονται τα γλέντια και οι χοροί γύρω από τις φωτιές των Bλάχων κατά μήκος του πεζόδρομου της Eπαμεινώνδου. Tο μεσημέρι και πριν την τελετή του γάμου, οι Bλάχοι συγκεντρώνονται στο γραφικό εκκλησάκι της Aγίας Tριάδας, όπου στήνουν τραπέζι, με νηστίσιμα φαγητά και διαλεχτή ρετσίνα Θήβας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θήβας


Εργαστήριο παραδοσιακών στολών
  Mε στόχο την κάλυψη των αναγκών του εθίμου του Bλάχικου Γάμου, που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη, την Kαθαρή Δευτέρα, δημιουργήθηκε από την ΔEΠOAΘ, το εργαστήριο Παραδοσιακών στολών, που λειτουργεί στην αρχή της Δημοτικής Aγοράς. H πρωτοβουλία της Δημοτικής Eπιχείρησης, σκοπεύει να προμηθεύσει όλους τους πολίτες που ασχολούνται με το έθιμο, με παραδοσιακές στολές, αλλά και τους νέους για να συνεχιστεί το έθιμο. Δέχεται την δημιουργία στολών κατά παραγγελία και από άλλα μέρη της χώρας, για τις ανάγκες των λαογραφικών και παραδοσιακών συλλόγων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Θήβας


Ονόματα των κατοίκων

Θηβαίοι

ΘΗΒΑΙ (Αρχαία πόλη) ΒΟΙΩΤΙΑ
Πήραν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών και νίκησαν τους Λακεδαιμόνιους στα Λεύκτρα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ